Rusia şi Iranul insistă pentru o ofensivă a trupelor loiale lui Assad în Idlib, considerat ultimul mare bastion al rebelilor sirieni
0Miniştrii rus şi iranian de Externe şi-au reafirmat astăzi sprijinul pentru o ofensivă a trupelor loiale lui Bashar al-Assad în provincia Idlib, ultimul mare bastion rebel din Siria.
La Moscova, Serghei Lavrov a apreciat în faţa unor studenţi că statu-quoul din provincia Idlib, în nord-vestul Siriei, „nu poate dura la nesfârşit“ şi că preşedintele sirian Bashar al-Assad are dreptul de a-i „lichida pe teroriştii“ din teritoriul său, informează agenţia de presă Interfax, citată de Reuters.
Aflat într-o vizită la Damasc la o săptămână după cea a omologului său al Apărării, şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif s-a pronunţat la rândul lui pentru „curăţarea“ Idlibului, situată la graniţa cu Turcia.
„Întreg teritoriul sirian trebuie securizat. Toate comunităţile şi toate grupurile trebuie să înceapă împreună reconstrucţia ţării şi cei plecaţi de acasă să se întoarcă“, a spus ministrul iranian, preluat de agenţia de presă Fars.
„Teroriştii care se mai află în Idlib trebuie eliminaţi şi regiunea adusă sub controlul poporului sirian“, a adăugat Zarif, potrivit Reuters.
ONU estimează la 10.000 numărul jihadiştilor prezenţi acum în Idlib, majoritatea lor fiind legaţi de Al-Qaida şi Frontul al-Nusra, două organizaţii clasate drept teroriste de ţările occidentale. Cei 10.000 de jihadişti ar mişuna printre trei milioane de civili şi rebeli mai moderaţi, aceştia din urmă fiind susţinuţi de Turcia.
Preşedinţii rus, iranian şi turc - Vladimir Putin, Hassan Rouhani şi Recep Tayyip Erdogan - urmează să se întâlnească vineri la Teheran într-un summit consacrat situaţiei din Siria.
Temeri de un atac chimic
Vinerea trecută, secretarul american de Stat Mike Pompeo a declarat că ţara sa va considera o ofensivă a forţelor guvernamentale în Idlib drept o „escaladare a unui conflict deja periculos“.
El a subliniat că Statele Unite vor răspunde în cazul unui atac chimic al forţelor fidele Damascului.
Franţa a subliniat la rândul ei că se teme de o „catastrofă“.
Acum zece zile, generalul Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, i-a acuzat pe rebelii sirieni că pregătesc un atac chimic în Idlib pentru a-l imputa apoi Guvernului de la Damasc, fapt ce le-ar putea da occidentalilor un pretext de a ataca poziţii ale lui Assad.