Putin, pe urmele lui Stalin. Va reînfiinţa Ministerul Securităţii Statului înainte de alegerile prezidenţiale din 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reforme majore urmează să fie efectuate în cadrul serviciilor de informaţii şi aplicare a legii în Rusia înainte de alegerile prezidenţiale din 2018. Un Minister al Securităţii Statului (MGB) va apărea pe temeliile Serviciului Federal de Securitate (FSB), succesorul serviciului secret sovietic KGB, relatează „Kommersant“, citat de „The Moscow Times“.

Noul minister va comasa FSB, serviciul de informaţii externe SVR şi Serviciul Federal de Pază a Graniţelor, dezvăluie cotidianul economic „Kommersant“ în ediţia de luni, care citează surse apropiate dosarului.

Comitetul de Investigaţii, o agenţie anticorupţie, urmează să revină în structura Parchetului General, din care s-a desprins în 2011. Această mutare ar reprezenta o lovitură pentru mulţi dintre angajaţii aceste instituţii, mai ales că unii vor fi demişi, inclusiv şeful ei.

Singura structură care va rămâne independentă va fi Serviciul de Securitate al Preşedintelui (FSO). Mai mult, FSO va primi noi atribuţii în domeniul comunicaţiilor speciale şi în ceea ce priveşte supravegherea deplasărilor demnitarilor de rang înalt.

Şi Ministerul Apărării va beneficia de noua reformă, urmând ca în subordinea sa să fie trecute diverse unităţi de protecţie civilă aflate acum în subordinea Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă.

Titulatura MGB nu a mai fost folosită de la moartea lui Stalin, în 1953, când instituţia de securitate cu acest nume a fost înlocuită cu KGB.

Agenţii serviciilor vor putea fi implicaţi în dosarele grele, inclusiv în cele de corupţie, în toate etapele acestora, în timp ce atribuţiile Parchetului General vor fi reduse.

Deşi măsura aduce aminte de epoca sovietică, „Kommersant“ dă asigurări că este vorba de un demers pentru o „gestionare mai bună a siguranţei“ şi „eliminarea corupţiei din aceste instituţii“.

Potrivit „Kommersant“, noul echilibru de putere în cadrul agenţiilor de informaţii şi aplicare a legii este în curs de testare. De exemplu, Comitetul de Investigaţii a fost acuzat recent de FSB de susţinerea grupării mafiote conduse de Zaharia Kalaşov.

Reformele urmează să fie puse în aplicare până la alegerile prezidenţiale prevăzute în primăvara lui 2018 în Rusia, la care Vladimir Putin este favorit să obţină al patrulea mandat.

Partidul său Rusia Unită a obţinut duminică o victorie importantă în alegerile legislative, urmând să aibă 343 dintre cele 450 de mandate ale Dumei de Stat.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite