Rusia se pregăteşte pentru un Război Mondial încă din 2003, susţine un fost consilier de-ai lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Planurile expasioniste ale preşedintelui Vladimir Putin au fost gândite în urmă cu ani întregi
Planurile expasioniste ale preşedintelui Vladimir Putin au fost gândite în urmă cu ani întregi

Agresiunea din Ucraina şi anexarea Crimeei au fost plănuite de Vladimir Putin încă din 2003, atunci când la Kiev a izbucnit „Revoluţia ortocalie”, susţine Andrei Ilarionov, consilier al lui Putin în primul său mandat la Kremlin, între 2000 şi 2005.

Ipoteza conform căreia anexarea Peninsulei Crimeea şi agresiunea din Ucraina au fost planificate de Moscova cu ani înainte este confirmată de Andrei Ilarionov, cunoscut drept unul dintre cei mai vehemenţi critici ai actualei puteri de la Kremlin. 

Prezent la o conferinţă din oraşul lituanian Palanga, Ilarionov (foto jos, alături de Vladimir Putin, via RIA Novosti) a declarat că Ţările Baltice nu se pot simţi în siguranţă pentru că ele sunt vizate de planul pentru un război mondial la care „Vladimir Putin lucrează de peste un deceniu”.

Strategia de a destabiliza Ucraina şi de a anexa Crimeea a fost elaborată de Putin încă din 2003, susţine Ilarionov, atunci când în Ucraina a izbucnit „Revoluţia Portocalie”, prin care populaţia a respins rezultatele alegerilor prezidenţiale, falsificate în favoarea candidatului prorus Viktor Ianukovici. 

În urma protestelor care au durat săptămâni întregi, otrăvirea contracanditatului Viktor Iuşcenko şi impunerea Iuliei Timoşenko drept o figură centrală a „Revoluţiei Portocalii”, în Ucraina s-au organizat noi alegeri prezidenţiale, iar Iuşcenko a câştigat. 

image

Putin nu numai că a gândit atunci o strategie pentru sprijinirea unei mişcări separatiste proruse în Ucraina, ci a şi publicat aceste planuri, susţine Ilarionov, aducând drept argument un articol publicat în „Ruskii Jurnal” în 2008, care detaliază un plan de atac şi ocuparea Crimeei, apoi estul Ucrainei, centrul ţării şi apoi Kievul. „După cum vedem, nu numai că l-au pregătit, ci l-au şi publicat”, a spus fostul consilier al preşedintelui rus. 

Iar toate acţiunile militare ale Rusiei sunt acoperite de legislaţia naţională, care „permi„t armatei ruseşti să protejeze toţi ruşii. Prin urmare, pentru partea rusă, astfel de acţiuni ale armatei dincolo de graniţele ţării ar putea fi văzute ca legitime. Putin se gândeşte la actuala confruntare nu ca la al Treilea Război Mondial - devreme ce a fost Războiul Rece - ci ca la al Patrulea Război Mondial”, a explicat Ilarionov (foto jos, alături de Vladimir Putin, via RIA Novosti)

Întrebat dacă letonii din Riga pot dormi liniştiţi, Ilarionov a răspuns că nimeni din capitala Letoniei nu poate răspunde pozitiv.  

image

„Această întrebare poate fi ridicată la Tallinn, Vilnius, Palanga, Bucureşti sau în alte oraşe. Nimeni din Riga nu poate răspunde pozitiv. Însă întrebarea ar trebui reformulată, mai ales după ce preşedintele american Barack Obama a vizitat Estonia şi a spus că NATO este pregătită să apere Tallinn, Riga şi Vilnius”, a răspuns Ilarionov.

Însă, chiar dacă situaţia pare mai sigură după această declaraţie, „trebuie să ne uităm la pregătirea militară, la echipamentul militar disponibil, nu la vorbe.” „Din punct de vedere al pregătirii militare, forţele NATO din Ţările Baltice sunt insuficiente”, a adăugat el, citat de Examiner. 

Ilarionov nu se află la primele declaraţii din acest registru. În aprilie, imediat după anexarea Peninsulei Crimeea, fostul consilier de la Kremlin a declarat că „Vladimir Putin nu se va lăsa până nu va cuceri Belarusul, ţările baltice şi Finlanda”. 

„Preşedintele Putin vrea dreptate istorică” şi revenirea la situaţia din timpul ţarului Nicolae al II-lea şi din vremea URSS, a explicat atunci Ilarionov într-un interviu acordat publicaţiei suedeze „Svenska Dagbladet” preluat de cotidianul britanic „The Independent”. „Preşedintele va argumenta că proclamarea independenţei Finlandei, în 1917, a fost un act de trădare. Va încerca să arate că apără interesele străvechi ale Rusiei”, a continuat Ilarionov.

„Părţi ale Georgiei, Ucrainei, Belarusului, ţărilor baltice şi Finlandei sunt revendicate de Putin”, a încheiat fostul consilier. „Liderii vestici par, din ceea ce spun, că au uitat complet că încă există lideri în lume care vor să cucerească alte ţări”, spune Ilarionov. Ilarionov a contribuit la redactarea mai multor politici economice ale Rusiei din ultimii ani şi a fost însoţitorul lui Putin la mai multe conferinţe G8. Este acum asociat-senior la Institutul Cato pentru Libertate şi Prosperitate Globale din Washington. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/violen-ele-se-intensific-in-ucraina" target="_blank">View the story "Violenţele se intensifică în Ucraina" on Storify</a>]

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite