Noua doctrină militară a Rusiei: întărirea prezenţei militare în Arctic şi cooperare cu India şi China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 26 decembrie 2014, Rusia a semnat punerea în practică a unei noi doctrine militare care se concentrează pe expansiunea NATO, alianţa fiind considerată principala ameninţare externă a ţării. Astfel, Kremlinul îşi va extinde aria de influenţă în Arctic, în timp ce întăreşte relaţiile cu naţiuni non-occidentale, cum ar fi China şi India.

Documentul militar rus, tradus de „Defense News“ şi citat de „Business Insider“, arată că „există multe conflicte regionale ce au rămas nerezolvate. Există o tendinţă de a forţa rezolvarea lor, inclusiv a acelora care sunt în regiunile ce se învecinează cu Federaţia Rusă. Arhitectura actuală a sistemului de securitate internaţională nu oferă un nivel egal de securitate pentru toate statele“.

Pentru a contracara această inegalitate, noua doctrină a Rusiei permite explicit Moscovei şi aliaţilor săi să instaleze, la comun, sisteme de apărare antirachetă. Această nouă axare pe întărirea sistemelor defensive, cel mai probabil, este menită ca răspuns la planurile SUA de dezvoltare a scutului antirachetă din Polonia, un stat vecin al Rusiei şi fost membru al Pactului sovietic de la Varşovia, scrie „Business Insider“.

Într-o referire aparentă la scutul antirachetă, „Defense News“ a tradus o parte din doctrina militară rusă care specifică faptul că statele NATO „subminează stabilitatea globală şi încalcă echilibrul de puteri din sfera nucleară“.

În afară de concentrarea pe contraatacul NATO, noua doctrină solicită explicit extinderea militară în Arctic. Moscova a început construcţiile în Oceanul Arctic, care includ un lanţ de 10 staţii de căutare şi salvare de-a lungul a 16 porturi arctice. Mai mult, Moscova antrenează un detaşament de comando special pentru un război în Arctic, o a doua brigadă fiind programată pentru 2017. Rusia mai construieşte şi 13 aerodromuri şi 10 staţii radar de apărare aeriană.

Aceste construcţii la temperaturi joase „vor permite folosirea bombardierelor mai mari şi mai moderne. Până în 2025, apele Arcticului vor fi patrulate de un escadron de bombardiere de ultimă generaţie, PAK DA“, explică Mark Galeotti, profesor la Universitatea din New York, specializat în afaceri internaţionale şi studii slavice, în publicaţia „Moscow Times“.

Cea de-a treia parte a noii doctrine ruse este cultivarea unor legături mai apropiate cu naţiunile BRICS (Brazilia, India, China şi Africa de Sud). Relaţiile ruso-indiene sunt un indicativ pentru cum vrea Moscova să dezvolte relaţiile cu celelalte ţări BRICS. India este cel mai mare importator de arme al lumii, 75% din arme provenind din Rusia. Mai mult, cele două naţiuni dezvoltă la comun avionul de luptă de a cincea generaţie.

Relaţiile militare ale Rusiei cu alte ţări BRICS nu sunt chiar atât de fructuoase precum cele cu India. Totuşi, sancţiunile occidentale impuse Rusiei din cauza crizei ucrainene au pavat drumul către legături mai strânse între Moscova şi Beijing.

info
Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite