Turcia face paşi fermi către aderarea la UE. Capitolul 23 pe cale de a fi deschis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mevlut Cavusoglu, ministrul însărcinat cu afacerile europene, speră la o integrare rapidă a Turciei în UE
Mevlut Cavusoglu, ministrul însărcinat cu afacerile europene, speră la o integrare rapidă a Turciei în UE

Turcia încearcă să-şi croiască un drum european, deschizând în acest sens negocierile cu administraţia greco-cipriotă pentru deblocarea capitolului 23 din Tratatul de Aderare la Comunitatea Europeană, anunţă Ankara.

Ministrul delegat pentru relaţia cu Uniunea Europeană. Mevlut Cavusoglu, susţine că motivul principal pentru care capitolul 23 din Tratatul de Aderare este blocat, capitol ce vizează procesul judiciar şi drepturi fundamentale, se datorează atitudinii administraţiei greco-cipriote.

„Turcia a îndeplinit toate cerinţele pentru deschiderea capitolului 23”, a declarat Cavusoglu la întâlnirea cu ambasadorul Marii Britanii în Turcia, Richard Moore. „Ne aflăm într-o poziţie în care suntem capabili să deschidem atât capitolul 23, cât şi capitolul 24”, a adăugat acesta.

Turcia îşi continuă traseul de aderare la Uniunea Europeană, fiind capabilă să negocieze atăt capitolul 23, unul cu privire la procesul judiciar şi drepturi fundamentale, cât şi capitolul 24, ce vizează „justiţia, libertatea şi securitatea”.

Cavusoglu a vorbit şi de măsurile pe care Turcia le-a luat în în relaţie cu administraţia greco-cipriotă, în condiţiile în care disputa cu privire la apartenenţa Ciprului durează din 1974. Acesta susţine că iniţiativa de negociere îi aparţine Turciei în acest caz.

Republica Turcă a Ciprului de Nord este o entitate statală recunoscită doar de Turcia, în timp ce partea grecească a Ciprului este stat membru UE şi recunoscut internaţional.

Ambasadorul Moore şi ministrul turc au discutat şi despre sprijinul pe care Marea Britanie îl va oferi Turciei în parcursul european al acesteia. 

Citeşte şi:

Hangouts on Air: De vorbă cu Alaa Aldeen Al Najjar, refugiat sirian în Turcia

Bloggerul „Adevărul” Mircea Barbu, gazda evenimentelor Hangouts On Air, va discuta joi, de la 16.00, cu Alaa Aldeen Al Najjar, sirian aflat într-o tabără de refugiaţi din sud-estul Turciei.

Mohamed Hemis: Recep Erdogan nu are contracandidat pe măsura sa la prezidenţialele din august

Mohamed Hemish, este un jurnalist de origine palestiniană, corespondent al publicaţiei „The Atlantic Post” la Istanbul. Hemish cunoaşte, în detaliu, situaţia socio-politică din Turcia, a urmărit îndeaproape ascensiunea premierului turc, Recep Tayyip Erdogan şi a fost martorul protestelor de anul trecut din Piaţa Taksim.

VIDEO Peste 100 de persoane reţinute în timpul violenţelor din Turcia, la un an de la izbucnirea protestelor din Istanbul

Peste 100 de persoane au fost reţinute, sâmbătă, la Istanbul, cu ocazia unei demonstraţii de stradă care marchează un an de la izbucnirea mişcării antisistem. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii.

Zeci de irakieni evacuaţi din Turcia, relocaţi în România. Vor fi integraţi în societatea românească

Patruzeci de refugiaţi irakieni evacuaţi din Turcia au ajuns joi în România, în două centre din Bucureşti şi Timişoara ale Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI). Timp de un an, ei vor lua gratuit cursuri de limbă română şi vor primi asistenţă pentru a se integra în societatea românească.


 


 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite