Turcia a lansat operaţiunea „Scutul Eufratului“. Kurzii denunţă o „declaraţie de război“ şi o „încălcare a suveranităţii“ Siriei. Biden, în vizită la Ankara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO shoebat.com
FOTO shoebat.com

Armata turcă şi coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic au lansat miercuri dimineaţă operaţiunea „Scutul Eufratului“, în scopul alungării grupării jihadiste din Jarabulus, ultimul punct de trecere controlat de aceasta la frontiera dintre Turcia şi Siria, a anunţat Cabinetul premierului turc într-un comunicat, potrivit AFP.

Forţe ale armatei turce şi ale coaliţiei internaţionale „au lansat o operaţiune militară în scopul de a curăţa districtul Jarabulus din provincia Alep de organizaţia teroristă Daesh“, acronimul în limba arabă pentru Statul Islamic, se arată în comunicat.

Potrivit agenţiei de presă Anadolu, operaţiunea a început la ora locală 04.00 (04.00 ora României) şi este destinată de asemenea „întăririi securităţii la frontieră şi păstrării integrităţii teritoriale a Siriei“.

Potrivit AFP, care furnizează informaţii primite de la un fotoreporter, în jur de zece tancuri turce ar fi trecut graniţa în Siria. Un reporter al Reuters susţine că a văzut şase tancuri turce care au trecut graniţa siriană şi precizează că a fost martorul unor bombardamente intense.

Anterior, surse militare au precizat că două avioane de luptă turceşti F-16 se află în aer în regiunea de frontieră, urmând să lanseze atacuri asupra unor poziţii ale Statului Islamic în Siria.

„Jarablus va fi curăţat rapid de elemente ale Daesh“, a dat asigurări ministrul de Interne Efkan Ala, primul oficial turc care a reacţionat cu privire la această operaţiune.

Tanc al armatei turce surprins la Karkamis in timp ce se indrepta catre granita cu Siria FOTO AFP

Tanc al armatei turce surprins la Karkamis În timp ce se Îndrepta către graniţa cu Siria FOTO AFP

Marţi seara, Turcia s-a declarat pregătită să sprijine o operaţiune pentru alungarea Statului Islamic din Jarabulus, după ce tiruri de mortiere şi rachete au vizat teritoriul său la Karkamis şi în oraşul de frontieră turc Kilis, situat mai la vest.

În acelaşi timp, sute de rebeli sirieni susţinuţi de Ankara se pregăteau de partea turcă a frontierei pentru o ofensivă vizând preluarea controlului asupra Jarabulus.

Pentru Turcia, această operaţiune este motivată de voinţa de a împiedica preluarea controlului asupra acestei localităţi de către miliţiile kurde şi de a „deschide un coridor pentru rebelii moderaţi“, a subliniat un responsabil turc.

Intervenţia are loc după ce preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, l-a primit marţi pe liderul regional al kurzilor irakieni Massoud Barzani, cu care a discutat despre Statul Islamic şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), informează Reuters.

Potrivit unor surse din Preşedinţia Turciei, Erdogan şi Barzani s-au consultat şi asupra paşilor necesari pentru închiderea şcolilor şi instituţiilor din Kurdistanul irakian afiliate clericului Fetullah Gulen, autoexilat în Statele Unite, care este acuzat de Ankara că s-ar afla în spatele tentative de lovitură de stat din 15 iulie.

De asemenea, Erdogan urmează să efectueze o vizită în Iran.

Pe de altă parte, vicepreşedintele american Joe Biden este aşteptat miercuri la Ankara, unde efectuează o vizită în scopul de a repara relaţiile dintre Turcia şi Statele Unite, puternic afectate de puciul eşuat, şi de a aborda problema siriană.

Biden este singurul reprezentant al administraţiei americane care întreţine o relaţie personală cu Erdogan. El se va întâlni, la ora locală 12.00 (12.00 ora României), cu premierul Binali Yildirim, apoi cu Recep Tayyip Erdogan.

Statele Unite sprijină miliţiile kurde, care au obţinut victorii importante împotriva Statului Islamic, dar Turcia le asociază „teroriştilor“ din PKK şi urmăreşte cu îngrijorare  tentativa kurzilor din Siria de a crea o unitate teritorială autonomă la graniţa sa.

În paralel, forţele irakiene au lansat marţi un asalt împotriva Statului Islamic la Qayyarah, în scopul de a pregăti terenul pentru începerea operaţiunii de eliberare a oraşului Mosul, ocupat de jihadişti încă din vara lui 2014. Asaltul forţelor irakiene este susţinut de raiduri ale coaliţiei internaţionale împotriva Statului Islamic.

Incursiune condamnată de kurzi şi regimul Assad

Potrivit agenţiei Anadolu, Armata Siriană Liberă (FSA) a ajuns, cu ajutorul forţelor turce, la 5 kilometri de Jarabulus. Luptătorii ei (aproximativ 1.500) au intrat în localitatea Kekija, la trei kilometri de graniţa turco-siriană, fără a întâmpina rezistenţă.

Incursiunea a fost puternic condamnată de kurzi şi regimul de la Damasc.

„Intervenţia Turciei la Jarabulus este o încălcare a suveranităţii Siriei şi o declaraţie de război lansată administraţiei autonome şi sistemului federal kurd“, a declarat Aldar Khalil, un membru al Partidului kurd Uniunea Democratică (PYD).

În luna martie, PYD şi mai multe grupuri aliate au declarat un sistem federal de administrare în nordul Siriei. În acest context, Ankara se teme că un avans al kurzilor sirieni în lupta împotriva jihadiştilor le va da un imbold kurzilor de pe teritoriul său, comentează Reuters.

Ministerul de Externe de la Damasc a condamnat  de asemenea incursiunea militară a Turciei pe teritoriul sirian, considerând-o o „încălcare flagrantă“ a suveranităţii.

Damascul „condamnă încălcarea frontierei turco-siriene de către tancuri şi blindate turceşti în direcţia oraşului Jarabulus, cu acoperire aeriană din partea coaliţiei conduse de Washington, şi consideră că este vorba despre o încălcare flagrantă a suveranităţii sale“, se arată în comunicatul diplomaţiei lui Bashar al-Assad.

Potrivit acestuia, orice operaţiune antiteroristă în interiorul Siriei trebuie purtată în coordonare cu Damascul.  Comunicatul mai susţine că Ankara a lansat această incursiune pentru a înlocui Statul Islamic cu „alte grupări teroriste“, termen desemnându-i pe rebeli.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite