Ce măsuri ia Rusia pentru a contracara întărirea capacităţilor militare ale NATO în România
0Armata rusă îşi intensifică eforturile pentru consolidarea forţelor sale plasate în direcţia europeană, considerată o prioritate strategică de decidenţii de la Moscova.
Un anunţ în acest sens a fost făcut de ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, în cadrul unei reuniuni cu conducerea armatei. Potrivit ministrului rus, Moscova constată o creştere a prezenţei NATO în Europa Centrală şi de Est şi intenţionează să răspundă cu măsuri simetrice. El s-a arătat deranjat de trupele şi echipamentele plasate sub egida Alianţei Nord-Atlantice în România şi de exerciţiile militare efectuate recent de aliaţi în Marea Neagră. Ţinând cont de aceste aspecte şi întrucât direcţia sud-vestică este o prioritate pentru Rusia, Şoigu a evocat necesitatea continuării descurajării strategice şi adoptării de noi măsuri de întărire a capacităţilor de luptă în flancul sudic al armatei ruse.
Accent pe îmbunătăţirea tacticilor de luptă şi înarmare
Ministrul rus a propus îmbunătăţirea pregătirii şi tacticilor de luptă, precum şi furnizarea de arme şi echipamente militare de ultimă generaţie. El a remarcat că trupele din Districtul Militar Sud al Armatei Ruse au primit peste 600 de unităţi de armament şi au participat la peste o mie de exerciţii în primele şase luni ale acestui an. În opinia sa, este vorba de o „dinamică pozitivă“ din ultimii doi ani care trebuie continuată. Iar planul actual prevede suplimentarea trupelor cu două batalioane de paraşutişti şi livrarea a 2.000 de echipamente militare noi. „Unele ţări încă nu au renunţat la folosirea forţei militare în vederea atingerii obiectivelor geopolitice şi îşi cresc prezenţa militară în apropierea frontierelor ruseşti“, a acuzat Şoigu, cu toate că Rusia este singura ţară implicată într-un rapt teritorial în Europa după Acordurile de la Helsinki, 1975.
Întărirea prezenţei NATO în centrul şi estul Europei are loc în scopul reasigurării aliaţilor din aceste zone, care se consideră expuşi ameninţării ruse. Îngrijorările în acest sens au crescut mai ales după pierderea unor teritorii de către Ucraina, în primăvara anului 2014. Ucraina a rămas în martie 2014 fără peninsula Crimeea, anexată de Rusia în urma invadării acesteia şi organizării unui referendum ilegal, sub strictă supraveghere militară. Rusia şi-a alipit această peninsulă de la Marea Neagră cu toate că a garantat integritatea teritorială a statului ucrainean prin Memorandumul de la Budapesta, 1994. Potrivit liderului de la Kremlin Vladimir Putin, Crimeea a fost integrată în teritoriul Rusiei pentru a respecta dorinţa localnicilor, a face dreptate istorică şi a ţine NATO la distanţă. Anexarea Crimeei a fost urmată de o puternică militarizare în regiune, cu tancuri, avioane de luptă, dotarea Flotei de la Marea Neagră şi rachete antiaeriene S-400, plasate la mai puţin de o mie de kilometri de teritoriul României.