Ofensiva jihadiştilor din Statul Islamic în Siria, frânată de o boală silenţioasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militanţi ai grupării islamiste Statul Islamic
Militanţi ai grupării islamiste Statul Islamic

Militanţii din statul Islamic Irak şi Siria (ISIS) s-au infectat cu o boală care poate deveni fatală dacă nu este tratată, scrie Al Arabiya. Maladia, cunoscut sub numele ştiinţific de  Leishmaniasis, se răspândeşte rapid din cauza condiţiilor precare de igienă şi afectează capacitatea de luptă a jihadiştilor din SI.

Leishmaniasis este produsă de paraziţi şi se transmite prin înţepătura unor insecte. Se manifestă la nivel cutanat, provocând răni deschise . Dacă nu este tratată la timp, poate duce chiar la decesul celui afectat.

Până în prezent, au fost raportate mai mult de 100.000 de cazuri, potrivit mass-media britanice. Oamenii care locuiesc în oraşul sirian de Raqqa se confruntă cu cele mai mari riscuri de a contracta boala.

În pofida pericolului pe care îl prezintă răspândirea bolii, militanţii jihadişti se opun, de cele mai multe ori tratamentului medical. Membri ai organizaţiei neguvernamentale „Medici fără frontiere“ au încercat, fără succes, să stăvilească propagarea rapidă a acestei afecţiuni, stimulată de sărăcia şi subnutriţia populaţiei din autoproclamatul califat controlat de jihadiştii din Statul Islamic . Iar în contextul escaladării violenţelor, în regiune au mai rămas doar foarte puţini medici care să combată boala.

Peste 25.000 de militanţi islamişti din 100 de ţări au mers în Orientul Mijlociu pentru a deveni membri ai reţelelor teroriste Stat Islamic în Irak şi Siria şi Al-Qaida, potrivit unui raport ONU citat de BBC News online.

Numărul combatanţilor străini din întreaga lume a crescut cu 71% în perioada iulie 2014 - martie 2015.

Siria şi Irakul sunt principalele destinaţii ale islamiştilor, arată raportul Naţiunilor Unite. În cele două ţări se estimează că sunt 22.000 de combatanţi străini, iar 6.500 sunt în Afganistan şi câteva sute în Yemen, Libia, Pakistan şi Somalia.

"Miile de combatanţi străini care au ajuns în Siria şi Irak trăiesc şi muncesc în adevărate şcoli internaţionale ale extremismului, aşa cum se întâmpla în Afganistan în anii 1990", precizează raportul Naţiunilor Unite.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite