Liderii Rusiei şi Chinei strâng legăturile în faţa SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele chinez Xi Jinping a sosit luni în Rusia pentru o vizită de două zile şi avut imediat o întâlnire informal urmată de o cină la Kremlin, în compania  omologului său rus Vladimir Putin. Ieri, cei doi lideri au avut o zi plină de întâlniri al căror obiectiv a fost întărirea legăturilor între cele două puteri.

Rusia şi China şi-au consolidat relaţiile economice şi diplomatice în ultimii ani, în contextul legăturilor tensionate cu SUA, care s-au opus planurilor geopolitice ale Moscovei şi Beijingului. Schimburile comerciale între Rusia şi China au crescut cu 33% în primele cinci luni ale anului, la aproximativ 32 de miliarde de dolari, a relatat agenţia oficială de ştiri chineză Xinhua, înaintea vizitei de două zile a lui Xi Jinping. 

 Cele două delegaţii au discutat despre mai multe proiecte comune, printre care oleoductele Puterea Siberiei, Puterea Siberiei 2 şi conducta Altai, precum şi integrarea dintre Drumul Nou al Mătasii, susţinut de Beijing şi Uniunea Economică Eurasiatică, dar şi despre extinderea Organizaţiei de Cooperare din Shanghai (SCO) cu India şi Pakistan.

Cooperare sofisticată

Companiile chineze sunt interesate să investească în Rusia, în timp ce economia rusă are nevoie de capitalul chinezesc şi de oferte avantajoase, susţin analiştii.

Aleksei Maslov, şeful Şcolii de Studii Orientale din cadrul Şcolii Superioare de Ştiinţe Economice din Rusia, susţine că în prezent, Rusia şi China se îndreaptă către o formă de cooperare mai sofisticată prin „diversificare“.

La încheierea vizitei, cele două părţi şi-au propus să semneze 40 de acorduri bilaterale, în special în domeniile comerţului, energiei şi educaţiei, iar companiile din cele două ţări să încheie mai multe zeci de contracte în valoare de peste 10 miliarde de dolari. 

Cele două delegaţii au mai discutat posibilitatea introducerii unor produse ruseşti, inclusiv produse agricole, pe piaţa chineză şi despre cooperarea în cadrul  megaproiectul de infrastructură „O centură, un drum“. „Acest lucru va inspira fluxul de investiţii străine în Rusia, noi facilităţi de infrastructură hi-tech vor fi construite în Rusia şi în celelalte ţări ale Uniunii Economice Eurasiatice“, susţine Maslov, citat de RT. Vladimir Putin şi Xi Jinping au mai abordat criza din Siria, situaţia din Orientul Mijlociu şi programul nuclear nord-coreean. Rusia şi China au opinii similare cu privire la aceste probleme. 

Plan chinez de ”dezescaladare” a situaţiei din peninsula Coreeană

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi liderul Chinei, Xi Jinping au cerut Phenianului, Washingtonului şi Seulului să adere la un plan chinez de ”dezescaladare” a situaţiei din peninsula Coreeană, în legătură cu programul nuclear şi de rachete balistice al regimului Kim Jong-un.

 Acest plan presupune suspendare programului balistic nord-coreean, în vreme ce americanii şi sud-coreenii vor amâna exerciţiile pe scală largă, acţiuni care vor deschide calea unor discuţii multilaterale cu Phenianul.

Iniţiativa a fost prezentată într-o declaraţie comună făcută de miniştrii de Externe din China şi Rusia, la scurt timp după discuţiile purtate la Kremlin de liderii Vladimir Putin şi Xi Jinping.

”Situaţia din regiune afectează interesele naţionale ale celor două ţări. Rusia şi China vor colabora pentru avansarea unei soluţii pentru problema complexă din peninsula Coreeană”, se arată în declaraţia comună emisă de la Kremlin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite