Un nou scandal sexual cu pacificatori ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 125.000 de soldaţi sunt mobilizaţi în diverse ţări cu mandat ONU pentru menţinere a păcii. FOTO AP
Peste 125.000 de soldaţi sunt mobilizaţi în diverse ţări cu mandat ONU pentru menţinere a păcii. FOTO AP

O anchetă internă realizată a Organizaţiei Naţiunilor Unite arată că soldaţii din misiunile de menţinere a păcii au abuzat de cei pe care ar fi trebuit să-i protejeze, sub mandat ONU. Militarii profitau de cazurile critice şi ofereau bani, telefoane mobile, bijutarii şi alte bunuri femeilor, cerându-le, în schimb, să întreţină relaţii sexuale cu ei.

Investigaţia realizată de Biroul pentru Servicii de Supraveghere Internă al ONU arată că există sute de cazuri în care „căştile albastre” - poreclă împământenită pentru misiunile militare cu mandat ONU pentru menţinerea păcii - au profitat de crizele umanitare din zonele în care erau mobilizaţi pentru a „tranzacţiona sex”, se arată într-un document intern al Organizaţiei Naţiunilor Unite, obţinut de Associated Press. 

Ancheta vizează misiunile de menţinere a păcii din Haiti şi Liberia. În intervalul 2008-2013, împotriva soldaţilor au fost formulate 480 de plângeri pentru exploatare sexuală şi abuz, continuă documentul. În o treime dintre aceste cazuri, victimele erau minore. 

Sute de femei din Haiti şi Liberi au recunoscut că, mânate de foame, sărăcie şi pericolul din jur, au făcut sex cu pacificatorii ONU. „Dovezile strânse de la două misiuni de menţinere a păcii în două ţări diferite demonstrează că sexul tranzacţional este destul de obişnuit, însă rămâne neraportat în aceste misiuni pacificatoare”, se arată în concluziile anchetei. 

„În cazul în care soldaţii nu plăteau, unele femei au păstrat insignele ONU şi au ameninţat că vor folosi reţelele de socializare pentru a-i da în vileag”, scrie AP, citând documentul. 

În replică, Departamentul pentru Operaţiuni de Menţinere a Păcii şi Suport Terestru din cadrul ONU a recunoscut că există în continuare o problemă cu faptul că aceste abuzuri nu sunt raportate, însă subliniază că, în ultimii 10 ani, a existat o creştere semnificativă a misiunilor pacificatoare mobilizate, însă că aceasta a coincis cu o perioadă de descreştere a acuzaţiilor de exploatare sexuală şi abuz. 

În prezent, peste 125.000 de soldaţi sunt mobilizaţi în mai multe ţări sub mandat ONU pentru menţinere a păcii. 

Pacificatorii care aduc teroarea

Soldaţii mobilizaţi pentru a asigura pacea şi a proteja civilii în zone care au trecut prin conflicte ajung de multe ori să se implice în traficul de carne vie, fiind acuzaţi în repetate rânduri în diverse colţuri de lume că au violat şi abuzat sexual fete şi femei, multe dintre acestea fiind forţate apoi să se prostitueze în bordeluri la care doar soldaţii şi poliţiştii au acces.

În iunie 2014, Curtea Penală Internaţională i-a cerut lui Ban Ki-moon, secretarul general al ONU, să demareze o „anchetă amănunţită, independentă şi publică” cu privire la acuzaţiile aduse misiunii pacificatoare a ONU din Darfur, după ce „Foreign Policy” publicase o anchetă în care arăta că misiunea a eşuat în a asigura protecţia civililor, iar ONU ar fi muşamalizat sistematic crimele şi abuzurile asupra civililor pentru a nu afecta imaginea misiunii. 

Abuzurile sexuale comise de soldaţi din forţele pacificatoare au ştirbit serios credibilitatea căştilor albastre, iar trupele au ajuns, de multe ori, să fie percepute drept făcând mai mult rău decât bine. 

Potrivit mai multor ONG-uri, în locuri precum Cambodgia, Mozambic, Bosnia şi Kosova s-a putut observa amplificarea prostituţiei după sosirea forţelor pacificatoare. „În 6 din 12 ţări studiate, sosirea trupelor pacificatoare a fost urmată de o creştere rapidă a prostituţiei cu minori”, explica în 1996 Graca Machel, fosta primă doamnă a Mozambicului, în raportul ONU „Impactul Conflictelor Armate asupra Copiilor”. 

„Problema cu ONU este că, din nefericire, operaţiunile de menţinere a păcii par să facă acelaşi lucru precum alte operaţiuni militare. Chiar şi gardienii trebuie să fie păziţi”, spunea în 2008 Gita Sahgal, jurnalist şi activist pentru drepturile femeilor. 

Bosnia: soldaţii pacificatori făceau trafic cu carne vie

Unul dintre cele mai dure filme despre abuzurile la care sunt supuse femeile în zone de conflict este „The Wistleblower”, regizat de Larysa Kondracki. Filmul descrie bătăile, violuri în grup şi cu bare de metal sau alte obiecte şi traficul de carne vie din Bosnia, iar asta nu în timpul războiului, ci pe timp de pace. „Filmul este o plimbare prin parc faţă de ceea ce s-a întâmplat în realitate în Bosnia”, spune Kondracki. „Arătăm doar ceea ce este aproape permis să arătăm. Nu am fi putut include perioada de desensibilizare de trei săptămâni, în care ei ard femeile în anumite zone de pe corp. Nu am fi putut să surprindem cu adevărat deznădejdea acestor femei supuse la aşa ceva.”

În Bosnia, forţele pacificatoare nu doar că au închis ochii la toate aceste abuzuri, ci au participat activ - iar asta nu doar drept „clienţi”. În ceea ce rămâne cea mai neagră pată din istoria forţelor pacificatoare, soldaţi ONU mobilizaţi în Bosnia pentru a menţine pacea şi pentru a proteja civilii au fost implicaţi în traficul de persoane şi au furnizat constant femei exploatate ca sclave într-o reţea de bordeluri ai căror clienţi erau în proporţie covârşitoare soldaţi din trupele pacificatoare. 

„Mi-am început misiunea lucrând cu multe femei care fuseseră violate în timpul războiului. Dar am sfârşit prin a lucra cu la fel de multe femei violate şi traficate de soldaţi şi ofiţeri de poliţie trimişi pentru a menţine pacea”, spune Madeleine Rees, ofiţerul ONU pentru probleme de gen. 

„Având clienţi din poliţia internaţională şi trupele de pace, fetele şi femeile se tem să încerce să fugă, iar autorităţile nu reuşesc să le ajute. Este strigător la cer că exact aceleaşi persoane care sunt acolo pentru a proteja aceste femei şi fete îşi folosesc poziţiile pentru a le exploata - şi scapă apoi basma curată”, atrăgea atenţia Amnesty Internaţional în mai 2004, vorbind despre abuzurile la care sunt supuse femeile în Kosovo. 

Kosovo este unul dintre cele mai des invocate exemple când vine vorba despre implicarea pacificatorilor în astfel de infracţiuni. Prostituţia şi traficul de persoane au explodat de-a dreptul în 1999, după mobilizarea a 50.000 de trupe străine - soldaţi pentru menţinerea păcii, personal administrativ al ONU, activişti nonguvernamentali. Multe dintre femeile vândute aici erau răpite din Moldova, România, Ukraina şi Bulgaria. 

În majoritatea cazurilor, trupele pacificatoare beneficiază de imunitate pe teritoriul ţării în care sunt mobilizate. „Dacă ar fi condamnaţi măcar câţiva bărbaţi, cred că ar fi mai atenţi”, spune Sahgal. 

Cele mai multe cazuri privind implicarea trupelor de menţinere a păcii în abuzarea femeilor s-au petrecut însă în Africa de Sud. În unele ţări, personalul administrativ ONU nu împărţea refugiaţilor ajutoarele - precum pungi cu făină -, cerând în schimb favoruri sexuale. 

Pacificatori iordanieni din Timorul de Est, soldaţi italieni trimişi pentru a menţine pacea în Somalia, trupele pacificatoare bulgare din Cambodgia - toţi au fost acuzaţi de viol şi abuzuri sexuale. Soldaţii irlandezi din Eritrea au făcut şi materiale pornigrafice cu femeile pe care le plăteau pentru sex. „Oamenii ăştia se numesc pacificatori când în realitate vor doar o vacanţă lungă şi posibilitatea de a-şi face de cap cu femeile noastre. Nu ne-au respectat ţara, cultura şi poporul”, acuza în 2002 un oficial din Guvernul de la Asmara. Femeile folosite în clipuri erau de la un bordel deschis chiar la porţile taberei în care stăteau forţele pacificatoare. Ulterior, femeile au povestit că soldaţii le-au promis că, dacă fac acele clipuri, le vor lua de soţii şi le vor duce cu ei în Irlanda. 

În Congo, pacificatorii marocani şi uruguayeni le ademeneau pe fete la barăcile lor promiţându-le mâncare în schimbul relaţiilor sexuale. Multe femei erau forţate să facă asta pentru a-şi hrăni copiii pe care îi năşteau după ce erau violate. Uruguayul a fost nevoit să retragă din Haiti alţi cinci soldaţi care au abuzat sexual un localnic chiar în sediul misiunii ONU. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite