Moscova şi Beijingul au denunţat raportul american privind traficul de fiinţe umane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
trafic persoane

Moscova şi-a exprimat "indignarea", în timp ce Beijingul a denunţat drept "arbitrar", joi, raportul american care critică dur Rusia şi China deoarece nu au acţionat suficient împotriva traficului de persoane, relatează AFP.

În raportul publicat miercuri de Departamentul de Stat, Statele Unite acuză cele două puteri, dar şi Uzbekistanul, că nu au acţionat suficient împotriva acestui flagel.

Washingtonul, care are drept scop eradicarea "răului" provocat de această formă de sclavie modernă, ar putea utiliza raportul pentru a decide în mod unilateral să sancţioneze Rusia şi China, două ţări aflate în vizor cu privire la respectarea drepturilor omului.

"În ceea ce priveşte posibilitatea de a lua sancţiuni unilaterale împotriva Rusiei (...), chiar faptul de a ridica această problemă provoacă indignare", şi-a exprimat nemulţumirea Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Raportul denunţă, de exemplu, cazuri de "neplată a salariilor, agesiuni fizice, condiţii de viaţă extrem de proaste" în Rusia, ţară cu care Statele Unite şi-a multiplicat fricţiunile în domeniul libertăţilor publice.

"Din nefericire, în loc să efectueze un studiu profund şi obiectiv cu privire la traficul de fiinţe umane, inclusiv pe teritoriul Statelor Unite, autorii raportului utlizează din nou o metodologie inacceptabilă potrivit căreia guvernele sunt clasate în funcţie de simpatia politică sau antipatia Departamentului de Stat american", se adaugă în comunicatul Ministerului rus de Externe.

Beijingul a adoptat joi o atitudine de apărare similară, solicitând Statelor Unite să "înceteze cu emiterea unor judecăţi unilaterale şi arbitrare".

"Noi credem că partea americană ar trebui să adopte un punct de vedere obiectiv şi imparţial referitor la eforturile Chinei (pentru a stopa flagelul) şi să înceteze să emită judecăţi unilaterale şi arbitrare în privinţa Chinei", a declarat Hua Chunying, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze.

În cazul Beijingului, "oaia neagră", în opinia Washingtonului, în domeniul drepturilor omului, raportul relevă "un trafic la scară largă a populaţiei ce migrează în interiorul ţării", dar şi o continuare a "muncii forţate la cuptoare de cărămidă, în mine de cărbune şi uzine".

Hua Chunying a preferat să insiste asupra "eforturilor solide" depuse de China în lupta împotriva traficului de fiinţe umane şi "progreselor remarcabile" pe care le-a înregistrat această ţară în acest domeniu.

"Noi am ameliorat în continuu legislaţia noastră internă, am consolidat menţinerea legii şi măsurile judiciare, şi am cooperat cu toate ţările, în special cele vecine Chinei", a afirmat Hua Chunying.

Departamentul de Stat denunţă, de asemenea, politica privind un singur copil, care a condus la un "raport de 118 băieţi la 100 de fete, care alimentează (atât) o cerere a traficului de femei străine care se mărită cu bărbaţi chinezi, (cât) şi prostituţia".

Statele Unite apreciază că în lume există 27 de milioane de persoane aflate în sclavie.

Secretarul de Stat John Kerry a subliniat în acest sens că americanii au "o obligaţie morală să releve această provocare, (deoarece) traficul de fiinţe umane este un atac împotriva celor mai dragi valori ale noastre, şi anume libertatea şi demnitatea umană".

Unite de interese strategice comune împotriva ţărilor occidentale, China şi Rusia au prezentat recent alte modalităţi de a se opune Washingtonului, oferind, în special, sprijin regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite