Un scriitor rus a anticipat în anii 1980 venirea lui Vladimir Putin la putere: „Data viitoare scriu o utopie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Romanul satiric „Moscova în 2042” (1986) al scriitorului rus Vladimir Voinovici a prezis destul de fidel sosirea la putere a preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează Washington Post.

În 1986, romancierul rus şi-a imaginat Rusia anului 2042 când un fost ofiţer KGB urcă în ierarhia puterii şi devine şeful statului. El reuşeşte acest lucru cu ajutorul unui război ca apoi să-şi instaleze foşti colegi în poziţii de putere. Totodată, el susţine că autoritatea sa îşi are baza în Biserica Ortodoxă.

Personajul principal al romanului este scriitorul Vitali Nikitici Kartsev. Acesta se urcă într-un avion spaţial în anul 1982 şi se trezeşte în anul 2042. URSS încă rezistă bine.

Rusia este condusă de un conducător pe viaţă poreclit „Genialissimo” şi descris ca „o mare personalitate politică, prieten al umanităţii, revoluţionar al naturii şi un geniu multilateral”.

Dar el este în acelaşi timp „secretar general a partidului nostru, are rangul militar de generalissimo şi e diferit de toată lumea”.

Kartsev nu se aşteaptă să descopere la putere o gerontocraţie, condusă de un bunic şi gloata sa de birocraţi decrepiţi.

Putin avea 47 de ani când a fost ales, dar a modificat constituţia astfel încât să poată fi preşedinte până în 2036, când ar avea 84 de ani.

Un alt lucru prezis cu acurateţe de scriitorul rus este faptul că Genialissimo este un fost ofiţer KGB staţionat mulţi ani în Germania care, ajungând la putere, îşi pune în posturi guvernamentale foşti colegi. Împreună au creat Partidul Comunist al Securităţii de Stat format din parlamentari şi membri ai poliţiei secrete. Ei conduc o „societate comunistă” care nu are clase şi sistem de organizare.

Putin a fost detaşat în Berlinul de Est  de la mijlocul anilor 1980 până la căderea Zidului Berlinului. Printre foştii colegi puşi în funcţii publice înalte se numără Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate din Rusia.

Voinovici a prezis şi faptul că Biserica Ortodoxă va avea o revenire puternică în viitor după ce a fost reprimată de perioada comunistă anterioară. În 2042, căsătoriile „sunt dizolvate automat” după ce partenerii depăşesc vârsta reproductivă. Printre predecesorii lui Genialissimo sunt Isus, Lenin şi Stalin.

Putin a dat de înţeles că el consideră că regimul său are o bază divină şi că este îndreptăţit religios şi cu privire la Ucraina.

Liderul Rusiei în acest viitor imaginat a făcut unele investiţii grandomane şi Moscova este singurul oraş prosper din URSS, restul statului fiind adâncit în sărăcie. Deşi Putin condamna odată plutocraţia, „Pandora Papers” au dezvăluit legăturile sale cu companii offshore prin care a cumpărat proprietăţi de lux în Monaco.

   

Scriitorul a mai făcut două predicţii destul de fidele ce par să reflecte modul în care a ajuns Putin la putere. Genialissimo s-a ridicat în calitate de erou al „Marelui Război Mongolez” şi apoi şi-a consolidat popularitatea după ce a ieşit învingător în „Marea Revoluţie din August.

Paralele sunt cu Al doilea război din Cecenia (1999) în cursul căruia Putin a devenit premier. În cadrul tentativei de lovitură de stat a comuniştilor radicali din august 1991, Putin şi-a folosit contactele din KGB pentru a-l apăra pe primul primar post-sovietic. În 2014 însă i-a acordat medalia Ordinului de onoare fostului ministru sovietic al apărării Dmitri Iazov, unul din complotiştii loviturii de stat.

„Data viitoare scriu o utopie. Oamenii tot repetă că toate lucrurile rele despre care scriu se împlinesc aşa că voi scrie ceva de bine”, spunea el în 2017, adăugând: „Din anumite puncte de vedere e mai rău în prezent”.

Voinovichi, care a decedat în 2008, a fost catalogat drept disident în 1980 şi a fost forţat să ia calea exilului.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite