Reporteri fără frontiere: Turcia, cea mai mare închisoare pentru jurnalişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest de sustinere pentru un fotoreporter încarcerat în Rusia
Protest de sustinere pentru un fotoreporter încarcerat în Rusia

Pentru al doilea an consecutiv, Turcia este ţara cu cei mai mulţi jurnalişti încarceraţi, depăşit chiar şi Iran sau  China. În aceste trei ţări se află mai mult de jumătate din cei 211 de reporteri încarceraţi pe mapamond în 2013, anunţă raportul anual al organizaţiei „Reporteri fără frontiere“.

„Cu un total de 72 reprezentanţi mass-media închişi, dintre care cel puţin 42 jurnalişti şi patru asistenţi sunt reţinuţi în baza acuzaţiilor legate de munca lor, Turcia este acum cea mai mare închisoare pentru jurnalişti- un paradox trist pentru o ţară care se portretizează drept un model de democraţie în regiune“, informează comunicatul organizaţiei.

„Plasarea jurnaliştilor în detenţie este semnul distinctiv al unei societăţi intolerante şi represive“, consideră directorul CPJ, Joel Simon.

În Vietnam, numărul jurnaliştilor închişi a crescut de la 14 în 2012 la 18 în prezent, în urma unui val de represiune împotriva bloggerilor, conform aceleiaşi organizaţii neguvernamentale.

„Este îngrijorător să vezi că sporeşte numărul jurnaliştilor încarceraţi în Vietnam şi în Egipt“, a afirmat directorul CPJ, adăugând că „este cu adevărat şocant ca Turcia să fie ţara cu cei mai mulţi jurnalişti încarceraţi pentru al doilea an consecutive“.

Mai puţini jurnalişti ucişi faţă de 2012

Numărul jurnaliştilor ucişi în timp ce îşi exercitau meseria este în „uşoară scădere" în 2013 faţă de 2012, însă s-a înregistrat o creştere „importantă" a cazurilor ziariştilor răpiţi, potrivit unui raport dat publicităţii de organizaţia Reporters sans Frontières (RSF), citat de AFP.

Potrivit raportului RSF, 71 de jurnalişti au fost ucişi în 2013, faţă de 88 în 2012, o scădere de 20%, însă cifra celor căzuţi la datorie rămâne „ridicată".

„Siria, Somalia şi Pakistan îşi întăresc poziţia în rândul celor cinci ţări cele mai periculoase pentru această profesie", se arată în raportul care are ca temă încălcarea libertăţii de expresie. „Lor li se alătură anul acesta India şi Filipine, care înlocuiesc Mexicul şi Brazilia", potrivit aceluiaşi document.

Patru din zece jurnalişti ucişi anul acesta sunt victime ale unor conflicte.

Totodată, 37% din cei 71 de jurnalişti ucişi anul acesta provin din presa scrisă, 30% - din radio, 30% - din televiziune, 3% - platforme online, iar 96% dintre victime erau bărbaţi.

RSF subliniază că anul 2013 a fost marcat de o „puternică" creştere a numărului de jurnalişti răpiţi, 87 faţă de 38 în 2012, majoritatea din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (71) şi Africa subsahariană (11).

Potrivit RSF, 49 de jurnalişti au fost răpiţi în Siria şi 14 în Libia.

Totodată, potrivit raportului RSF, „cel puţin 178 de jurnalişti au fost închişi" după gratii, la nivel mondial. „China, Eritreea, Turcia, Iran şi Siria" sunt, ca şi în 2012, pe primul loc din acest punct de vedere.

RSF este o organizaţie nonguvernamentală, cu sediul central la Paris, care militează pentru libertatea presei şi pentru libertatea de exprimare în întreaga lume şi care activează de 28 de ani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite