Liderul de la Kremlin are o nouă garnitură de sfetnici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercul de „sforari“ din jurul preşedintelui rus Vladimir Putin a cunoscut schimbări importante în ultimul timp, în funcţie de noile interese şi evoluţii atât pe plan intern, cât şi extern.

Oficial, Politburo 2.0 nu există, neoficial însă, este considerat drept cea mai influentă structură politică din Rusia lui Putin. La fel instituţiile supuse legii, această structură din cercul interior al lui Putin are parte constant de rotaţii de cadre, în funcţii de interese şi evoluţii. Un raport al companiei Mincenko Consulting arată noua sa componenţă.

Intitulat „Politburo 2.0 şi valurile anti-sistem“, raportul descrie relaţiile şi ierarhia din cadrul „establishmentului“ de la conducerea Rusiei, precum şi schimbările de statut.

Consiliul de Securitate,  una dintre cele mari patru forţe politice din Rusia

Potrivit documentului, două persoane au cunoscut o ascensiune importantă în ultimii ani, şi anume Nikolai Patruşev, şeful Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, şi Ghennadi Timcenko, un om de afaceri care a prosperat mai ales sub regimul Putin. În schimb, preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, prezentat cândva drept succesorul lui Putin, a ieşit din Politburo 2.0.

Rolul lui Nikolai Patruşev s-a consolidat pe fondul deteriorării relaţiilor cu Occidentul, notează autorii raportului citat de RBC. Patruşev este văzut drept un negociator-cheie pe direcţia americană, iar Consiliul de Securitate a devenit, sub conducerea sa, a patra forţă politică din Rusia, după administraţia prezidenţială, guvern şi corporaţiile strategice pentru stat. Consiliul de Securitate nu doar că furnizează o imagine globală pentru Putin, ci îi influenţează şi atitudinea faţă de anumite persoane, spune analistul Konstantin Kalacev.

Ieşit în 2016 din cercul lui Putin, multimiliardarul cu trei cetăţenii (ruso-armeană-finlandeză) Ghennadi Timcenko s-a întors în forţă. Fondatorul companiei de investiţii „Volga Group“ are tot mai mulţi aliaţi în guvern, în timp ce afacerile sale înfloresc. Principalul proiect al lui Timcenko constă în dezvoltarea infrastructurii pe traseul Căii Maritime a Nordului, o prioritate economică şi strategică a regimului Putin.

Igor Secin, directorul executiv al companiei de stat „Rosneft“, cel mai mare produucător de petrol din Rusia, are la rândul lui o poziţie solidă în Politburo 2.0. Pe lângă sectorul energetic, influenţa sa se extinde asupra armatei şi spionajului rusesc.

Şi omul de afaceri Arkadi Rotenberg, fondatorul şi directorul companiei de construcţii „Stroigazmontaj“, şi-a întărit semnificativ poziţia, îndeosebi după finalizarea cu succes a Podului Crimeei, inaugurat la 16 mai 2018. El este acum antreprenorul preferat pentru diverse megaproiecte de infrastructură, având greutate asupra Ministerului Transporturilor şi Căilor Ferate ale Federaţiei Ruse.

Armata, înaintea diplomaţiei

Ministrul Apărării Serghei Şoigu şi şeful companiei de stat „Rostec“ Serghei Cemezov supraveghează domeniul apărării şi complexul militar-industrial. Într-o perioadă de „degradare a instrumentelor diplomatice“, rolul celor doi creşte. Considerat drept curator informal pentru mai multe regiuni, Şoigu este unul dintre cei mai populari politicieni din Rusia. În ceea ce priveşte „Rostec“, această companie absoarbe aproape toate proiectele din complexul militar-industrial şi se extinde în domenii noi, precum economia digitală, prelucrarea deseurilor, retail etc..

Un alt personaj cu greutate în Politburo 2.0 este şi primarul Moscovei, Serghei Sobianin. Acesta este responsabil de dezvoltarea celei mai mari zone metropolitane din Rusia.

Evident, premierul Dmitri Medvedev face la rândul lui parte din cercul interior al lui Putin. El este cel care supraveghează  proiectele naţionale.  Totuşi, ponderea sa este în declin. Raportul menţionează că cercul de afacerişti din jurul său îşi pierde pozitiile, mai ales după arestarea fraţilor Magomedov. În plus, vicepremierii săi sunt fideli lui Putin, care îi foloseşte ca mecanism de contrabalansare a guvernului.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite