Copiii născuţi în era Putin, noua faţă a opoziţiei ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de persoane au ieşit în stradă duminică în mai multe oraşe din Rusia, de la Moscova până la Vladivostok, pentru a denunţa sistemul de corupţie oblăduit de Guvernul rus şi expus de opozantul Aleksei Navalnîi. Printre protestatari s-au aflat, pentru prima oară, şi foarte mulţi adolescenţi, cu toţii născuţi sub regimul Putin.

La 16 ani, Daria Moroz spune că nu a reţinut decât un singur preşedinte în ţara sa, pe Vladimir Putin. Duminică, ea a făcut parte din membrii noii generaţii protestatare ieşite în stradă în Rusia pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de corupţie.

„Nu le-am spus părinţilor mei, pentru că îmi era teamă de ceartă. Le-am spus doar că m-am dus să mă plimb“, i-a mărturisit ea reporterului AFP a doua zi după protestele desfăşurate la îndemnul lui Aleksei Navalnîi şi fondului său de luptă împotriva corupţiei.

Cazul Dariei nu este unul izolat. După manifestaţiile de duminică, toţi observatorii au remarcat apariţia unei noi generaţii de protestatari, relatează AFP.

„Există mulţi tineri arestaţi, au 17 sau 18 ani“, a subliniat pentru AFP Oleg Ieliseiev, un avocat care a reuşit să elibereze trei copii fără a li se întocmi dosare. „Manifestaţiile adună tineri. E o premieră pentru Rusia“, a adăugat el.

Organizaţia OVD-Info, specializată în monitorizarea manifestaţiilor, a făcut aceeaşi constatare.

„Nu avem date exacte, dar există într-adevăr mulţi minori şi studenţi“ în stradă, a remarcat un purtător de cuvânt al acestui ONG.

„În fiecare secţie de poliţie se aflau cel puţin doi sau trei adolescenţi, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum“, a precizat el, referindu-se la generaţia născută odată cu instalarea lui Putin la putere.

image

Tineri protestatari ruşi din Sankt Petersburg FOTO AFP

Eroul acestei generaţii este Aleksei Navalnîi, un avocat charismatic şi un politician atipic care stăpâneşte foarte bine comunicarea online. Abordarea sa ajunge uşor la tinerii de până în 18 ani, care în general nu urmăresc televiziunile publice şi nici nu au cunoscut anii ’90, caracterizaţi de haos economic şi politic şi urmaţi de „stabilitatea“ din era Putin.

Luni, din sala de judecată, Navalnîi le-a mulţumit liceenilor şi studenţilor ieşiţi la proteste. „Sunt cu adevărat bucuros de apariţia în această ţară a unei generaţii cu spirit cetăţenesc, care nu are frică“, a declarat el.

image

Aleksei Navalnîi, în sala de judecată după manifestaţiile anticorupţie din Rusia FOTO AFP

În schimb, Kremlinul l-a acuzat pe Navalnîi că „induce în eroare în mod intenţionat copiii“ prin faptul că-i încurajează să participe la manifestaţii neautorizate. Fără să prezinte probe, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a susţinut că organizatorii le-ar fi „promis recompense financiare“ minorilor dacă ajung pe mâna poliţiei.

Potrivit unei înregistrări video postate duminică pe YouTube de administratorii unui site cu conţinut naţionalist, un tânăr aflat într-o dubă spune că Navalnîi îi va plăti din 10.000 de euro promişi în caz de detenţie de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Daria Moroz râde când aude de suma de 10.000 de euro. Tânăra spune că a decis să iasă în stradă după publicarea filmuleţului despre îmbogăţirea premierului Dmitri Medvedev printr-o schemă de ilegalităţi. Peste 14 milioane de vizualizări are această înregistrare video realizată de Fondul rus de combatere a corupţiei.

Adolescenta se arată surprinsă de tăcerea autorităţilor. „Singurul lucru care s-a întâmplat este că Mevdedev l-a blocat pe Navalnîi pe Instagram. Am rămas şocată“, povesteşte ea. „În ţara noastră nu există răspunsuri, nici tentative de a nega ceva, orice ar fi, nimic“, continuă ea.

Ieşită la protest împreună cu un prieten de 19 ani, Daria spune că reprezentanţi ai forţelor de ordine i-au scos pur şi simplu din mulţimea adunată în Piaţa Puşkin, în centrul Moscovei, după care i-au urcat cu forţa într-o dubă.

Poliţia „a luat oamenii la nimereală, oameni care nu ţineau pancarte sau care pur şi simplu stăteau, nu făceau nimic“, explică Vlad Koroţelev, amicul Dariei.

Potrivit ei, „mulţi dintre ei erau foarte, foarte tineri şi nu se mai aflaseră niciodată într-o astfel de situaţie“. „Nu ştiau ce să facă, erau panicaţi“, spune ea.

Roman Şingarkin a fost unul dintre ei. Acest adolescent de 17 ani a escaladat un stâlp de iluminat pentru a scăpa de poliţie. Intervievat de site-ul de internet The Village, el povesteşte că a fost „tratat foarte dur“, un poliţist aplicându-i o lovitură în stomac.

image

FOTO AFP

Părinţii săi l-au găsit la o secţie de poliţie, unde i s-a întocmit dosar pentru că a strigat sloganuri şi nu s-a supus ordinelor poliţiei. El neagă acuzaţiile care i s-au adus.

„Nu sunt supărat că am mers la manifestaţie, sunt doar supărat de problemele cauzate părinţilor mei“, spune el.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite