Oficiali ONU despre situaţia din Siria: Oameni incendiaţi în propriile locuinte, bombardaţi la coadă la pâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Războiul civil din Siria a făcut mii de victime
Războiul civil din Siria a făcut mii de victime

Familii întregi de sirieni au fost incendiate în propriile locuinţe, oamenii au fost bombardaţi în timp ce stăteau la coadă pentru pâine, copiii au fost torturaţi, violaţi şi ucişi cu sânge rece, în timp ce oraşele au fost reduse la uriaşe grămezi de moloz în cei doi ani de război intern. Toate acestea au generat o catastrofă umanitară, potrivit ONU.

Aproximativ un sfert din populaţia de 22 de milioane de sirieni este sinistrată din cauza luptelor, iar 1,3 milioane de sirieni sunt refugiaţi în ţările din jurul Siriei sau în alte state din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii, au declarat în faţa Consiliului de Securitate al ONU subsecretarul general al ONU pentru probleme umanitare şi coordonator al operaţiunilor de asistenţă umanitară de urgenţă, Valerie Amos şi înaltul comisar al ONU pentru refugiaţi, Antonio Guterres, citaţi de Reuters.

 În cadrul informării Consiliului de Securitate al ONU asupra situaţiei grave din Siria, doamna Amos a pledat pentru "adoptarea acţiunilor necesare pentru stoparea acestui conflict brutal". "Situaţia din Siria este o catastrofă umanitară, iar oamenii simpli sunt cei care plătesc preţul greu al eşuării încercărilor de a stopa acest conflict. Eu nu am un răspuns pentru acei sirieni cu care am vorbit şi care m-au întrebat de ce i-a abandonat toată lumea", a declarat doamna Amos în intervenţia ei.

Consiliul de Securitate al ONU este blocat în disputa legată de modul în care trebuie stopat conflictul din Siria. Rusia, aliatul apropiat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, sprijinită de China, a utilizat până acum dreptul de veto pentru a bloca orice fel de rezoluţie de condamnare şi orice fel de încercare de a impune sancţiuni împotriva guvernului de la Damasc.

Joi, şeful diplomaţiei americane John Kerry a declarat că se teme că conflictul din Siria ar putea provoca „dislocarea“ ţării. „Timpul nu este în favoarea unei soluţii politice, el favorizează mai multă violenţă, mai multe elemente extremiste şi o dislocare a Siriei“, a subliniat el în faţa Comisiei de Afaceri Externe a Senatului.

Kerry va înceape sâmbătă al patrulea turneu în străinătate cu o nouă reuniune a „Prietenilor Siriei“ (ţări arabe şi occidentale ce sprijină opoziţia siriană) la Istanbul. Secretarul de stat american urmează să se întâlnească cu parteneri fundamentali şi membri ai Coaliţiei opoziţiei siriene pentru a explora mai profund mijloacele prin care comunitatea internaţională poate sprijini opoziţia şi accelera tranziţia politică condusă de Siria, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

Kerry se va duce apoi la Bruxelles, la începutul săptămânii viitoare pentru o reuniune a miniştrilor de externe ai NATO. Cu această ocazie se va întâlni cu omologul său rus Serghei Lavrov, a cărui ţară este un aliat al regimului sirian şi care a denunţat din nou miercuri la Istanbul rolul „negativ“ jucat de grupul de Prieteni ai Siriei în conflictul sirian.

Scopul acestor discuţii este de „a pune toată lumea pe aceeaşi lungime de undă“ cu privire la perioada de după Bashar al-Assad în Siria, a declarat Kerry, subliniind necesitatea de a găsi un consens între Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Europa.

Problema livrărilor de arme către rebelii sirieni va fi de asemenea abordată, în timp ce occidentalii se tem ca ele să nu cadă în mâinile unor grupuri extremiste.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite