Referendumul lui Putin. Cum racolează Kremlinul votul anti-gay
0Intrat în campanie pentru referendum, Kremlinul încearcă să mobilizeze lumea prin inducerea unor fobii cu scene artificiale şi să-l lase pe Vladimir Putin, adevăratul beneficiar al voturilor pentru „Da”, în plan secund.
În Rusia anului 2020 este mai uşor să chemi oamenii la vot speriindu-i cu pericole imaginare decât agitând imagini cu Putin. Cel puţin asta arată materialele de campanie pentru „Da” la refendumul din 1 iulie, care a început deja în zonele izolate.
Unul dintre aceste materiale, creat de o agenţie atribuită lui Evgheni Prigojin, cunoscut la „Bucătarul lui Putin, a fost eliminat de pe YouTube. Scena se desfăşoară în viitor, într-un orfelinat a cărui directoare filmează cuprinsă de entuziasm adoptarea unui băieţel de cinci ani. „Petia, eşti bucuros că vei avea o mamă şi un tată?”, întreabă femeia. Băieţelul dă din cap timid în semn de aprobare în timp ce îşi leagă şireturile. „Uite-l şi pe tata”, continuă ea în momentul apariţiei unui bărbat în scenă. Cei doi se salută, apoi ies afară. „Unde este mama?”, întreabă copilul, vizibil nedumerit. „Iat-o pe noua ta mamă”, îi răspunde bărbatul. Un alt bărbat, efeminat şi machiat, iese atunci dintr-o maşină şi îi oferă lui Petia o rochie drept cadou. Băieţelul strâmbă din nas şi rămâne fără vlagă, directoarea devine surprinsă în mod neplăcut, în timp ce o angajată mai în vârstă îşi arată dezgustul scuipând şi plecând înfuriată. O voce intervine pe fundal: „Asta-i Rusia pe care o alegi? Decide viitorul ţării. Votează pentru amendamentele constituţionale”.
Realizat de Agenţia Federală de Presă (FAN), acest fimuleţ încearcă să inoculeze într-un minut şi jumătate un scenariu în care Rusia va ajunge în mod sigur în 2035 în cazul în care „Nu” va câştiga la plebiscitul din 1 iulie. Interzis pe YouTube, pe motiv că instigă la ură, acest scenariu a fost în schimb la îndemână pentru Vladimir Putin în vederea relansării campaniei pentru referendum. Calculul este simplu. În condiţiile în care 80% din populaţia Rusiei dezaprobă căsătoria între persoane de acelaşi sex, oamenii pot fi aduşi mai uşor la urne pentru a confirma ceea ce nu le place acordând în acelaşi timp posibilitatea continuării lui Putin pentru alţi 12 ani la Kremlin după 2024, când se va încheia mandatul său prezidenţial în exerciţiu - al patrulea la număr şi ultimul permis de actuala Lege fundamentală rusă - şi va putea candida din nou prin reducerea mandatelor prezidenţiale la zero. Ca fapt divers, FAN i-ar aparţine lui Evgheni Prigojin, la fel ca fabrica de troli de la Sankt Petersburg şi mercenarii din Wagner, iar actorul Aleksandr Filimonenko, care joacă în filmuleţ rolul „mamei de tip nou”, intenţionează să participe la referendum, dar să voteze „Nu”.
Pe lângă denigrarea comunităţii gay - de altfel destul de persecutată în Rusia, îndeosebi în Cecenia, unde sute de cazuri de detenţii arbitrare, tortură şi crime au fost raportate de la adoptarea, în 2013, a legii care pedepseşte „propaganda homosexuală” - , oamenii lui Putin folosesc totodată ca instrumente de mobilizare credinţa în Dumnezeu, memoria apărătorilor patriei sau păstrarea intactă a adevărului istoric în forma acceptată de Kremlin, care se dedă în prezent unei campanii de spălare a imaginii lui Iosif Visarionovici Stalin, unul dintre cei mai sângeroşi dictatori ai secolului trecut.
Protest în Franţa faţă de persecutarea comunităţii gay din Rusia FOTO EPA-EFE
CEC-ul se duce cu urnele la votanţii din zonele izolate
Pe de altă parte, cetăţenii ruşi din regiunile cele mai izolate au început deja să voteze la referendum, care a fost reprogramat pentru 1 iulie în ciuda faptului că Rusia înregistrează zilnic peste 8.000 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus.
Comisia Electorală din Ciukotka, regiune din extremitatea nord-estică a Rusiei, a anunţat miercuri trimiterea unor echipe pentru a strânge voturile crescătorilor de reni. Lucrătorii petrolişti, cei de pe platforme, meteorologii şi paznicii de far din şapte districte ale Insulei Sahalin, din Oceanul Pacific, au început de asemenea să-şi exprime votul.
Scrutinul era prevăzut iniţial pentru 22 aprilie, dar a fost amânat din cauza noului coronavirus. Aflat într-o scădere istorică de popularitate, Putin avea nevoie să-l organizeze cât mai repede până nu mai pierdea la capitolul imagine, chiar şi cu riscul înmulţirii cazurilor de îmbolnăvire. Prin urmare, preşedintele rus l-a reprogramat pentru o dată care urmează unor evenimente susceptibile să stimuleze votul, şi anume Ziua Rusiei, sărbătorită pe 12 iunie, şi Parada Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, desfăşurată tradiţional pe 9 mai şi amânată în acest an pentru 24 iunie.
Opoziţia denunţă o lovitură de stat
După două luni de criză economică şi sanitară, „Kremlinul este presat şi vrea să iasă cât mai repede posibil din această perioadă dificilă, să uite şi să-şi organizeze în cele din urmă parada şi referendumul”, explică pentru AFP Tatiana Stanovaia, de la Centrul R. Politik.
Rusia este a treia cea mai afectată ţară din lume de noul coronavirus, înregistrând oficial până joi 502.436 cazuri de infectare şi 6.532 de morţi. Autorităţile sanitare ruse sunt acuzate însă că se supun ordinelor politice şi nu anunţă datele reale, mai ales în ceea ce priveşte decesele de covid-19, boala provocată de noul coronavirus.
Pregătiri pentru parada militară din 24 iunie FOTO EPA-EFE
Opoziţia denunţă organizarea paradei şi a referendumului în plină epidemie. „De dragul mandatelor sale, Putin este pregătit să rişte viaţa şi sănătatea oamenilor”, afirmă Liubovi Sobol, o apropiată a opozantului Aleksei Navalnîi şi o inamică declarată a actualei conduceri de la Kremlin.
Aleksei Navalnîi şi Partidul Iabloko (liberal) îşi îndeamnă susţinătorii la boicotarea unei lovituri de stat mascate sub pretextul adaptării Constituţiei la evoluţia societăţii. Partidul Comunist, care susţine în general Kremlinul în marile reforme, îşi îndeamnă susţinătorii să voteze împotriva amendamentelor propuse.
Potrivit Centrului Levada, două treimi din ruşi spun că vor ieşi la urne la 1 iulie, iar 44% dintre ei spun că vor vota în favoarea amendamentelor propuse de Putin şi oamenii săi. Alţii 32% spun că vor vota împotrivă. Datele Kremlinului sunt mult mai optimiste.