Moscova cere lămuriri Chişinăului privind interzicerea intrării pe teritoriul Moldovei a unor militari ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Însărcinatul cu afaceri interimar al Republicii Moldova în Rusia a fost convocat marţi la Ministerul rus de Externe, după ce autorităţile din Republica Moldova au interzis intrarea pe teritoriul ţării unor militari ruşi din cadrul forţei de menţinere a păcii care se îndreptau spre Transnistria. În schimb, Kremlinul a anunţat că nu a primit nicio solicitare de protejare a societăţii civile din Transnistria .

Potrivit Ministerului rus de Externe, citat de agenţia Tass în pagina electronică, continuarea practicii de a refuza accesul anumitor categorii de cetăţeni ruşi în Republica Moldova fără explicaţii este "inadmisibilă".

"S-a menţionat că astfel de acţiuni nemotivate ale părţii moldovene sunt contrare acordurilor bilaterale existente privind călătoriile cetăţenilor", a precizat MAE rus într-un comunicat.

"Partea rusă a afirmat ferm că este deosebit de îngrijorată de incidentele tot mai dese în care a fost interzisă intrarea militarilor din contingentul rus din cadrul forţei de menţinere a păcii în regiunea transnistreană, ceea ce complică serios implementarea misiunii lor importante de a asigura pacea" în regiune, se mai arată în comunicat.

Această practică nu este în conformitate cu "nivelul relaţiilor dintre cele două state şi cu asigurările privind încercarea de a dezvolta o cooperare constructivă cu Federaţia Rusă, exprimate de oficialii Republicii Moldova", a adăugat ministerul.

Rusia are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria, un teritoriu separatist din Republica Moldova situat la graniţa cu Ucraina. Dintre aceştia, aproximativ 1.400 de militari fac parte din Grupul Operativ de Trupe Ruseşti din Transnistria, constituit în urmă cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS. Alţi 400 de militari ruşi fac parte din forţa de menţinere a păcii, alături de militari moldoveni şi transnistreni.

Republica Moldova consideră însă că staţionarea militarilor ruşi în regiunea transnistreană contravine Constituţiei moldovene şi, din acest motiv, Chişinăul, OSCE, UE şi SUA au cerut în repetate rânduri retragerea lor.

În plus, Parlamentul ucrainean a aprobat, joi, anularea a cinci acorduri de securitate cu Moscova, inclusiv unul care permitea ruşilor să transporte personal militar spre regiunea transnistreană. Anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe creează o problemă logistică pentru Rusia.

Kremlinul nu a primit nicio solicitare de protejare a societăţii civile din Transnistria 

După ce presa rusă scria ieri că, 66 de organizaţii neguvernamentale din Transnistria au solicita protecţie în cazul unor ameninţări, preşedintelui Vladimir Putin, Kremlinul a anunşat, prin vocea purtătorului de cuvânt, Dmitri Peskov, că nu a primit nicio astfel solicitare, relatează agenţia Tass.

"Eu, la rândul meu, am citit această ştire marţi dimineaţă, dar, din păcate, nu sunt la curent cu vreo solicitare concretă", a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Reprezentanţii a 66 de organizaţii neguvernamentale din Transnistria s-au întrunit la Tiraspol unde au decis să solicite protecţie din partea lui Vladimir Putin în cazul unor ameninţări la adresa securităţii regiunii separatiste moldovene, informează site-ul gazeta.ru, citat de Unimedia.

Apelul organizaţiilor transnistrene a intervenit în contextul în care oficiali de la Moscova şi Tiraspol au avertizat recent că există riscul reizbucnirii conflictului în estul Republicii Moldova, după ce Parlamentul ucrainean a anulat dreptul de tranzit pentru trupele ruse staţionate în Transnistria.

Parlamentul ucrainean a aprobat, pe 21 mai, anularea a cinci acorduri de securitate cu Moscova, inclusiv unul care permitea ruşilor să transporte personal militar spre regiunea transnistreană, unde dispune de o forţă de menţinere a păcii. Legile adoptate de Parlament urmează să fie promulgate de preşedintele Petro Poroşenko.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite