Tensiuni în Tunisia: guvernul ordonă închiderea moscheilor controlate de radicali, după atacurile asupra Armatei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tunisienii au luat cu asalt străzile pentru a protesta faţă de extinderea mişcărilor extremiste islamice FOTO Reuters
Tunisienii au luat cu asalt străzile pentru a protesta faţă de extinderea mişcărilor extremiste islamice FOTO Reuters

Tensiunile cresc în Tunisia, primul stat care a deschis mişcările pro-democraţiei din Primăvara Arabă, după ce guvernul a decretat închiderea moscheilor care nu se află sub controlul autorităţilor, informează Al Jazeera.

Măsura survine după ce 14 soldaţi tunisieni au fost ucişi de insurgenţi fundamentalist – islamici într-o zonă muntoasă, la 17 iulie. Autorităţile guvernamentale încearcă să reducă influenţa grupurilor ultra-conservatoare, care acţionează prin moschei şi posturi radio.

În munţii Chaambi, la graniţa cu Algeria, se află un focar al militanţilor radicali, unii dintre ei afiliaţi grupării teroriste Al-Qaeda. Joi, 17 iulie, forţele armate ale ţării au intrat în zonă, în încercarea de a destructura grupările înarmate, însă au fost suprinse într-o ambuscadă, care a dus la moartea a 14 soldaţi tunisieni şi câţiva militanţi. Soldaţii au fost atacaţi cu zeci de grenade şi focuri intense de puşti automate.

„Premierul Mehdi Jomaa a decis să închidă imediat toate moscheile care nu se află sub contolul autorităţilor, precum şi acele moschei care au sărbătorit moartea soldaţiilor noştri“, a declarat într-un comunicat cabinetul prim-ministrului din Tunis.

Guvernul a anunţat de asemenea că va închide toate posturile radio, site-urile web sau televiziunile care au popularizat de-a lungul timpului mesajele grupurilor înarmate. Peste 60 de bărbaţi consideraţi a avea legături cu luptătorii au fost arestaţi de joi până în prezent, se arată în comunicatul guvernamental.

Agenţia Reuters remarcă faptul că autorităţile de la Tunis nu au precizat numele posturilor media care vor fi închise, dar nici numărul moscheilor.

Tranziţia spre democraţie

Tunisia este una dintre ţările nord-africane din care pleacă cei mai mulţi luptători spre zonele fierbinţi din Orientul Mijlociu, pentru a se înrola în grupările islamiste din Siria sau Irak. Guvernul este îngrijorat de răspândirea mesajelor radicale ale extremiştilor musulmani prin moscheile care nu sunt controlate de stat.

După revoluţia din 2011, guvernul a început să reia încet controlul asupra moscheilor aflate sub patronajul grupurilor extremiste salafiste.

Tunisia a fost oferită drept exemplu pozitiv în tranziţia spre democraţie după revoluţia care a dat startul Primăverii Arabe în regiune, deoarece a adoptat o nouă constituţie şi un guvern de tranziţie a fost instaurat până la alegerile din acest an. Cu toate acestea, şi Tunisia a avut parte de confruntări violente, soldate cu atentate sângeroase, între susţinătorii partidelor laice şi formaţiunile islamiste care au văzut în răsturnarea dictatorului Ben Ali, ocazia de a-şi impune agenda ultra-conservatoare şi de a aduce Sharia în ţara nord-africană.

În 2013, doi lideri politici din partidele laice au fost ucişi cu sânge rece de radicalii salafişti, iar criza politică ce a urmat a adus la putere un partid islamic moderat până la alegerile din acest an.

Gruparea Al-Qaeda este activă în Africa de Nord, prin mişcările Magrebul Islamic şi Ansar al Sharia, care revendică cele mai multe atentate din zonă. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite