Planul secret al lui Vladimir Putin pentru Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istoricul american Edward Luttwak, fost consilier la preşedinţilor Ronald Reagan şi George Bush, susţine, citat de publicaţia „Le Point“, că în spatele operaţiunii ruse din Crimeea stă un plan mult mai diabolic al preşedintelui rus Vladimir Putin . Liderul de la Kremlin ar urmări ruperea Ucrainei în două şi înfiiţarea unui nou stat care să cuprindă toate teritoriile de la est de Nipru.

Totul ar fi deja pus la punct, inclusiv drapelul noului stat.Teritoriul acestui nou stat trans-Nipru ar depăşi cu mult spaţiul actualei regiunii separatiste Transnistrene, enclavă rusofonă pe care Rusia a reuşit să o smulgă Republicii Moldova în 1992, dar care nu este recunoscută de comunitatea internaţională şi pe teritoriul căreia se află trupe ruseşti.

Rusia va pune frontieră pe Nipru, susţine istoricul american, şi odată cu revenirea Crimeii în sânul Federaţiei ruse, Moscova nu-şi va mai face probleme în ceea ce priveşte accesul flotei sale în Marea Negră. Mai mult, această nou stat din estul Niprului ar putea să aibă capitala chiar la Kiev, mai precis în partea de est a Kievului, pentru că oraşul este traversat de fluviul Nipru. Cealaltă parte a oraşului, anticul Kiev, ar putea să rămână capitala „Ucrainei prooccidentale“.

Putin ar putea chiar să facă un gest de bunăvoinţă şi să cedeze Odessa, oraş rus din punct de vedere istoric, dar care se află pe partea de vest a Niprului. Liderul de la Kremlin nu îşi face prea multe griji pentru ruşii din Odesa pentru că speră ca într-un timp nu prea îndepărtat întreaga Ucraină să revină la sânul Maicii Rusii.  Americanii şi europenii se află acum în faţa unei alegeri dificile: să înceapă un nou Război Rece, sau să accepte o redesenarea a graniţelor Ucrainei, dar aceasta are dezavantajul major că legitimează folosirea forţei de către Vladimir Putin, mai spune Edward Luttwak.

Publicaţia rusă „The Moscow Times“ scrie că Vladimir Putin ştie că SUA sau NATO nu pot face mare lucru pentru a-l împiedica să îşi impună voinţa în Ucraina. Cu siguranţă, Putin nu va face nicio mişcare în vestul Ucrainei, dar în sud şi est nu va exista o şansă mai bună de a reclama ceea ce el consideră un teritoriu rusesc pierdut. Nu ar fi de mirare să vedem militari ruşi patrulând la Harkov şi la Doneţk, avertizează ziarul rus.

Henry Kissinger, fost secretar de Stat în timpul administraţiei Nixon şi Ford, scrie  în „Washington Post“ că dacă va fi ca Ucraina să supravieţuiască şi să prospere, ea nu poate deveni bastionul niciuneia dintre părţi (Occident –Rusia n.r) împotriva celeilalte, ci ar trebui să funcţioneze ca o punte de legătură între ele.

 „A trata Ucraina ca pe un element al confruntării Est-Vest înseamnă a distruge pentru decenii perspectivele de a aduce Rusia şi Occidentul - şi în primul rând Rusia şi Europa - în cadrul aceluiaşi sistem internaţional de cooperare. Rusia nu va fi în stare să impună o soluţie militară fără a se izola ea însăşi, într-un moment în care multe dintre frontierele sale se află deja într-o situaţie precară. Cât despre Occident, demonizarea lui Putin nu constituie o strategie; nu este decât un alibi prin care se maschează lipsa unei strategii“, consideră fostul diplomat american.
 

citeşte şi:

Crimeea şi spectrul unei conflagraţii nedorite

Atunci când am spus că scenariul intervenţiei ruseşti în Crimeea este mult mai mult decât o “Transnistrie” şi că este încercată, de fapt, extinderea propriu-zisă a Rusiei prin anexarea peninsulei, mi s-a răspuns, mai mult sau mai puţin argumentat, că este vorba doar despre crearea unui nou conflict îngheţat, şi că Rusia vizează crearea unui nou stat auto-proclamat prin intermediul căruia să-şi poată păstra importantul port Sevastopol.

Kommersant: Rusia va trebui să aloce până în 2025 circa 30 de miliarde de dolari pentru întreţinerea Crimeii

Chiar dacă peninsula Crimeea este încă parte componentă a Ucrainei, presa de la Moscova face deja estimări privind costurile pe care le va suporta bugetul rus ca urmare a alipirii acestui teritoriu la Rusia.

Vladimir Putin şi Barack Obama au discutat din nou la telefon despre criza din Ucraina

După o zi tensionată în care Congresul american a avertizat Rusia cu sancţiuni economice, iar UE a decis deja să adopte o serie de măsuri prin care sa constrângă oficialii de la Kremlin, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a discutat din nou la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin, informează AFP.

Tătarii din Crimeea vor boicotarea referendumului privind unirea cu Rusia

Adunarea tătarilor din Crimeea (Mejlis) a cerut locuitorilor din peninsulă să boicoteze referendumul propus de noile autorităţi pentru 16 martie. Mai mult de atât, organul de guvernare a tătarilor cere ONU să trimită trupe de pacificatori pentru a favoriza soluţionarea crizei din Crimeea.

„Ucraina este pregătită să semneze Acordul de Asociere cu UE imediat ce este posibil“, dar nu şi să se alăture NATO, declară premierul Iaţeniuk

Ucraina este pregătită se semneze "imediat ce este posibil" Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană pe care fostul preşedinte Viktor Ianukovici a refuzat să îl semneze în noiembrie, a declarat joi premierul Arseni Iaţeniuk, relatează AFP.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite