Retrospectivă. Principalele evenimente ale săptămânii trecute: atacuri în Franţa,  Europa îngenuncheată de COVID-19, campania din Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atacul cu arma albă la Bazilica Notre-Dame din Nisa a şocat Franţa, FOTO EPA-EFE / Sebastien Nogier
Atacul cu arma albă la Bazilica Notre-Dame din Nisa a şocat Franţa, FOTO EPA-EFE / Sebastien Nogier

De la o Franţă zguduită de un atac terorist sângeros în Nisa la evoluţia tot mai violentă a pandemiei în Europa şi la ultimele încercări ale lui Donald Trump şi Joe Biden de a câştiga alegerile din Statele Unite, iată principalele evenimente ale săptămânii 26 octombrie-1 noiembrie.

Franţa, însângerată

Încă de la începutul săptămânii, Franţa s-a aflat în centrul unei dispute internaţionale de proporţii. Refuzul preşedintelui Emmanuel Macron de a renunţa la caricaturile cu profetul Mahomed publicate de revista de satiră Charlie Hebdo a stârnit un val de contestare în lumea musulmană. Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a pus sub semnul întrebării sănătatea psihică a liderului de la Paris, stârnind un conflict diplomatic între două state membre NATO, şi a îndemnat la boicotarea produselor franceze, îndemn urmat de mai multe state.

Citeşte şi:

Ce urmăreşte preşedintele Turciei, Recep Tayip Erdogan, provocând Occidentul?

Trei persoane au fost ucise, joi, într-o biserică din oraşul francez Nisa, una fiind decapitată, de către un tânăr cu origini tunisiene. Atacul a avut loc în cursul dimineţii, bărbatul intrând în biserica cu mai multe cuţite şi atacându-i pe cei prezenţi. Poliţia a ajuns repede la locul faptei şi l-a împuşcat pe tânărul tunisian, acesta ajungând în stare gravă la spital. Conform poliţiei, bărbatul a strigat „Allah Akbar” în timpul atacului, autorităţile încadrând incidentul drept un act terorist. Nu există informaţii certe în această privinţă momentan, dar primele indicii arată că bărbatul nu făcea parte din vreo celulă teroristă şi a acţionat pe cont propriu. Atacul a fost condamnat de comunitatea internaţională, Turcia fiind printre primele state care şi-au arătat solidaritatea cu Franţa, iar preşedintele Macron a anunţat că nu va ceda cu nimic în ceea ce priveşte valorile franceze. Sâmbătă, un alt atac a avut loc într-o biserică din Lyon, un preot fiind împuşcat de către un bărbat, motivele rămânând deocamdată neelucidate.

Citeşte şi:

Dintr-o suburbie tunisiană săracă la o decapitare într-o biserică franceză. Povestea atacatorului din Nisa

Europa, îngenuncheată de al doilea val al pandemiei

Europa a depăşit, duminică, pragul de 10 milioane de infectări cu SARS-CoV-2, întreaga săptămână fiind marcată de recorduri negative, sisteme medicale aflate la limită şi întoarceri în mai multe state europene la restricţiile din primăvară. 

Franţa a anunţat instituirea carantinei la nivel naţional până la 1 decembrie, iar Marea Britanie, după ce a depăşit pragul de un milion de infectări, instituie măsuri similare pe întreg teritoriul ţării până la aceeaşi dată. Belgia, ţara europeană cea mai lovită de al doilea val al pandemiei, a anunţat închiderea aproape completă a ţării, sistemul medical fiind în pragul colapsului. Germania, Spania, Italia, Grecia, Portugalia şi Austria au anunţat, la rândul lor, adoptarea de noi restricţii. Noile măsuri au fost întâmpinate cu proteste şi ciocniri cu forţele de ordine în mai multe state, cele din Italia şi Spania fiind cele mai violente. 

Slovacia a început, în premieră, un program de testare a întregii populaţii. Aproximativ 45.000 de profesionişti din sănătate, armată şi poliţie au fost desfăşuraţi pentru a efectua testele într-o ţară cu 5,4 milioane de locuitori.Ministrul Apărării, Jaroslav Nad, a declarat că 2,58 milioane de slovaci au fost testaţi sâmbătă, iar 25.850 (1%) au ieşit pozitivi. Prin urmare, ei vor fi plasaţi în carantină.

Pandemia continuă să fie deosebit de violentă şi în alte părţi ale lumii, India depăşind pragul de 8 milioane de infectări şi Statele Unite pe cel de 9 milioane. 

Ultima sută de metri a campaniei pentru Casa Albă

Campania pentru alegerile prezidenţiale din Statele Unite se apropie de sfârşit, ziua alegerilor fiind marţi, 3 noiembrie. Date fiind cifrele nepromiţătoare din sondaje, Donald Trump a avut o săptămână plină de activitate, luând cu asalt majoritatea statelor cheie. Duminică, Trump a parcurs peste 3.500 de kilometri, susţinând evenimente de campanie în Michigan, Iowa, North Carolina, Georgia şi Florida. Joe Biden s-a concentrat în special pe statul Pennsylvania. 

Ultimele sondaje arată că Joe Biden are un avans considerabil la nivel naţional, de aproape 10 procente, iar în majoritatea statelor cheie stă mai bine atât faţă de Donald Trump, cât şi faţă de candidatul democrat din 2016, Hillary Clinton. 

Dincolo de campania prezidenţială, Trump şi Partidul Republican au bifat, marţi, o victorie importantă, cu consecinţe pe termen lung. Senatul Statelor Unite a confirmat-o, cu 52 de voturi „pentru” la 48 voturi „împotrivă”, pe Amy Coney Barrett în funcţia de judecătoarea la Curtea Supremă. Barrett asigură, cel puţin teoretic, o majoritate conservatoare de 6-3 la Curtea Supremă.

Citeşte şi:

Trump sau Biden, ce spun sondajele în statele-cheie. Când vom afla câştigătorul?

Alte evenimente 

Un cutremur puternic, de 7 grade pe scara Richter, a lovit vineri coasta Mării Egee a Turciei, la nord de insula greacă Samos. Turcia a fost grav afectată. Până în prezent, au fost confirmate 71 de decese şi aproape 1,000 de persoane au fost grav rănite.

Citeşte şi:

FOTO Cutremur extrem de puternic, cu magnitudinea 7, în Grecia şi Turcia.

Zeci de mii de persoane au manifestat la Varşovia şi în întreaga Poloniei, sfidând restricţiile impuse în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, pentru a protesta faţă de o hotărâre prin care justiţia a interzis aproape orice avort.

Citeşte şi:

EUobserver: „Asaltul Poloniei asupra drepturilor femeilor este doar începutul”

Candidatul pro-rus Igor Dodon şi candidatul pro-european Maia Sandu se vor confrunta în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova. Duminică noapte, după procesarea a 97% din procesele verbale, cei doi candidaţi se aflau aproape la egalitate, amândoi având în jur de 34% din voturi. Marea surpriză a fost primarul din Bălţi, Renato UsatîI, care a obţinut aproximativ 17% dintre voturi. Turul al doilea al alegerilor va avea loc pe 15 noiembrie.

Citeşte şi:

Maia Sandu şi Igor Dodon se vor întâlni în turul doi, pe 15 noiembrie, în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova

    

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite