Palestinienii, furioşi după ce liderul Casei Albe a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului. Ciocniri şi răniţi în Cisiordania şi Fâşia Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest la Ramallah faţă de decizia lui Donald Trump Foto: EPA
Protest la Ramallah faţă de decizia lui Donald Trump Foto: EPA

Palestinienii îşi manifestau joi furia faţă de recunoaşterea americană a Ierusalimului drept capitală a Israelului, în contextul în care mişcarea Hamas îndeamnă la nouă intifada împotriva acestei iniţiative potenţial explozive, relatează AFP.

În timp ce decizia preşedintelui american Donald Trump continua să-i aducă un val de condamnări în întreaga lume, primele ciocniri au fost raportate în Cisiordania ocupată şi în Fâşia Gaza, teritorii despărţite dar care se presupune că vor forma împreună, într-o bună zi, un stat palestinian.

Potrivit presei arabe, 31 de persoane au fost rănite în confruntări în cele două teritorii palestiniene - nouă la Ramallah, şapte la Betleem, 11 la Tulkarem, iar patru la Khan Youmes.

Liderii palestinieni revendică Ierusalimul de Est - ocupat şi anexat de Israel - drept capitala statului la care aspiră. Israelul proclamă întregul Ierusalim - de Vest şi de Est - drept capitala sa ”eternă şi indivizibilă”.

Comunitatea internaţională s-a ferit să recunoască Ierusalimul drept capitală. Pentru ea, problema ”statutului final” al Ierusalimului - una dintre cele mai spionoase dificultăţi în perspectiva unei soluţionări a acestui vechi conflict între israelieni şi palestinieni - trebuie negociată.

Reacţionând faţă de decizia preşedintelui Trump, şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini s-a alarmat cu privire la o revenire ”la vremuri şi mai sumbre decât cele pe care le trăim azi”.

Rusia s-a declarat ”foarte îngrijorată”.

Decizia americană aruncă regiunea ”într-un cerc de foc”, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care acţionează să mobilizeze lumea musulmană.

Inclusiv marele aliat saudit al Statelor Unite a denunţat un act ”iresponsabil”.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se întrunească de urgenţă vineri, la cererea a opt ţări - inclusiv Egiptul, Franţa şi Regatul Unit.

Pe teren, plaestinieni şi militari israelieni au făcut schimb de tiruri cu pietre şi proiectile antirevoltă, la Hebron, un adevărat butoi cu pulbere, în sudul Cisiordaniei, unde câteva sute de colonişti evrei trăiesc sub înaltă protecţie printre zeci de mii de palestinieni, a anunţat un corespondent AFP.

Betleem, Qalqilya, Jenin şi împrejurimile Ramallahului, în Cisiordania, au fost de asemenea teatrul unor ciocniri sporadice.

Echipe de intervenţie au anunţat că au îngrijit doi răniţi prin împuşcare cu gloanţe de cauciuc şi 14 atinşi de gaze lacrimogene.

Vigilenţă sporită

Ierusalimul şi locurile sale sfinte - pentru evrei, creştini şi musulmani - constituie un subiect pasional.

”Suntem aici pentru a respinge decizia lui Trump”, declara Abdallah al-Khalil, în vârstă de 17 ani, în timpul unei adunări a câtorva sute de persoane la Ramallah.

”Ierusalimul este o capitală arabă şi palestiniană, nu capitala ocupantului”, ea le este dragă palestinielor ”din cauza al-Aqsa, a Sfântului Mormânt. Toată istoria noatră se află acolo”, a subliniat el.

În Fâşia Gaza, patru palestinieni au fost răniţi în tiruri ale unor militari israelieni în timp ce se duceau, împreună cu alţi zeci de oameni, să protesteze la bariera de beton care închide ermetic frontierele între Israel şi acest teritoriu izolat, au declarat pentru AFP autorităţile locale.

Mişcarea islamistă Hamas a îndemnat la o nouă revoltă populară.

”Nu putem face faţă politicii sioniste susţinute de către Statele Unite decât lansând o nouă intifada”, a declarat şeful Hamasului, Ismaïl Haniyeh.

O grevă generală era larg respectată în Cisiordania şi la Ierusalimul de Est - partea palestiniană a oraşului anexat şi considerată de către comunitatea internaţională drept un teritoriu ocupat.

”Luând o asemenea decizie, America a devenit o ţărişoară a fel de mică precum Micronezia”, declara Salah Zuhikeh, în vârstă de 55 de ani, în Vechiul Oraş al Ierusalimului, unde magazinele şi-au ţinut perdele trase, iar şcolile rămân închise.

Un semn al unei vigilenţe sporite, armata a anunţat desfăşurarea unor batalioane suplimentare în Cisiordania, ceea ce înseamnă a priori câteva sute de militari.

Preşedintele american a anunţat miercuri seara, în pofida avertismentelor din toate părţile, recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Rupând cu aproape 70 de ani de diplomaţie americană, izolându-se de comunitatea internaţională, el a dispus totodată să fie transferată, în viitor, Ambasada Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim.

Acces de furie

Trump a declarat pur şi simplu că recunoaşte o ”realitate” şi îşi respectă o promisiune de campanie.

Recunoaşterea a provocat în rândul palestinienilor o furie fără precedent de mult timp împotriva Statelor Unite.

În opinia premierului israelian Benjamin Netanyahu, din contră, ”preşedintele Trump a intrat pentru întotdeauna în istoria capitalei noastre”.

Statele Unite sunt în prezent discreditate în a continua să joace rolul de mediator al păcii care a fost timp de decenii, a declarat preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.

Trump şi-a preluat funcţia proclamându-şi voinţa de a prezida la acordul diplomatic ”ultim”, iar emisarii săi, începând cu ginerele său Jared Kushner, depun eforturi de luni de zile să reanime procesul de pace muribund, însă intenţiile nu le sunt cunoscute.

”Statele Unite rămân hotărâte să ajute la facilitarea unui acord de pace acceptabil pentru ambee părţi”, a dat asigurări Trump.

Însă ”în calitate de negociator-şef palestinian, cum pot eu să mă aşez în faţa acestor oameni, dacă ei îmi impun viitorul Ierusalimului drept capitală a Israelului?”, a declarat secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP) Saeb Erakat.

”Asta înseamnă să fii mai israelian ca israelienii”, a apreciat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite