ONU lansează o anchetă cu privire la atacul asupra unui convoi umanitar în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ONU a anunţat vineri că înfiinţat o "comisie de anchetă" însărcinată să facă lumină cu privire la atacul asupra unui convoi umanitar în Siria, relatează AFP.

Acest atac s-a soldat cu cel puţin 19 morţi, pe 19 septembrie, la Orum al-Koubra, în vestul provinciei siriene Alep, situată în partea de nord a ţării.

Washingtonul a acuzat Moscova că a comsi acest atac, însă Rusia a dezminţit orice implicare.

REGIMUL AVANSEAZĂ ÎN NORDUL ŞI CENTRUL ALEPULUI

Pe teren, regimul sirian înainta vineri împotriva rebelilor, în oraşul Alep, susţinut de atacurile aeriene ale aliatului său rus. Peste 3.800 de civili au fost ucişi în această campanie aeriană rusă, lansată cu exact un an în urmă.

Organizaţia Médecins sans frontières (MSF) a îndemnat vineri Damascul şi Moscova să pună capăt "băii de sânge" la Alep, al doilea cel mai important oraş din Siria şi principalul front al războiului care devastează ţara de cinci ani.

Înaintarea armatei siriene are loc în contextul în care Statele Unite şi Rusia - care susţin opoziţia şi, respectiv, regimul - par pe marginea unei rupturi.

Washingtonul ameninţă cu încetarea cooperării sale diplomatice cu Moscova, iar aceasta rămâne nezdruncinată în decizia de a continua războiul, în pofida situaţiei de la Alep care, potrivit ONU, se confruntă cu "cea mai gravă criză umanitară care a avut loc vreodată în Siria".

Moscova a acuzat vineri Washingtonul că-i "protejează" pe jihadiştii din cadrul Frontului Fateh al-Cham - fosta aripă siriană a Al-Qaida.

Într-un interviu acordat postulului britanic BBC World News, şeful diplomaţiei ruse Serghei lavrov a declarat că Washingtonul "nu este capabil" sau "nu doreşte" să determine opoziţia armată moderată să se desolidarizeze de această grupare jihadistă.

La mai bine de o săptămână după ce a anunţat o amplă ofensivă cu obiectivul de a recuceri partea rebelă a oraşului, armata siriană înainta vineri în nordul şi centrul Alepului, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului şi presei oficiale.

Obiectivul regimului este să cucerească tot Alepul, împărţit din 2012 într-un sector guvernamental, în vest, şi cartiere rebele în est, asediate de două luni.

Directorul Observatorului Rami Abdel Rahmane a declarat pentru AFP că "forţele regimului au cucerit vineri dimineaţa fostul spital Kindi, după ce au cucerit joi de la rebeli fosta tabără a refugiaţilor palestinieni Handarat", cu ajutorul aviaţiei ruse.

Aceste victorii permit regimului, în opinia sa, să ameninţe Hellok şi Haydariye, două cartiere rebele din nord-estul Alepului.

"Mulţumită acestei strategii de erodare, regimul vrea să ajungă în centrul cartierelor rebele", a subliniat Abdel Rahmane.

Potrivit Observatorului, cel puţin 15 persoane - inclusiv doi copii - au fost ucise în atacuri aeriene vizând Hellok şi alte cartiere din Alep.

În centrul oraşului, lupte aprige aveau loc la Suleiman al-Halabi, pe linia de demarcaţie, iar armata siriană încerca să cucerească partea rebelă a acestui cartier împărţit şi să avanseze către staţia de pompare a apei care alimentează partea guvernamentală.

Potrivit agenţiei oficiale Sana, 15 civili au fost ucişi, iar alţi 40 răniţi vineri de obuze trase de rebeli asupra părţii guvernamentale a cartierului Suleiman al-Halabi şi Midane, un cartier vecin.

Corespondentul AFP în estul Alepului a constatat că atacurile aeriene se concentrau asupra zonelor de luptă şi nu asupra tuturor cartierelor rezidenţiale, aşa cum s-a întâmplat săptămâna trecută, prin bombardamente intensive.

De la începutul ofensivei armatei siriene împotriva Alepului de est, pe 22 septembrie, 216 persoane - inclusiv 40 de copii - au fost ucise în raiduri, potrivit Observatorului.

Acest val de violenţe - cel mai sângesros de la începutul conflictului în 2011 - a distrus imobile şi a provocat o situaţie umanitară catastrofală, iar spitalele din cartierele rebele sunt înţasate de răniţi.

"ŢINTĂ URIAŞĂ"

Campania aeriană rusă în Siria a fost lansată în urmă cu exact un an, în sprijinul regimului, care se afla la acea vreme în dificultate, iar de atunci şi până în prezent au fost ucise 9.364 de pesoane - dintre care 3.894 civili -, potrivit unui bilanţ al Obseevatorului, cu sediul în Marea Britanie, care dispune de o largă reţea în întreaga Sirie.

Aceste informaţii "nu sunt considerate fiabile" de Moscova, a declarat Dmitri peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului, care a avertizat joi că Rusia îşi va continua "operaţiunea de susţinere în lupta antiteroristă a forţelor armate siriene".

"Tot estul Alepului a devenit o ţintă uriaşă", a denunţat directorul MSF Xisco Villalonga într-un comunicat, în care îndeamnă Damascul şi pe aliaţii lui "să pună capăt bombardamentelor care provoacă o baie de sânge în rândul civililor".

"Serviciile de îngrijre intensivă sunt pline. Pacienţii trebuie să aştepte ca alţii să moară pentru a spera să obţină un pat în ele", a deplâns doctorul Abou Wassim, care conduce o structură medicală susţinută de MSF în estul Alepului.

Copiii din Alep nu au unde să se refugieze, nici măcar în şcoli subterane menite să-i protejeze de bombardamente, din cauza utilizării "bombelor antibuncăr", a denunţat ONG-ul Save the Children.

Pe alt front, în raiduri au fost ucise 17 persoane - inclusiv opt copii - într-o regiune rebelă de la est de Damasc, potrivit Observatorului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite