Tensiuni la graniţa dintre Brazilia şi Venezuela. Guvernul brazilian trimite trupe în zonă în urma unor ciocniri între migranţi şi localnici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţia militară a încercat să ţină lucrurile sub control în oraşul brazilian Pacaraima Foto: EPA/EFE
Poliţia militară a încercat să ţină lucrurile sub control în oraşul brazilian Pacaraima Foto: EPA/EFE

Guvernul brazilian a decis duminică să trimită trupe la frontiera cu Venezuela, în urma unor ciocniri între populaţia locală şi migranţi - episoade care se multiplică în regiune odată cu exodul unor venezueleni şi nicaraguani care fug din ţările lor aflate în criză.

În urma unei reuniuni ministeriale convocate de urgenţă de către preşedintele Michel Temer duminică, la Brasilia, Guvernul s-a hotărât să trimită un contigent de 120 de membri ai Forţei Naţionale în regiune, relevă France-Presse.

Această decizie a fost luată în urma unor violenţe care au avut loc în oraşul de frontieră Pacaraima (nord), unde furtul şi agresarea unui comerciant, atribuite unor venezueleni, au dus la confruntări.

Zeci de oameni din această localitate, în care trăiesc pe străzi aproximativ 1.000 de migranţi, le-au distrus principalele două tabere improvizate şi le-au ars lucrurile. Au fost trase focuri de armă, magazinele au fost închise, iar străzile sunt în continuare pline de resturi şi gunoaie. 

„A fost teribil. Au incendiat corturile şi tot ceea ce se afla în interior“, a afirmat Carol Marcano, o venezueleană.

Potrivit poliţiei militare, trei brazilieni au fost răniţi. Însă nicio informaţie privind victime de partea venezueleană nu era disponibilă, notează agenţia de presă anterior citată. 

O criză interminabilă

Aceste confruntări au avut loc în contextul în care zeci de mii de venezueleni care fug din calea crizei politice, economice şi sociale cu care se confruntă ţara lor au sosit în Brazilia în ultimii ani.

În primul semestru, aproximativ 56.740 de venezueleni au încercat să-şi reglementeze situaţia în Brazilia, în vederea obţinerii azilului sau unui drept de şedere provizorie.

Totuşi, „aproximativ 1.200 de migranţi s-au întors în Venezuela“ în noaptea de sâmbătă spre duminică, după cum a confirmat pentru AFP un purtător de cuvânt al grupului multidisciplinar brazilian (ONG-uri, armată, organizaţii locale) care operează la frontriera cu Venezuela.

Acum, localitatea Pacaraima „arată ca un deşert. Totul este foarte calm, întăriri din poliţie au venit, iar pieţele s-au redeschis“, a declarat, cerând să-i fie păstrat anonimatul, un locuitor din acest oraş în care trăiesc aproximativ 12.000 de persoane.

Sosirea unor întăriri la frontieră era cerută de guvernatoarea statului local Roraima, Suely Campos, care susţine că se teme „de creşterea criminalităţii“ legate, în opinia sa, de migranţi.

În acest timp, Ministerul venezuelean de Externe a îndemnat Brazilia „să ia măsuri pentru a asigura securitatea cetăţenilor venezueleni şi bunurilor lor“.

Probleme la nivel regional

Tensiunile legate de migraţie cresc şi în alte ţări din America Latină, alimentate de criza din Venezuela, dar şi din Nicaragua, unde preşedintele Daniel Ortega reprimă fără menajamente o mişcare de contestare.

În Ecuador, migranţi venezueleni sunt blocaţi la frontieră, unde li se cere de-acum un paşaport, în locul unui simplu act de identitate. Însă cei mai mulţi nu au paşaport.

În Peru, autorităţile în domeniul migraţiei au anunţat duminică arestarea, la Loma, a 18 venezueleni aflaţi în neregulă care lucrau în restaurante şi cluburi de noapte.

Numai săptămâna trecută, în jur de 20.000 de venezueleni au intrat în Peru, potrivit autorităţilor locale, care cer un paşaport începând din 25 august.

Autorităţile peruane au devansat duminică data-limită în vederea depunerii cererii unui permis temporar care să le permită venezuelenilor să muncească şi un acces la servicii sociale.

„Numai venezuelenii care intră în Peru până la 31 octombrie pot să depună o cerere de permis“, stipulează un decret prezidenţial. Odată intraţi în Peru, aceşti migranţi vor avea termen până la 31 decembrie să-şi depună dosarul, în contextul în care anterior data-limită era 30 iunie 2019.

Unii migranţi venezueleni traversează diverse ţări din America de Sud în drum către Argentina, care va institui în septembrie un control mai strict al fluxurilor migratorii, după a anunţat directorul naţional al serviciilor migratorii argentiniene Horacio Garcia citat de ziarul „La Nacion“, notează News.ro.

De asemenea, el a evocat utilizarea unei aplicaţii care să permită poliţiştilor să stabilească statutul unui migrant. Dacă acesta din urmă nu-şi reglementează statutul după o lună, el va fi expulzat din ţară, în care s-au instalat 25.000 de venezueleni din ianuarie.

Demonstraţii şi simboluri naziste

În Columbia, autorităţile se tem de faptul că aceste controale la frontieră impuse în Ecuador - în urma instaurării unei stări de urgenţă în domeniul migraţiei - ar putea să blocheze mii de venezueleni pe teritoriul Columbiei.

ONU evaluează la 2,3 milioane numărul venezuelenilor care au părăsit ţara fugind din calea mizeriei. Peste 800.000 au ajuns în Columbia, unde beneficiază de un drept de şedere temporară.

Criza din Nicaragua determină de asemenea mii de persoane să se refugieze în Costa Rica vecină, de frica arestării.

Aceşti oameni fug de reprimarea preşedintelui Daniel Ortega, soldată cu peste 300 de morţi în ultimele luni.

În faţa acestui aflux, sute de persoane au manifestat sâmbătă în Costa Rica, uneori în mod violent şi agitând simboluri naziste.

Unele dintre ele s-au adunat în centrul capitalei San Jose intenţionând să atace migranţi, însă poliţia le-a împiedicat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite