Rocadă rusească la Ankara? Erdogan şi Gul joacă după modelul Putin-Medvedev
0Abdullah Gul, preşedintele Turciei al cărui mandat se termină la sfârşitul lunii august, a trimis semnale către clasa politică şi partenerii internaţionali că, deşi nu va fi unul din candidaţii în alegerile prezidenţiale din acest an, consideră ocuparea unei funcţii de premier în noul guvern.
Inspiraţi sau nu de modelul rusesc, liderii politici de la Ankara pregătesc o posibilă rocadă între preşedintele în funcţie şi prim-ministrul Recep Erdogan. Într-o declaraţie pentru presa turcă, preşedintele Gul a susţinut că „înainte de alegerile locale din 30 mai i-am spus prim-ministrului Recep Erdogan despre intenţia mea de a nu mai candida la funcţia de preşedinte. Aşadar, nu voi mai candida şi numele meu nu va fi pe lista electorală din 28 august.”
Când a fost întrebat despre posibilitatea de candida pentru funcţia de prim-ministru, Gul a declarat: „Acestea sunt probleme pe care le vom discuta mai târziu.” În aceeaşi zi, cei doi lideri s-au întâlnit în Istanbul, întrevederea durând mai bine de 40 de minute. La finalul întrevederii, aceştia nu au dorit să comenteze cu privire la detaliile discuţiei.
În timp ce observatorii politici se aşteaptă ca Erdogan să-şi anunţe candidatura la preşedinţia Turciei în cursul zilei de marţi, scena politică turcă a fost dominată de anunţul lui Gul de a nu mai candida la următoarele alegeri.
Atât Erdogan cât şi Gul au confirmat intenţia primului de a candida la alegerile din acest an, dar au decis să amâne orice discuţie cu privire la funcţia de prim-ministru pentru o dată ulterioară, indicând intenţia de a desfăşura alegeri fără controverse şi dezbateri.
Modelul rusesc
Într-un interviu televizat pentru canalul turcesc NTV, Mustafa Elitaş, liderul grupării parlamentare din care face parte şi Partidul Justiţie şi Dezvoltare, a declarat că speră într-o victorie decisivă, încă din primul tur, a candidatului Erdogan, sperând de asemenea ca acesta sâ poată să-şi menţină atât funcţia de premier cât şi pe cea de lider de partid până la alegeri, decizie contestată de adversarii politici: „Partidul Republican a sesizat Curtea Constituţională, susţinând că Erdogan nu are dreptul de a deţine ambele funcţii în acelaşi timp. Dar Curtea a decis că Erdogan are dreptate”, a susţinut acesta.
Într-un discurs susţinut în luna iunie, prim-minstrul adjunct al Turciei, domnul Bulent Arinc, a declarat că nu intenţionează să devină urmâtorul prim-ministru dacă Erdogan va deveni preşedinte, adăugând că-l sprijină pe Gul pentru această funcţie.
Iniţial, Gul a exclus posibilitatea de a schimba funcţiile cu Erdogan. Conform declaraţiei sale din aprilie, „un model Putin-Medvedev nu se potriveşte Turciei.” Prim-ministrul rus Dmitri Medvedev l-a înlocuit pe Vladimir Putin în 2008, iar Putin a preluat funcţia acestuia de premier. În 2012 au schimbat din nou rolurile.
Surse din interiorul partidului lui Gul susţin că membrii importanţi au pus presiune pe acesta să se răzgândească, determinându-l să-şi reconsidere poziţia cu privire la funcţia de prim-ministru al Turciei.
Citeşte şi:
Peste 400 de cetăţeni turci au fost evacuaţi din Libia ca urmare a ameninţărilor insurgenţilor
Peste 400 de cetăţeni turci au fost evacuaţi marţi din Libia, după ce un general devenit insurgent a proferat ameninţări la adresa Turciei şi Qatarului, acuzate că susţin forţele islamiste. .
Turcia face paşi fermi către aderarea la UE. Capitolul 23 pe cale de a fi deschis
Turcia încearcă să-şi croiască un drum european, deschizând în acest sens negocierile cu administraţia greco-cipriotă pentru deblocarea capitolului 23 din Tratatul de Aderare la Comunitatea Europeană, anunţă Ankara.
Justiţia îl sfidează pe Erdogan: 230 militari acuzaţi de complot, eliberaţi
O instanţă judecătorească din Turcia a decis eliberarea celor 230 de militari condamnaţi în 2012 pentru tentativă de lovitură de stat la adresa regimului islamo-conservator, după ce Curtea Constituţională a denunţat condiţiile în care s-a desfăşurat procesul, anunţă agenţiile internaţionale. Decizia este o nouă lovitură de imagine la adresa cabinetului Erdogan.
Mohamed Hemis: Recep Erdogan nu are contracandidat pe măsura sa la prezidenţialele din august
Mohamed Hemish, este un jurnalist de origine palestiniană, corespondent al publicaţiei „The Atlantic Post” la Istanbul. Hemish cunoaşte, în detaliu, situaţia socio-politică din Turcia, a urmărit îndeaproape ascensiunea premierului turc, Recep Tayyip Erdogan şi a fost martorul protestelor de anul trecut din Piaţa Taksim.