Şeful echipei de securitate a preşedintelui haitian, reţinut de poliţie. Soldat columbian în rezervă: „A fost un complot. Am fi avut o scenă a luptei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Resedinta presedintelui din Haiti FOTO EPA-EFE
Resedinta presedintelui din Haiti FOTO EPA-EFE

Şeful echipei însărcinate cu paza reşedinţei prezidenţiale din Haiti se află de miercuri în custodia poliţiei, a declarat un asociat al său pentru CNN. Ancheta privind asasinarea preşedintelui haitian Jovenel Moise continuă iar poliţia haitiană a anunţat că aceasta se află într-un stadiu avansat.

Dimitri Herard, şeful Unităţii Generale de Securitate a Palatului Naţional a fost chemat pentru interogatoriu la inspectorarul poliţiei din Haiti şi ulterior transferat la o secţie de poliţie din capitala Port-au-Prince potrivit asociatului său Carl Martin, cel care se ocupă de coordonarea echipei de avocaţi.

Herard trebuia să se prezinte la procuratură pentru a da declaraţii înainte de a fi reţinut. El şi-a motivat absenţa prin faptul că a fost chemat la inspectoratul de poliţie şi a fost reţinut preventiv.

Potrivit asociatului său, când şeful echipei de pază a preşedintelui haitian a întrebat din ce motiv este reţinut, i s-a spus că ordinele „au venit de sus”. 

Martin a declarat pentru CNN că Moise avea o echipă numeroasă de agenţi de securitate şi că din unitatea lui Herard doar acesta a fost reţinut „în asemenea manieră”. În plus, lanţul de comandă „nu se opreşte la Dimitri”, a mai spus el adăugând că speră la o anchetă corectă având în vedere că s-au implicat FBI-ul şi Interpolul, printre alţii.

„Funcţia lui e politică. Are mai mulţi adversari politici”, a spus Martin despre Herard, care iniţial a fost pus în izolare ca măsură de protecţie.

Potrivit poliţiei columbiene, Herard a călătorit în Ecuador via Bogota la sfârşitul lunii mai. Pe 12 iulie, aceasta a deschis o anchetă privind deplasarea acestuia în Columbia pentru a afla dacă în cursul vizitei s-a întâlnit cu vreunul din cetăţenii columbieni suspectaţi de participare la asasinat.

Operaţiunea a fost efectuată cu ajutorul a 26 de columbieni din care o parte foşti soldaţi ai armatei columbieni recrutaţi de o mică firmă de securitate din Miami, condusă de un venezuelean.

Totuşi veterani de război columbieni şi rude ale suspecţilor au observat că sunt lucruri care nu se leagă.

Matias Gutierrez, un soldat în rezervă din forţele speciale columbiene a declarat marţi pentru CNN că, de fapt, cei 26 de agenţi columbieni au fost angajaţi să asigure paza preşedintelui, şi el însuşi a fost abordat de firma de securitate din Florida pentru această slujbă.

„Ei au menţionat doar faptul că este vorba de o companie cu sediul în SUA şi că oferă o slujbă de agent de pază privat în Haiti. Şi anume în echipa de securitate a preşedintelui din Haiti a cărui viaţă ar fi ameninţată. A fost totul un complot. Cum poţi comite un asemenea asasinat fără să nu ai nicio altă victimă în afara preşedintelui? Dacă colegii mei erau autorii atunci trebuiau să pătrundă înăuntru, să omoare gărzile şi abia apoi să-l ucidă pe preşedinte. Am fi avut atunci o scenă a luptei”, a spus el.

Trei americani naturalizaţi de origine haitiană au fost arestaţi în legătură cu asasinatul. Printre ei se numără pastorul şi medicul haitian Christian Emmanuel Sanon arestat duminică şi acuzat că ar fi orchestrat asasinatul pentru că avea ambiţii politice.

Sanon, care a sosit la începutul lunii iunie din SUA în Haiti însoţit de gărzi de corp, insistă că este nevinovat şi „nu ştie absolut nimic”.

39 de persoane au fost reţinute de autorităţile haitiene în conexiune cu asasinatul, între care persoane care au fost informatori ocazionali DEA şi FBI, în timp ce alţi câţiva suspecţi locali sunt încă căutaţi de poliţişti. 

Miercuri, Léon Charles, şeful Poliţiei Naţionale din Haiti, a declarat că Antonio Intriago, cetăţeanul venezuelean care deţine CTU Security, o firmă privată de securitate din Miami, a semnat un contract în timpul unei vizite în Haiti, dar nu a furnizat alte informaţii şi nu a oferit nicio dovadă, scrie AP. Intriago a mers de mai multe ori în Haiti şi ar fi avut un rol în complotul de asasinat, a acuzat acesta.

„Ancheta este foarte avansată”, a spus Charles.

Şeful poliţiei naţionale din Columbia a declarat că CTU Security a cumpărat  19 bilete de avion de la Bogota la Santo Domingo (Republica Dominicană) pentru suspecţii columbieni presupuşi a fi implicaţi în crimă.

În timpul unei conferinţe de presă, miercuri seară, Charles i-a rugat pe haitienii să vină în ajutorul oficialilor pentru a-i găsi pe suspecţii fugari, între care un fost senator pe care l-a descris drept suspect principal şi pe care l-a acuzat că a furnizat arme folosite în atacul din 7 iulie.

Fostul senator John Joël Joseph, un politician haitian şi oponent al partidului Tet Kale al lui Moïse, este unul dintre cei cinci fugari despre care poliţia spune că sunt înarmaţi şi periculoşi.

„Îi căutăm aceşti asasini şi trebuie să-i capturăm oriunde ar fi, să-i arestăm şi să-i aducem în faţa justiţiei”, a spus Charles.

Într-un videoclip postat anul trecut pe YouTube, fostul senator l-a comparat pe Moïse cu coronavirusul, spunând că haitienii au murit de foame sau au fost ucişi în valurile de violenţă izbucnite sub administraţia sa.

„Insecuritatea a infectat fiecare haitian”, a spus Joseph.

Şeful poliţiei a anunţat şi arestarea lui Gilbert Dragon, care conducea un grup rebel cunoscut sub numele de Frontul Naţional Revoluţionar pentru Eliberarea şi Reconstrucţia Haiti. Grupul a preluat puterea în anumite părţi din Haiti după lovitura de stat din 2004 care a dus la demiterea preşedintelui Jean-Bertrand Aristide.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite