Consiliul de Securitate al ONU va vota luni o rezoluţie prin care cere Statelor Unite abrogarea decizie de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de Securitate al ONU va vota luni textul unei rezoluţii care cere Statelor Unite să anuleze decizia preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala oficială a Israelului, vot în care, cel mai probabil, Washingtonul îşi va exercita dreptul de veto.

Textul rezoluţiei, înaintat de către reprezentanţii Egiptului, nu menţionează în mod specific Statele Unite sau pe preşedintele Trump, susţine Reuters. 

Mai mulţi oficiali au susţinut că rezoluţia se bucură de un sprijin larg printre cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate, şi deşi este puţin probabil ca aceasta să fie adoptată, votul de luni va accentua izolarea diplomatică a preşedintelui Trump.

Pentru a trece de votul Consiliului, rezoluţia are nevoie de nouă voturi pentru şi ca Statele Unite, Franţa, Rusia, China şi Marea Britanie să nu-şi utilizeze dreptul la veto.

Decizia surprinzătoare a preşedintelui Donald Trump de luna aceasta de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului, o măsură ce a schimbat decenii de politică a SUA în această privinţă, a produs un val de proteste şi nelinişte în Orientul Mijlociu. Liderul de la Casa Albă vrea să mute şi ambasada SUA de la Tel Aviv.

Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, a lăudat decizia lui Trump drept „decizia corectă şi dreaptă”.

Miniştrii ţărilor arabe au susţinut introducerea acestei rezoluţii pe ordinea de zi a Consiliului de Securitate. Textul acesteia exprimă „regretul adânc asupra deciziei recente cu privire la statutul Ierusalimului”.

Rezoluţia „susţine că orice decizie şi acţiune cu scopul de a schimba caracterul, statutul şi compoziţia demografică a Oraşului Sfânt al Ierusalimului nu are niciun efect legal, sunt nule şi trebuie să fie abrogată în concordanţă cu rezoluţiile relevante ale Consiliului de Securitate”.

În plus, aceasta cere statelor să se abţină în a-şi stabili misiunile diplomatice în Ierusalim.

Israelul consideră Ierusalimul drept capitala sa eternă şi indivizibilă şi vrea ca toate ambasadele să fie localizate acolo.

„Niciun vot sau dezbatere nu va schimba realitatea evidentă că Ierusalimul  este capitala Israelului”, a afirmat Danny Danon, ambasadorul Israelului la ONU.

Palestinienii doresc stabilirea capitalei propriului stat în sectorul de est al oraşului, parte a oraşului capturată de către Israel în războiul din 1967, iar anexarea acesteia nu a fost niciodată recunoscută de către comunitatea internaţională.

O rezoluţie a aceluiaşi Consiliu de Securitate al ONU, adoptată în decembrie 2016 „subliniază faptul că schimbările la liniile de hotare decise în iunie 1967, inclusiv cu privire la Ierusalim, nu vor fi recunoscute, decât cu condiţia ca acestea să fie stabilite de către ambele părţi prin negocieri”.

Această rezoluţie a fost adoptată cu 14 voturi în favoare şi o abţinere din partea fostei administraţii a preşedintelui Obama, ce a ignorat presiunile exercitate de către Israel şi noul preşedinte ales la acea vreme, Donal Trump.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite