Relaţiile Putin-Trump, mijlocite de mafia rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un apropiat al liderului de la Kremlin, Aleksandr Torşin, viceguvernator al Băncii Centrale a Rusiei, investigat în Spania pentru spălare de bani şi legături cu liderii mafiei ruse, a ajuns un membru influent în cercul de apropiaţi ai lui Trump.

Canalul de legătură dintre cei mai puternici lideri ai lumii, rusul Vladimir Putin şi americanul Donald Trump, care reprezintă de altfel mari puteri rivale, este întreţinut pe ascuns de tot felul de personaje dubioase.

Legăturile indirecte dintre preşedintele preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Donald Trump continuă să trezească suspiciuni şi îngrijorării în Statele Unite pe fondul înmulţirii dezvăluirilor. După îndepărtarea consultantului politic Paul Manafort din echipa lui Trump şi confirmarea discuţiilor neavenite dintre Michael Flynn şi ambasadorul Rusiei la Washington Serghei Kisliak, ultimul personaj intrat pe radar este Aleksandr Torşin, un fost influent politician şi un important bancher rus cunoscut drept „naşul“ unui clan mafiot şi puternic angrenat în anturajul lui Putin.

Kremlinul a început încă de acum câţiva ani să-şi mute pionii spre vârful puterii americane, iar unul dintre ei este Aleksandr Torşin, un fost senator al „Rusiei Unite“ avansat în postul de viceguvernator al Băncii Centrale a Rusiei în ciuda autorităţii acestuia asupra organizaţiei mafiote „Taganskaia“, scrie „El Pais“. În vârstă de 63 de ani, Torşin şi-a îndeplinit cu brio sarcinile până acum, reuşind să-şi asigure relaţii solide cu oameni din cercul lui Trump. Mai mult, el a ajuns atât de departe încât a avut chiar programată o întâlnire cu cel de-al 45-lea preşedinte american, pentru 2 februarie, la exact 11 zile de la învestirea acestuia în funcţie. Potrivit unei note din 1 februarie din agenda lui Torşin, întâlnirea trebuia să aibă loc înainte de un mic dejun la Casa Albă. Aceasta a fost anulată însă în cursul nopţii pe fondul scandalului Flynn, încheiat în cele din urmă pe 13 februarie, cu demisia generalului american din postul de Consilier de Securitate la Casa Albă.

Potrivit „El Pais“, Aleksandr Torşin a început să-şi croiască drumul spre Casa Albă prin intermediul puternicului grup pro-arme NRA, cel mai important sponsor al campaniei prezidenţiale a lui Donald Trump. Contactul lui Torşin cu NRA a fost stabilit de un alt grup care face lobby pentru folosirea armelor de foc, şi anume „Dreptul de a purta arme“. Înfiinţat în 2012 cu puternica susţinere a lui Torşin, „Dreptul de a purta arme“ s-a implantat încă din primele zile de activitate peste Atlantic şi a fost invitat chiar la convenţiile anuale ale NRA. În mai 2013, Aleksandr Torşin participa pentru prima dată la o convenţie anuală a NRA, la Houston (Texas). El a revenit la o astfel de reuniune trei ani mai târziu, de această dată în plină campanie prezidenţială în Statele Unite. Între timp, membri importanţi ai NRA fuseseră deja la Moscova la invitaţia lui Torşin, cum s-a întâmplat în decembrie 2015. Aceste contacte, întreţinute cu grijă de Maria Butina, o tânără propulsată la conducerea grupului „Dreptul de a purta arme“, i-au asigurat un loc de cinste lui Torşin la convenţia anuală a NRA din mai 2016 de la Louisville (Kentucky). Acesta a dat mâna cu Donald Trump şi a stat la masă alături de fiul acestuia, Donald jr. Câteva luni mai târziu, mai exact pe 12 noiembrie, Maria Butina dădea o petrecere la Washington în cinstea alegerii republicanului Trump în postul de preşedinte al Statelor Unite. Strângerea de mâini de la Lousville urma să fie încununată cu o întâlnire privată Trump-Torşin înainte de un mic dejun la Casa Albă. Torşin a venit la Washington în fruntea unei delegaţii ruseşti, dar nu s-a mai întâlnit în privat cu Trump, potrivit unor surse apropiate dosarului. Întâlnirea a fost anulată în cursul nopţii din cauza amplorii luate de scandalul Flynn, după cum a recunoscut Butina.

Spre deosebire de dezvăluirile legate de Flynn sau Manafort, un consultant politic obişnuit să lucreze pentru „durii“ lumii, inclusiv pentru Putin, cazul Torşin relevă că nici mafia nu stă departe de menţinerea unui canal de comunicare între liderii de la Casa Albă şi de la Kremlin, notează „El Pais“. Aleksandr Torşin a fost identificat drept „naşul“ clanului „Taganskaia“ şi este anchetat în Spania pentru spălare de bani prin achiziţii dubioase de hoteluri. Garda Civilă Spaniolă a fost aproape de a-l captura pe 21 august 2013, cu ocazia unei întâlniri a acestuia în Palma de Mallorca cu un alt lider mafiot rus, Aleksandr Romanov. Torşin şi-a anulat vizita în Spania în ultima clipă, după ce fusese avertizat de Ministerul rus de Interne. Poliţiştii spanioli îl caută şi acum, dar se lovesc de refuzul colegilor ruşi de a coopera în acest caz.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite