Un fost ofiţer de informaţii haitian a comandat asasinarea lui Jovenel Moïse. Preşedintele Columbiei: compatrioţii noştri au fost înşelaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FBI colaborează cu poliţia haitiană în ancheta asasinării preşedintelui haitian Jovenel Moïse FOTO EPA-EFE
FBI colaborează cu poliţia haitiană în ancheta asasinării preşedintelui haitian Jovenel Moïse FOTO EPA-EFE

Şeful poliţiei columbiene a susţinut vineri că un fost oficial de informaţii haitian a fost cel care i-a însărcinat pe doi foşti militari columbieni cu uciderea preşedintelui din Haiti, relatează New York Times.

Joseph Felix Badio a schimbat cu doar câteva zile înainte de crimă un plan cu care erau la curent doi foşti soldaţi columbieni potrivit căruia aceştia trebuiau să-l aresteze pe preşedintele haitian Jovenel Moïse, a declarat şeful poliţiei columbiene generalul Jorge Luis Vargas.

Celor doi foşti militari columbieni, Duberney Capador şi Germán Alejandro Rivera Garcia, li s-a spus că „ce trebuie să facă este să-l asasineze” pe preşedintele din Haiti, potrivit sursei citate. 

Jorge Vargas a făcut aceste declaraţii într-un clip înregistrat precizând că informaţiile provin din ancheta desfăşurată în comun cu autorităţile haitiene, fără a oferi dovezi, relatează CNN.

Conform unui comunicat oficial din 13 iulie, Badio a fost demis pe 17 mai din cadrul unităţii anti-corupţie din motive de încălcări grave ale conduitei profesionale.

Un mandat de arestare pe numele său a fost emis vineri de procurorii haitieni sub acuzaţii de jaf armat şi crimă. El e suspectat că s-a ocupat de logistică, de procurarea vehiculelor şi de coordonarea echipei de comando.

FBI-ul conduce la rândul său o anchetă în Haiti şi de vineri a început să invervieveze martori în capitala Port-au-Prince.

În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc vineri, şeful poliţiei din Haiti a declarat că anchetatorii americani şi columbieni au discutat deja cu „suspecţii cheie” în cazul de asasinat. Ei au anunţat că 24 de poliţişti care s-au aflat la palatul prezidenţial în acea noapte au fost plasaţi în regim preventiv.

O sursă guvernamentală informată cu privire la anchetă a declarat pentru CNN: „credem că patru ofiţeri de poliţie au colaborat cu Badio ca să neutralizeze forţele de poliţie din jurul reşedinţei prezidenţiale şi să faciliteze accesul. Unul dintre ei a fost arestat, trei sunt încă în libertate”.

Cei patru ar fi agenţi din echipa personală de securitate a lui Badio, conform aceleiaşi surse.

Poliţia columbiană a transmis joi citând autorităţile haitiene că circa 26 dintre suspecţii columbieni au fost angajaţi şi trimişi în Haiti de o firmă de securitate cu sediul în Haiti, iar slujba lor era să-l reţină pe liderul haitian şi să-l predea forţelor americane de aplicare a legii.

Tot joi, preşedintele columbian Ivan Duque a transmis la un post local de radio că o parte din membrii echipei de asasini au fost înşelaţi de compatrioţii lor astfel încât doar un grup mic a ştiut de adevăratul obiectiv al intervenţiei şi de faptul că operaţiunea era o acoperire.

Cei doi foşti soldaţi columbieni, din care unul a fost ucis în confrunarea cu forţele de poliţie haitiene, au fost responsabili de înfăptuirea asasinatului.

Ei s-au întâlnit anterior cu Christian Emmanuel Sanon, un pastor american de origine haitiană din Florida despre care autorităţile spun că a coordonat operaţiunea militară pentru că avea ambiţii de preluare a puterii, potrivit şefului poliţiei columbiene. Sanon a negat că avea cunoştinţă de operaţiune şi a insistat asupra nevinovăţiei sale, potrivit unei surse apropiate de anchetă care a oferit informaţia sub anonimat.

Mathias Pierre, ministrul în domeniul electoral din Haiti, a declarat pentru CNN că Badio „este practic în centrul asasinatului, dar credem că el lucrează pentru peşti mai mari. Autorii intelectuali sunt mai mult mai sus. Rămâne un mare semn de întrebare cine a finanţat operaţiunea”.

Autorităţile haitiene şi premierul interimar Claude Joseph care au susţinut vineri o conferinţă de presă nu au pomenit nimic de Badio şi de acuzaţiile făcute de poliţia columbiană.

Autorităţile din Haiti l-au reţinut şi pe Dimitri Herard, şeful Unităţii Generale de Securitate a Palatului Naţional fără a-l pune sub acuzare.

Matias Gutierrez, un soldat în rezervă din forţele speciale columbiene a declarat marţi pentru CNN că, de fapt, cei 26 de agenţi columbieni au fost angajaţi să asigure paza preşedintelui haitian, şi el însuşi a fost abordat de firma de securitate din Florida pentru această slujbă.

„Ei au menţionat doar faptul că este vorba de o companie cu sediul în SUA şi că oferă o slujbă de agent de pază privat în Haiti. Şi anume în echipa de securitate a preşedintelui din Haiti a cărui viaţă ar fi ameninţată. A fost totul un complot. Cum poţi comite un asemenea asasinat şi să nu ai nicio altă victimă în afara preşedintelui? Dacă colegii mei erau autorii, atunci trebuiau să pătrundă înăuntru, să omoare gărzile şi abia apoi să-l ucidă pe preşedinte. Am fi avut atunci o scenă a luptei”, a spus el.

Miercuri, Léon Charles, şeful Poliţiei Naţionale din Haiti, a declarat că Antonio Intriago, cetăţeanul venezuelean care deţine CTU Security, o firmă privată de securitate din Miami, a semnat un contract în timpul unei vizite în Haiti, dar nu a furnizat alte informaţii şi nu a oferit nicio dovadă, scrie AP. Intriago a mers de mai multe ori în Haiti şi ar fi avut un rol în complotul de asasinat, a acuzat acesta.

„Ancheta este foarte avansată”, a spus Charles.

Şeful poliţiei naţionale din Columbia a declarat că CTU Security a cumpărat  19 bilete de avion de la Bogota la Santo Domingo (Republica Dominicană) pentru suspecţii columbieni presupuşi a fi implicaţi în crimă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite