Violenţa geopolitică - o privire

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lume

Lumea internaţională este caracterizată de o foarte mare necunoscută şi de o mare violenţă. Conflictele calde sau reci, latenţele neexprimate geopolitic pot provoca adevărate dezastre.

Siria este în opinia mea eşecul unei cooperări la nivel internaţional, unii sceptici o numesc rea voinţă. Ucraina este eşecul construcţiei unui stat. Clivajul din lumea musulmană are rădăcini multiple şi complexe.

Geopolitica este o ştiinţă ce prezintă starea de fapt. Dacă închidem ochii şi îi deschidem imediat vom observa aparent un haos. Nu este haos, este violenţă în cel mai pur mod. O violenţă structurală, directă şi indirectă, manifestată sau latentă.

Datorită stingerii avântului globalizării, statele încep  a-şi arăta adevăratul comportament şi adevăratele interese. Cine a definit statul ca şi un individ , teoria naturalistă a statului, s-a gândit la latura psiho-geopolitică.

În fapt un stat este un teritoriu bine determinat stăpânit de un grup de oameni ce împărtăşesc o limbă şi idei ancestrale. Statul  foloseşte monopolul legitim al violenţei pentru a-şi marca posesia acelui spaţiu geografic. Suveranitatea statelor este definită pe scurt ca o maximă putere în interior şi o largă independenţă în exterior.

         Trăim un fenomen invers, cel al consolidării suveranităţii statelor. După slăbirea energiilor globalizatoare statele îşi pot exprima adevăratul rol în lumea internaţională. Un fenomen denumit  contra-globalizare. Nu spun anti pentru că nu este împotriva fenomenului, spun contra pentru că maşina globalizării a stagnat datorită unor presiuni externe de voinţa acesteia.

           Toată această “foame de suveranitate” a adus lumea în această tensiune. Este normal să fie aşa,  fiecare stat să-şi afirme adevărata credinţă în misiunea statală. Dar unde balanţă nu există atunci totul este pus în pericol.

             Sunt adept al unei societăţi internaţionale echilibrate bazate pe un real sprijin al principiilor adevărate şi corecte ce au format lumea în care trăim. Fanaticii globalizării sau cei ai suveranităţii statale provoacă dezechilibre insurmontabile.

              Pentru a evita violenţa geopolitică lumea trebuie să formeze un nou concert de state, exact ca Europa anului 1815, mă refer aici stric la nivel conceptual şi ideatic pentru că lumea de atunci este o necunoscută pentru actuala lume internaţională. O lume guvernată de principii sănătoase şi anume  respectarea dreptului internaţional, a dreptului internaţional umanitar, aplicarea  justă a dreptului penal internaţional şi  respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului este nu o lume mai bună ci una mai sigură.

            În lume nu totul este rău, totul este periculos- Michel Foucault

  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite