Premierul Hariri s-a întors în Liban şi a anunţat că-şi suspendă demisia
0Premierul libanez Saad Hariri, care s-a întors marţi la Beirut pentru prima dată de când a demisionat din funcţia de prim-ministru al Libanului, în 4 noiembrie, şi şi-a aruncat ţara într-o criză politică, a anunţat miercuri că şi-a suspendat demisia la cererea preşedintelui ţării, Michel Aoun, în vederea mai multor consultări.
„Mi-am prezentat astăzi demisia preşedintelui Aoun. Mi-a cerut să mai aştept, pentru a permite mai multe consultări, şi am fost de acord“, a declarat Hariri într-o scurtă declaraţie după o întâlnire cu preşedintele Aoun.
Saad Hariri (47 de ani) a sosit marţi seara la Beirut, după mai bine de două săptămâni, după ce şi-a anunţat pe neaşteptate demisia, pe 4 noiembrie, în timp ce se afla în Arabia Saudită.
Hariri a fost întâmpinat de membri ai forţelor de securitate la debarcarea din avion pe aeroportul din Beirut, potrivit unor imagini de la sosirea lui.
Înainte de a se întoarce la Beirut, Hariri s-a întâlnit la Cairo cu preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi, cu care a discutat despre criza provocată de demisia sa surpriză, spunând după întâlnire că îşi va anunţa "poziţia politică" în Liban.
Sâmbătă, Saad al-Hariri s-a întâlnit cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, după care a declarat că îşi va clarifica poziţia când se va întoarce la Beirut, săptămâna viitoare. El a precizat că va reveni în Beirut până miercuri, când Libanul sărbătoreşte independenţa.
"Referitor la situaţia politică din Liban, voi reveni la Beirut zilele următoare, voi participa la festivităţile care marchează independenţa şi acolo voi face cunoscută poziţia mea asupra acestor subiecte, după ce mă voi întâlni cu preşedintele Michel Aoun”, a spus Hariri la finalul discuţiilor cu Macron.
Franţa - fostă putere mandatară în Liban - a jucat un rol de mediator, iar preşedintele Emmanuel Macron l-a invitat pe Hariri împreună cu familia sa la Paris timp de ”câteva zile”, într-o încercare de ieşire din impasul creat de demisia acestuia.
În 4 noiembrie, într-o declaraţie televizată, de la Riad, Hariri şi-a anunţat demisia invocând ”acapararea” de către Hezbollahul libanez, susţinut de Iran, a vieţii politicii în Liban şi temeri cu privire la viaţa sa, în momentul în care Riadul denunţa ingerinţe atribuite rivalului său iranian în regiune.