SIIL se pregăteşte să destabilizeze şi Iordania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gruparea SIIL numără aproximativ 7 000 de membrii bine înarmaţi şi pregătiţi FOTO: Reuters
Gruparea SIIL numără aproximativ 7 000 de membrii bine înarmaţi şi pregătiţi FOTO: Reuters

Statul Islamic al Irakului şi Levantului (SIIL), grupare teroristă cu viziuni islamice fundamentaliste, se pregăteşte să-şi extindă înfluenţa în regiunea Orientului Mijlociu prin acapararea de noi teritorii.

Pe fondul expansiunii rapide în Irak, militanţii SIIL plănuiesc o ocupaţie militară a teritoriilor iordaniene ce i-ar garanta o poziţie extrem de influentă în zonă. Ultimele informaţii confirmă retragerea forţelor guvernamentale irakiene din oraşele aflate la scurtă distanţă de graniţa cu Regatul Haşemit al Iordaniei, lăsând Ammanul vulnerabil unor posibile atacuri din partea militanţilor.

Pe fondul evenimentelor recente, guvernul iordanian a decis să-şi întărească securitatea de-a lungul graniţei cu Irakul, sporind numărul grănicerilor şi forţelor militare.

Cu toate acestea, ocuparea de noi teritorii, mai ales iordaniene, va fi un lucru dificil, estimează jurnaliştii de la „Jordan Times” în ediţia din 15 iunie a publicaţiei.

După avansul în Irak şi cucerirea unei bune părţi din Siria, avansul spre Iordan este unul logic, în opinia jurnaliştilor de la Amman. Din Iordan, aceştia ar putea să se extindă spre nord, în Turcia şi spre sud-vest, în Liban, căi de acces esenţiale pentru fondarea unui stat islamist.

Însă regimul iordanian e mult mai stabil decât cel din Irak sau Siria, forţele de securitate dovedindu-se extrem de efective în trecut. În plus, guvernul iordanian se bucură de sprijinul Statelor Unite, spre deosebire de primele două ţări menţionate. Şi Arabia Saudită, în ciuda suspiciunilor că ar finanţa activităţile SIIL, nu doreşte o proximitate geografică cu organizaţia fundamentalistă şi nu riscă răcirea relaţiilor cu partenerii economici şi militari occidentali.

Iordan e ţara de origine a lui Abu Musab Al-Zarqawi, fondatorul organizaţiei teroriste. În trecut, regatul iordanian a avut mari probleme în a limita activităţile şi trecerea frauduloasă a frontierei cu Siria a jihadiştilor.

Cel mai important element rămâne totuşi, în opinia jurnaliştilor iordanieni, faptul că luptele ce se dau momentan în Irak sunt de natură să atragă cea mai mare parte din fonduri, echipament şi trupe în acea zonă, SIIL neputând menţine deschise două fronturi în acelaşi timp.

Criza din Irak, explicată în 5 minute


Citeşte şi: 

   

Statele Unite trimit 300 de consilieri militari în Irak

Statele Unite trimit aproximativ 300 de consilieri militari care să ajute serviciile de securitate irakiene Irak în lupta cu insurgenţii sunniţi, anunţă preşedintele Barack Obama.

Irak: Creştinii din Mosul în pericol

Cucerirea oraşului Mosul de către fundamentaliştii suniţi SIIL pune în pericol nu numai siguranţa minorităţii şiite, dar şi puţinii creştini ce au ales să rămână în regiune.

Noi atacuri chimice zguduie Siria

În ciuda eforturilor de dezarmare şi acordurilor bilaterale, regimul Assad se află din nou sub scrutinul opiniei publice internaţionale, acuzat fiind de folosirea clorului în noi atacuri chimice asupra populaţiei civile din nordul ţării.

Confruntări violente într-o tabără de refugiaţi sirieni din Iordania

Cel puţin 22 de ofiţeri iordanieni de poliţie au ajuns la spital, sâmbătă, în urma unor ciocniri violente cu refugiaţii sirieni din tabara Zaatari, aflată în nordul Iordaniei, informează BBC.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite