Transparency International: Guvernele lumii neglijează corupţia în domeniul Apărării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şaptezeci la sută dintre ţări nu au instrumentele necesare prevenirii corupţiei în sectorul apărării, potrivit primului indice care măsoară modul în care guvernele previn şi combat corupţia în acest domeniu, arată un raport al Programului de Apărare şi Securitate al Transparency International din Marea Britanie, citat de Reuters.

Germania şi Australia sunt singurele două ţări dintre cele 82 evaluate de către Transparency International din Marea Britanie care dispun de mecanisme puternice anticorupţie, potrivit analizei modului în care guvernele combat corupţia din domeniul apărării.

Cele 82 de ţări evaluate au realizat 94% din cheltuielile militare la nivel mondial în anul 2011, în valoare totală de 1.600 de miliarde de dolari, în timp ce costul global al corupţiei din sectorul apărării se ridică la cel puţin 20 de miliarde de dolari pe an, arată studiul institutului britanic.

Mark Pyman, directorul Programului de Securitate şi Apărare din Marea Britanie al Transparency International , şi-a exprimat dorinţa ca studiul să ajute guvernele ţărilor să îşi îmbunătăţească politicile anticorupţie.

Corupţia este periculoasă deoarece chiar şi trupele militare „pot avea echipamente care nu funcţionează”, ceea ce ar fi o risipă, a explicat britanicul.

În special într-o perioadă de austeritate, ideea conform căreia este oarecum acceptabil că ar trebui să existe corupţie în sistemul de apărare deoarece întotdeauna a fost aşa este doar o sugestie scandaloasă”, a adăugat Pyman.

Ţările care dispun de controale anticorupţie ineficiente includ două treimi dintre statele cele mai mari importatoare de armament din lume, evaluate de studiu, şi jumătate dintre cei mai mari exportatori de arme.

Gradele de risc

China, Rusia şi Israel, toate printre cei mai importanţi exportatori de arme, au fost evaluate ca fiind expuse unui risc ridicat de corupţie în sectoarele de Apărare. Printre cele mai mari importatoarele de arme, India, Emiratele Arabe Unite, Singapore, Tailanda şi Turcia fac parte din aceeaşi categorie de risc.

Nouă ţări, printre care Algeria, Angola, Camerun, Republica Democratică Congo, Egipt, Libia, Siria, prezintă un „risc critic” de corupţie al domeniilor de apărare naţională, fiind lipsite de măsurile de bază.

Ţările evaluate la un nivel de „risc foarte mare” de corupţie numără Afganistan, Iran, Filipine, Qatar, Arabia Saudită şi Sri Lanka.

Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Sudia şi Coreea de Sud fac parte din categoria ţărilor calificate cu un risc scăzut, în timp ce Franţa, Spania, Italia şi Polonia fac parte din grupul ţărilor cu un risc moderat.

Raportul a analizat nu doar potenţialul de corupţie în ceea ce priveşte contractele din apărare, dar şi riscul abuzurilor în bugetele apărării şi riscul corupţiei în rândul forţelor armate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite