Kremlinul califică drept „provocare“ manifestările anticorupţie din Rusia şi respinge apelurile lansate de SUA şi UE pentru eliberarea protestatarilor arestaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de oameni au protestat la Moscova şi în alte oraşe ale Rusiei
Mii de oameni au protestat la Moscova şi în alte oraşe ale Rusiei

Kremlinul a catalogat protestele anticorupţie de duminică drept „o provocare“ şi a respins luni apelurile lansate de Statele Unite şi Uniunea Europeană pentru eliberarea „neîntârziată“ a sutelor de persoane arestate în urmă cu o zi. De asemenea, autorităţile i-au acuzat pe organizatori că au plătit adolescenţi pentru a participa la cele mai importante demonstraţii antiguvernamentale, care au avut loc în ultimii ani în Rusia.

Manifestaţia anticorupţie organizată duminică la Moscova de către opozantul Aleksei Navalnîi a fost „o provocare“, a acuzat luni Kremlinul, la o zi după arestarea a peste o mie de persoane care au participat la proteste, transmite AFP. 

 "Ceea ce am văzut ieri în numeroase locuri, şi probabil că la Moscova mai mult decât oriunde, a fost o provocare şi o minciună", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a adăugat că Navalnîi "a minţit" spunând că manifestaţiile erau "legale".

De asemenea, Peskov a mai afirmat că minorilor care au participat la manifestaţii li s-a promis o „recompensă“ financiară în cazul în care ar fi fost arestaţi, fără a oferi însă probe pentru a-şi susţine acuzaţiile.

"Există informaţii în legătură cu faptul că minorilor care au participat la manifestaţiile de la Moscova li s-a promis recompense financiare", a spus, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, precizând că acuzaţiile se bazează pe „fapte“. 

De asemenea, purtătorul de cuvânt a dat asigurări că Kremlinul are de gând să-i asculte pe cei care au luat parte la protestele antiguvernamentale din Rusia.

Navalnîi, 15 zile de închisoare şi amendă de 320 de euro

image

Un tribunal din Moscova l-a amendat luni pe opozantul Aleksei Navalnîi cu 20.000 de ruble (320 de euro) pentru rolul jucat în organizarea protestelor de duminica, din Moscova, pe care autorităţile le consideră ilegale. 

Acelaşi tribunal l-a condamnat şi la 15 zile de închisoarsă pentru nesupunere în faţa unui ofiţer de poliţie. Dar pentru că are deja o pedeapsă de cinci de închisoare cu suspendare, ultima sa infracţiune ar putea schimba sentinţa pronunţată anterior într-una cu regim de detenţie. 

Navalnîi a fost prezentat unui tribunal din centrul Moscovei, în prezenţa jurnaliştilor şi a circa 20 dintre susţinătorii săi.

"Va veni momentul când noi îi vom judeca pe ei (cu onestitate de această dată)", a scris opozantul pe Twitter, făcând referire la autorităţile ruse. 

Reprezentanţii UE au cerut luni eliberarea ”neîntârziată” a sutelor de persoane arestate la protestele anticorupţie, iar americanii au condamnat arestarea a sute de manifestanţi de către autorităţile ruse, numind acţiunea un afront la adresa valorilor democratice.

Duminică, autorităţile au reţinut 17 persoane care lucrează pentru o fundaţie anticorupţie condusă de Navalnîi.

Anterior, forţele de ordine l-au reţinut pe Navalnîi la un miting neautorizat din Moscova.

Mii de persoane au ieşit în stradă pentru a protesta în marile oraşe ale ţării, din Vladivostok şi până la Moscova.

De asemenea, au existat ciocniri izolate între forţele de ordine şi protestatarii care scandau ”Rusia va fi liberă!” şi ”Ruşine!”.

Autorităţile ruse au precizat că aproximativ 7.000 de persoane au participat la demonstaţia anticorupţie de pe străzile Moscovei. Însă, numărul real al protestatarilor ar putea să fie mult mai mare prin comparaţie cu datele prezentate de poliţie. Mulţiumea s-a întins de la un capăt la celălalt al străzii Tverşkaia.

Aproximativ 130 de persoane au fost arestate doar la demonstraţia anticorupţie din Moscova, iar zeci de oameni au fost reţinuţi în alte oraşe ale ţării.

De asemenea, protestatarii au încercat să atragă atenţia asupra acuzaţiilor lansate de Fundaţia Anticorupţie Navalnîi. Organizaţia liderului opoziţiei  susţine că premierul rus are o colecţie însemnată de vile, iahturi şi podgorii. Dimitri Medvedev deţine inclusiv o casă pentru creşterea raţelor, iar protestatarii au ridicat pancarte cu raţe pe străzile Moscovei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite