Rusia şi SUA, în pragul izbucnirii războiului global în Orientul Mijlociu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bombardament anti-SI în Siria FOTO AFP
Bombardament anti-SI în Siria FOTO AFP

Situaţia din Orientul Mijlociu şi tensiunile ruso-americane din Siria sunt pe punctul de a duce la declanşarea confruntărilor militare directe. Motivul este utilizarea de către Rusia a pretextului combaterii Statului Islamic pentru a obţine schimbarea raportului de forţe pe teren în favoarea lui Bashar al Assad.

Acţiunea sa a aruncat în aer relaţia dintre puterea şi opoziţia siriană, odată ce trupele speciale ruse, aviaţia sa şi cea livrată sirienilor lovesc doar oponenţii preşedintelui sirian.

În dorinţa sa de a se afirma ca superputere globală, Rusia a ignorant orice reguli ale conflictului la care este parte şi a utilizat toate armele interzise pentru a ucide civilii din Alep aflaţi în zonele de Est, sub controlul opoziţiei siriene. Rezultatul a fost un măcel, distrugerea cu intenţie a spitalelor – declarate ţinte legitime după ce Moscova a afirmat că acolo se ascund rebelii, folosind răniţii drept ţinte umane. Bombe butoi anti-buncăr, bombe cu fragmentaţie şi respingerea acordului cu SUA au pus capac încrederii de care s-ar fi bucurat vreodată Moscova, ameninţată să rămână în Siria ca-n fostul Afganistan, de una singură şi cu armament livrat de statele arabe către rebeli.

Rusia a continuat destabilizarea regiunii şi împingerea spre conflict sectar prin respingerea prin veto a rezoluţia Consiliului de Securitate de oprire a atacurilor aeriene şi instituirea unui armistiţiu în Alep, prin prelungirea formală a şederii în Siria a aviaţiei sale la 6 luni de la anunţul privind încheierea misiunii şi cu forţele terestre a căror prezenţă nu a fost niciodată sancţionată de Dumă. În plus, forţele speciale ruse flanchează alawiţii lui Assad, trupele iraniene şi miliţiile şiite irakiene, împreună cu trupele Hezbollahului libanez pro-iranian, împotriva opoziţiei sunnite majoritare, pe care o măcelăresc într-una adevărat genocid considerat, în timp ce crimele de război ruse şi siriene sunt anchetate de ONU. Peste toate, şi în confruntarea israeliano-palestiniană se ascut săbiile.

Rusia refuză să stopeze măcelul din Alep.

image

Rusia calcă pe cadavre în Alep pentru a-şi impune statutul de superputere

Rusia sfidează Consiliul de Securitate al ONU şi refuză să stopeze măcelul din Alep. Mai mult, călcând pe cadavre, ucide fără discernământ civilii din Alep cu bombe anti-buncăr, bombe cu fragmentaţie şi alte arme interzise de convenţiile internaţionale. În plus, Rusia şi-a folosit dreptul de veto şi a respins propunerea Franţei pentru o rezoluţie ONU care să impună încetarea tututor raidurilor aeriene, bombardamentelor de orice fel şi a zborurilor militare deasupra oraşului sirian.

Consiliul de Securitate al ONU trebuie să ceară „o acţiune imediată pentru a salva Alep”, a declarat ministrul francez de Externe Jean-Marc Ayrault înaintea votului asupra rezoluţiei menite să oprească bombardamentele. Moscova a propus un alt text, alternativ, care permitea în continuare bombardamentele, dar era menit să pună presiune pe SUA pentru a realiza un nou acord. Rusia solicita „instituirea imediată a unei încetări a ostilităţilor, inclusiv în Alep” şi invita toate părţile să permită accesul la ajutoare umanitare, însă nu cerea, prin rezoluţia propusă, oprirea bombardamentelor aeriene, de aceea rezoluţia rusă nu a întrunit numărul minim de 9 voturi.

De altfel, în acelaşi timp, Duma de Stat a Rusiei a ratificat Acordul cu privire la dislocarea, pe termen nelimitat, de forţe ale aviaţiei ruse pe teritoriul Siriei, la 6 luni de la anunţul lui Vladimir Putin privind încheierea misiunii ruse în Siria. Grupul de forţe ale aviaţiei ruse este dislocat pe aerodromul Khmeimim din Latakia, care a fost dat spre folosire Federaţiei Ruse. Acordul nu acoperă însă prezenţa la sol a trupelor speciale ruse, alături de trupele siriene, grupările iraniene, miliţiile şiite irakiene şi Hezbollahul libanez, care luptă împotriva majorităţii sunnite din Siria, aflată în opoziţie cu regimul Al Assad.

Departamentul de Stat al SUA a anunţat la începutul săptămânii că suspendă participarea la discuţiile bilaterale cu Rusia pe tema Siriei. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat, la rândul său, că „toată lumea şi-a pierdut răbdarea cu Rusia”. Josh Earnest a precizat că Rusia şi-a pierdut credibilitatea atunci când a anunţat că îşi ia nişte angajamente pe care nu intenţiona să le respecte. El a mai amintit că Moscova nu a derulat o acţiune credibilă împotriva ISIS, în ultimele 7 luni.

În acelaşi timp, Secretarul de Stat John Kerry a cerut anchetarea Rusiei şi Siriei pentru crime de război în Alep. Rusia este acuzată, în SUA şi Europa, că susţine şi participă alături de regimul lui Bashar al-Assad la bombardamentele masive din Alep soldate cu multe pierderi de vieţi omeneşti printre civili. Civilii sirieni care sunt supuşi bombardamentelor la Alep se confruntă cu „un nivel de sălbăticie pe care niciun om nu ar trebui să îl suporte”, a declarat, duminică, Stephen O'Brien, şeful Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA).

Situaţia din Siria a determinat reacţii dure şi la nivelul Berlinului. Guvernul german a cerut Rusiei şi Iranului, în calitate de principali susţinători ai preşedintelui sirian Bashar al-Assad, să-şi folosească influenţa pentru a stopa escaladarea violenţei în Siria şi pentru a permite livrarea către civili a ajutoarelor umanitare. Întrebat dacă Germania sprijină impunerea de sancţiuni împotriva Rusiei pentru rolul său în bombardamente, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Steffen Seibert, a afirmat că Germania crede că trebuie luate în considerare toate opţiunile.

Pe de altă parte, politicienii CDU, partidul cancelarului Merkel, au cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru masacrul din Alep. Norbert Röttgen, preşedintele Comisiei de politică externă din Bundestag (Parlamentul german), a declarat că lipsa consecinţelor pentru crimele de război ale Rusiei în Alep ar fi un adevărat scandal. Şi Elmar Brok, preşedintele comisiei de politică Externă a Parlamentului European (tot CDU) a solicitat instituirea unor sancţiuni mai dure împotriva Moscovei, sancţiuni economice şi sancţiuni de ordin tehnologic, prin care să fie obstrucţionată dezvoltarea armamentului – „aşa cum s-a întâmplat în perioada Războiului Rece”.

Siria e pe punctul de a fi spaţiul declanşării unei confruntări directe între Rusia şi SUA. FOTO AFP

Tancuri ale armatei turce sunt prezente la graniţa dintre Turcia şi Siria în oraşul Karkamis regiunea de sud Gaziantep FOTO AFP / Bulent Kilic

În Siria, SUA şi Rusia sunt pe punctul de a intra în confruntare militară directă

Pe cât de rezervată şi încrezătoare era măcar Germania în propriile capacităţi de a dialoga şi influenţa Rusia, după atacul informaţional la adresa cancelarului Merkel, vizând criza refugiaţilor şi pretinsa violare a unei tinere rusoaice de către refugiaţi, şi după respingerea rezoluţiei franceze de încetare a bombardamentelor şi a luptelor în Alep, şi diplomaţia germană se declară pesimistă, anunţând posibile confruntări militare între SUA şi Rusia. Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat că perioada actuală este „mai periculoasă” decât Războiul Rece, pe fondul creşterii tensiunilor între SUA şi Rusia.

Este o iluzie să credem că este vorba despre vechiul Război Rece. Timpurile actuale sunt diferite, mai periculoase”, susţine ministrul de Externe german. „Pericolul unei confruntări militare este considerabil”, a subliniat şi fostul diplomat german Wolfgang Ischinger, preşedintele Conferinţei de Securitate de la Munchen şi fost mediator al OSCE pentru Ucraina. „Acest pericol nu a fost niciodată atât de important de decenii şi încrederea între Vest şi Est niciodată atât de slabă”, a adăugat el.

SUA, care au suspendat la începutul săptămânii convorbirile cu Rusia despre o încetare a focului în Siria, au acuzat vineri Moscova şi Damascul de „crime de război” în Alep. Relaţiile între cele două mari puteri nu au încetat să se degradeze după eşecul armistiţiului pe care îl iniţiaseră în septembrie şi care nu a durat decât o săptămână. Mai mult, Rusia a respins o rezoluţie pentru încetarea focului în Alep propusă de Franţa, iar trupele sale speciale, alături de cele ale Preşedintelui Al Assad, cele iraniene, ale miliţiilor şiite şi ale Hezbollahului libanez au intrat masiv în Alep, sub ploaie de bombe ale aviaţiei ruse.

În acelaşi timp, Rusia ameninţă că va suspenda acordul privind misiunile în spaţiul aerian al Siriei. Liderii Armatei ruse ameninţă să anuleze acordul cu SUA privind misiunile comune deasupra spaţiului aerian al Siriei, aspect ce ar putea expune aeronavele americane din regiune unui posibil risc. La data de 6 octombrie, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, a solicitat Moscovei să adere la acord, susţinând că este vital pentru a evita neînţelegerile şi erorile dintre cele două state. Solicitarea lui Cook a fost făcută la doar câteva zile după ce forţele ruse au desfăşurat câteva sisteme antirachetă în Siria. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a refuzat să caracterizeze desfăşurarea sistemelor antirachetă drept o ameninţare directă la aeronavele americane aflate în această ţară. Cu toate acestea, el a subliniat faptul că luptătorii rebeli care i se împotrivesc lui Assad nu au şi nu folosesc aeronave de atac.

În acelaşi timp, Ministerul rus al Apărării a comentat pe marginea informaţiilor vehiculate de mass-media, conform cărora Washingtonul ar analiza posibilitatea atacării poziţiilor trupelor siriene ca urmare a modificării situaţiei de pe teren în defavoarea opoziţiei siriene, sub atacurile aeriene ruse. Igor Konaşenkov a anunţat că orice atac asupra teritoriului controlat de trupelor siriene guvernamentale ar crea ameninţări la adresa militarilor ruşi, menţionând explicit că bazele din Hmeimim şi Tartus sunt dotate cu sisteme de apărare antiaeriană S-400 şi S-300. Raza lor de acţiune ar putea fi o surpriză pentru orice obiect zburător neidentificat. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova a amplasat sistemele de apărare antiaeriană cu rachete S-300 în Siria pentru a asigura o protecţie eficientă a militarilor săi. „Reiterez faptul că sistemele S-300 şi S-400 sunt arme pur defensive, care nu ameninţă pe nimeni”, a precizat Lavrov.

În plus, Rusia consideră că majoritatea forţelor de opoziţie sunt teroriste, deci pot fi atacate. „După verificarea listei cu detaşamentele Opoziţiei siriene, care a fost oferită de SUA, s-a constatat că, din cele 47 de grupări ale opoziţiei moderate, două grupări luptă de partea Statului Islamic, iar alte 8 grupări fac parte din organizaţia Jabhat al-Nusra”, a declarat adjunctul ministrului rus al Apărării, Anatoli Antonov, declarându-le ţinte legitime. De altfel, Preşedintele Bashar Al-Assad, tot mai vizibil în ultima vreme, a afirmat că „opoziţia moderată” este un mit şi că toate grupările ce luptă împotriva regimului legitim sunt teroriste.

Clădire distrusă în Gaza FOTO Mircea Barbu

Rina Andolini voluntar ong gaza foto mircea barbu

Orientul Mijlociu în flăcări: Jihadism Palestinian împotriva provocărilor la construirea noilor colonii

Dacă Siria e pe punctul de a fi spaţiul declanşării unei confruntări directe între Rusia şi SUA, nici conflictul israeliano-palestinian nu este liniştit. Ambele părţi au nemulţumiri privind procesul de pace, iar în Fâşia Gaza şi în Cisiordania de Nord grupările jihadiste palestiniene şi şiite atacă concomitent, în timp ce Israelul a încălcat recomandările Cvartetului pentru Orientul Mijlociu şi continuă construirea de colonii.

Astfel, în Fâşia Gaza, organizaţiile jihadiste încearcă să forţeze reluarea confruntărilor între Israel şi Hamas. O rachetă lansată din Fâşia Gaza a căzut într-o zonă liberă din regiunea Eshkol, declanşând sirenele şi determinându-i pe rezidenţi să fugă pentru a se ascunde. Forţele Israeliene de Apărare (IDF) au răspuns cu salve de foc, probabil obuze de tanc, asupra Fâşiei. Tensiunile cu Gaza par a fi în creştere, după ce un lider jihadist salafist a ameninţat cu escaladarea, în termen de 48 de ore, a atacurilor lansate de organizaţia sa împotriva Israelului, dacă Hamas nu va îndeplini solicitările de a elibera mai mulţi membri din gruparea sa arestaţi cu câteva zile în urmă. Ameninţarea survine la o zi după ce o facţiune salafistă mică din Gaza a lansat o rachetă spre localitatea israeliană Sderot. Liderul facţiunii, cu numele de utilizator Twitter Abu Bakr Al-Makdasi, a postat un mesaj în care acesta preciza că va ordona intensificarea atacurilor împotriva Israelului dacă Hamas nu va elibera luptătorii săi.

Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a declarat:

„Nimeni nu face presiuni în vederea escaladării violenţelor cu Hamas din Gaza, dar suntem hotărâţi să protejăm securitatea cetăţenilor statului Israel şi nu va exista niciun compromis în această privinţă. Orice atac lansat din Fâşie spre teritoriul suveran al Israelului necesită un răspuns puternic. Hamas controlează Gaza şi atunci când doreşte să realizeze sau să prevină ceva, ştie cum să o facă. Prin urmare, ar trebui să depună eforturi mai intense să oprească facţiunile mici care nu respectă armistiţiul cu Israelul”.

Concomitent, forţele de securitate israeliene au dejucat o tentativă a Hezbollah de a amplasa bombe în zona oraşului Haifa. Procurorii Districtului Nord au pus sub acuzare 6 persoane suspectate de o serie de infracţiuni de securitate, în contextul în care Agenţia Israeliană de Securitate (Shin Bet) a dezvăluit că a dejucat o tentativă a unei celule teroriste a Hezbollah de amplasare a unor bombe în zona oraşului Haifa. Shin Bet a precizat că cei 6 rezidenţi din localitatea alawită Khadr (Cisiordania), care aveau legături cu Hezbollahul libanez din apropierea graniţei dintre Israel şi Liban, au fost arestaţi în ultimele luni ca urmare a suspiciunii cauzate de descoperirea unor explozibili ascunşi în sudul oraşului israelian Metulla, din apropierea graniţei libaneze.

Forţele de securitate au efectuat razii în localitate şi au arestat două persoane, inclusiv pe Diab Kahamuz, presupusul lider al celulei, fiul lui Sa'ad Kahamuz, un traficant de droguri din Khadr care a fugit în Liban în octombrie 2006 şi este cunoscut pentru activităţile în sprijinul Hezbollah. Gruparea şiită libaneză pro-iraniană îi solicitase lui Diab să comită un atac asupra unei locaţii la alegere din Haifa. Potrivit Shin Bet, acesta a luat în considerare o fabrică din Nesher. Shin Bet a subliniat că activităţile de trafic cu explozibili desfăşurate de Hezbollah sunt strâns legate de cele cu droguri, având în vedere că acestea din urmă sunt folosite şi pentru introducerea de arme în Israel.

În acelaşi timp, UE a acuzat Israelul că ignoră recomandările Cvartetului prin construirea unei noi colonii în Cisiordania. Bruxelles-ul a făcut referire la unda verde dată recent pentru construirea a 98 de locuinţe, care constituie de fapt o nouă colonie în apropierea celei deja existente la Shiloh, în nordul Cisiordaniei. Şefa Serviciului de Acţiune Externă, Federica Mogherini, a declarat printr-un comunicat că:

„Decizia de a continua construcţia şi expansiunea coloniilor este împotriva recomandărilor Cvartetului, iar această nouă decizie a slăbit mai degrabă decât să întărească perspectiva unei soluţii a două state în procesul de pace şi îndepărtează mai mult posibilitatea unui stat palestinian viabil, odată ce, potrivit dreptului internaţional, coloniile sunt ilegale”.
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite