Viaţa după Mubarak: ce cred egiptenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Egiptenii protestează la Cairo, în Piaţa Tahrir, pe 25 ianuarie 2013,  cerând o schimbare la doi ani de la demisia lui Hosni Mubarak FOTO AFP
Egiptenii protestează la Cairo, în Piaţa Tahrir, pe 25 ianuarie 2013,  cerând o schimbare la doi ani de la demisia lui Hosni Mubarak FOTO AFP

Egiptenii au sărbătorit doi ani de la demisia fostului preşedinte Hosni Mubarak. Ţara a trecut prin schimbări tumultuoase de la retragerea fostului lider, pe 11 februarie 2011, mişcare ce a deschis Egiptului calea spre primele alegeri democratice. Ţara, însă, încă este măcinată de criza politică şi economică, motiv pentru care există multe persoane care cred că viaţa era mai bună sub conducerea fostului preşedinte.

Jurnaliştii de la BBC au stat de vorbă cu câţiva egipteni pe străzile din Cairo.

Omneya Mogeeb, 45 de ani, cercetător: pro demisie

„Mubarak trebuia să plece. Corupţia din timpul conducerii sale era de neimaginat. Demisia lui a schimbat istoria Egiptului“, spune Omneya Mogeeb, o cercetătoare în vârstă de 45 de ani.

Ea consideră că dacă Mubarak nu ar fi demisionat, Egiptul nu putea evolua. Şi chiar dacă nu se simte încă nicio schimbare, ea va fi vizibilă în viitor. „Am fost foarte fericită când a demisionat. Acum avem o voce, ne-am depăşit temerile. În epoca lui, nimeni nu îndrăznea să vorbească despre politică. Dar acum chiar şi portarul poate discuta despre politică“, explică Mogeeb.

Cercetătoarea a participat la protestele din Piaţa Tahrir şi îşi aminteşte că toţi oamenii au fost foarte uniţi, dar cel mai important aspect a fost legat de numărul mare al tinerilor care au ieşit în stradă în cele 18 zile ale protestului.

Mostafa Ismael, 54 de ani, şofer de autobuz: neutru

„De când Mubarak s-a retras, nu am văzut nicio stabilitate“, este de părere Mostafa Ismael, un şofer de autobuz. „Sunt huligani peste tot. Vrem este să trăim în pace şi să ne reluăm activitatea în condiţii de siguranţă. Poate că Mubarak trebuia să plece, dar eu cred că este chiar mai rău acum. N-am luat parte la niciun protest, nu-mi pasă de politică. Vreau doar să trăiesc în pace şi stabilitate“, spune Ismael.

Sherine Shehata, 30 de ani, designer de interior: pro demisie

La fel ca atât de mulţi alţi egipteni, Sherine Shehata, un designer de interior în vârstă de 30 de ani, a fost foarte fericită în ziua în care Mubarak a demisionat. „Am participat la protestele din cele 18 zile şi, în ziua în care a demisionat, am mers afară şi am sărbătorit în stradă. A stat la conducere o lungă perioadă de timp şi nu a servit deloc bine ţara“.

Chiar dacă Mubarak a demisionat, Shehata spune că încă există structuri care deservesc fostul regim, astfel că dispariţia unei dictaturi care a ţinut 30 de ani nu poate schimba mentalitatea oamenilor în doar 18 zile.

Fekerya al-Sayed, 60 de ani, casnică: pro demisie

„Acum este mult mai bine decât pe vremea lui Mubarak, dar adevărul este că am trăit în nelinişte timp de 30 de ani. Adevărata revoluţie a fost cea care a ţinut 18 zile, nu situaţia la care suntem martori în acest moment. Am fost foarte fericită când s-a produs revoluţia, chiar dacă nu am putut participa“,consideră Fekerya al-Sayed, o casnică de 60 de ani.

Ea recunoaşte că, deşi a vrut ca el să se retragă, egiptenii sunt momentan dezorientaţi fără Mubarak: „tinerii tot nu au locuri de muncă şi situaţia nu s-a stabilizat încă“.

Mina Naguib, 26 de ani, contabil: contra demisie

„Am vrut ca Mubarak să rămână. Am fost împotriva înlăturării lui de la putere. Acum ne aflăm într-o situaţie mult mai gravă. Lucrez la bursă şi în fiecare zi observ cum se prăbuşeşte, în fiecare zi mai mult decât în ziua anterioară“, explică Mina Naguib, un contabil de 26 de ani. „Când ne-am născut Mubarak era la putere, iar ţara mergea foarte bine. Într-adevăr, guvernul fura de la noi, dar cel puţin era mai bine decât acum“.

Shawkeya al-Kurdy, 50 de ani, casnică: pro demisie

„Mubarak trebuia să demisioneze şi la fel trebuie să procedeze şi Morsi acum. Ambii au aceeaşi viziune“, este de părere Shawkeya al-Kurdy, o casnică de 50 de ani. „Atunci când Mubarak a demisionat, am fost fericită, dar, în acelaşi timp, m-a preocupat viitorul. Am fost îngrijorată din cauza dominaţiei Frăţiei Musulmane. Ei sunt la fel ca Mubarak. Membrii Frăţiei îi urmăresc pe adversarii lor acum. Tinerii sunt ucişi, iar femeile sunt umilite în pieţe. După cum văd eu acum, revoluţia încă nu a început“, crede ea.

Mina Fouad, 30 de ani, asistent administrativ: pro demisie

„Am aşteaptat cu nerăbdare ziua în care Mubarak a plecat, corupţia era mult prea răspândită“, spune Mina Fouad, un asistent administrativ în vârstă de 30 de ani. „Suntem confuzi şi dezorientaţi. Oamenii sunt împărţiţi în mai multe grupuri. Am sperat că liderul care va veni după Mubarak va fi mai bun, dar nu mai suntem siguri de nimic şi de nimeni“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite