Printre ameninţări cu bombe, în Afganistan au loc alegeri prezidenţiale
0
Într-o atmosferă dominată de controale de securitate sporite şi teama unor atacuri din partea grupărilor teroriste, un număr considerabil de afgani s-au aliniat în faţa secţiilor de votare duminică, pentru a doua rundă a alegerilor prezidenţiale.
În ciuda ameninţărilor cu atacuri teroriste, Afganistan votează pentru un nou preşedinte. Acesta va deveni succesorul lui Hamid Karzai, un critic al politicilor Statelor Unite, dar privit ca un reformator cu viziune pro-occidentale atât în interior cât şi pe plan extern.
Cei doi candidaţi care se înfruntă în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, Abdullah Abdullah şi Ashraf Ghani , nu au reuşit să reunească un vot majoritar în prima rundă a alegerilor din 5 aprilie, primele alegeri considerate libere şi democaratice în istoria acestei naţiuni.

Abdullah Abdullah (stânga) îl va înfrunta pe Ashraf Ghani în alegerile prezidenţiale din Afganistan
Cine sunt candidaţii
Abdullah Abdullah, fostul minstru de externe al ţării nu este la prima înfruntare prezidenţială, acesta fiind înfrânt de Karzai în alegerile din 2009. Deşi favorit în aceste alegeri, criticii săi suţin că Abdullah are legături puternice cu clanurile războinice regionale, acest lucru devenind o ameninţare serioasă la securitatea naţională a Afganistanului, în cazul victoriei.
Abdullah neagă toate acuzaţiile ce i se aduc, susţinând în schimb că mesajul său este unul de „unitate naţională, capabil să aducă la aceeaşi masă liderii regionali cu viziuni diferite”.
De partea cealaltă a buletinului de vot se află Ashraf Ghani, ministru finanţelor şi economist la Banca Mondială, este promotorul unor politici practice şi a reformelor bazate pe promovarea tehnocraţilor în funcţiile publice. Campania dinamică pe care acesta a desfăşurat-o pe reţelele sociale, doctoratul în economie în SUA şi faptul că este etnic paştun, i-au asigurat acestuia 31.5% din voturile afganilor în prima rundă a alegerilor prezidenţiale.
Securitate sporită
Mai multe surse şi agenţii de ştiri au raportat atacuri cu rachete imediat după deschiderea secţiilor de votare. Imitiaz Tyab, reporter afiliat cu canalul de ştiri Al-Jazeera, a scris pe contul său de Twitter despre „trei rachete ce au fost trase în Warizistanul de Nord, atac soldat cu două victime”.

Tyab susţine că prezenţa forţelor de securitate în regiune este considerabilă, „aproximativ 160 de mii de agenţi de securitate şi aproape 200 de mii în aşteptare”, cei mai mulţi fiind trimişi în zonele rurale, pentru a proteja secţiile de votare.
Citeşte şi:
Misiune îndeplinită pentru Scorpionii Roşii. Militarii s-au întors teferi acasă din Afganistan
Scorpionii Roşii din Craiova s-au întors duminică din Afganistan , unde, timp de şase luni, au desfăşurat misiuni pentru securizarea zonei apropiate a bazei militare şi a zborurilor efectuate de pe Aeroportul Kandahar.
Sergentul Bowe Bergdahl, singurul soldat american ţinut prizonier în Afganistan, a fost eliberat de talibani după cinci ani de captivitate şi se află în custodia SUA. Salvarea militarului a fost posibilă ca urmarea a punerii în libertate de către SUA a cinci mujahedini afgani, deţinuţi la Guantanamo Bay, Cuba.
Viaţa în tranşeele afgane, văzută prin ochii militarilor maramureşeni
După ce recent postul de radio „Vocea Rusiei“ intoxica opinia publică spunând că România nu ar rezista mai mult de 30 de minute într-un război, „Adevărul“ vă prezintă poveştile a doi militari maramureşeni care au participat la misiuni în Afganistan. Maiorul Mihai Marius şi maistrul Olimpiu Iosif sunt două exemple care ilustrează profesionalismul armatei române.