Cuvintele lui Mandela, cele mai puternice arme ale sale: „Dacă oamenii pot învăţa să urască, atunci ei pot fi învăţaţi să iubească”
0Nelson Mandela a murit, joi, la vârsta de 95 de ani. Fostul preşedinte al Africii de Sud se afla în stare critică, iar în ultimele zile s-a zbătut între viaţă şi moarte. Mandela şi-a dedicat viaţa luptei împotriva rasismului, iar cuvintele au fost cele mai puternice arme ale sale.
Fostul preşedinte al Africii de Sud, Nelson Mandela, a murit astăzi într-un spital din Pretoria.
Fie că era ascultat şi aplaudat de zeci de milioane de oameni din întreaga lume sau doar de grupuri restrânse de copii sau studenţi, Nelson Mandela a reuşit mereu să impresioneze şi să educe prin discursurile sale.
În continuare, câteva dintre cele mai puternice mesaje transmise de Nelson Mandela în timpul vieţii.
1. Nimic nu este imposibil, iar Mandela a ştiut mereu să ne amintească asta.
Întotdeauna ceva pare imposibil până ce este dus la bun sfârşit.
2. A gândi pozitiv nu este o alegere, este unica posibilitate. Cu cât gândeşti mai pozitiv, cu atât mai bune vor fi rezultatele.
Fundamental, sunt un optimist. Fie că asta vine de la natură sau din felul în care am fost crescut nu pot spune. Pentru a fi optimist trebuie să-ţi ţii capul îndreptat spre soare şi picioarele – mereu mergând înainte. Au fost multe momente întunecate, când încrederea mea în umanitate a fost testată brutal, dar nu am vrut şi nu am putut să mă las pradă disperării. Acea cale aduce cu sine înfrângerea şi moartea.
3. A trăi înseamnă mai mult decât ceea ce faci doar pentru tine.
Pentru că a fi liber înseamnă să-ţi rupi lanţurile, dar să trăieşti într-o manieră care respectă şi consolidează libertatea altora.
4. A mulţumi pentru faptul că rasismul nu se transmite genetic, ci prin educaţie.
Nimeni nu se naşte urând altă persoană din cauza culorii pielii, a originii sau a religiei sale. Oamenii trebuie să înveţe să urască, iar dacă pot învăăţa să urască, atunci pot fi învăţaţi să iubească, pentru că iubirea este un sentiment mai natural inimii umane decât opusul ei.
5. Viaţa este un curs nesfârşit de obstacole.
După ce urci un deal abrupt, afli doar că sunt multe alte dealuri de urcat.
6. Renunţăm prea repede şi refuzăm să ne revenim după un eşec. Dacă nu luptăm să ne ridicăm după o căzătură, renunţăm la ceva mult mai important – la viaţă.
Cea mai aleasă glorie a vieţii nu constă în a nu eşua niciodată, ci în a ne ridica ori de câte ori cădem.
7. Câteodată avem nevoie să revedem locuri neschimbate pentru a ne da seama cât ne-am schimbat noi.
Nu există nimic la fel ca atunci când te întorci într-un loc rămas neschimbat pentru a vedea felurile în care tu însuţi te-ai schimbat.
8. „Ţine-ţi prietenii aproape şi duşmanii şi mai aproape” are un înţeles iscoditor şi răzbunător doar câtă vreme noi alegem să i-l dăm.
Dacă vrei să faci pace cu duşmanul tău trebuie să lucrezi cu duşmanul tău. Atunci el devine partenerul tău.
9. Nimic nu este mai important decât curajul.
Am învăţat că a fi curajos nu înseamnă lipsa fricii, ci triumful asupra ei. Omul curajos nu este acela care nu se simte speriat, ci acela care învinge frica.
10. De la cele mai sărace la cele mai bogate naţiuni, educaţia este cheia evoluţiei în orice societate.
Educaţia este cea mai puternică armă pe care o putem folosi pentru a schimba lumea.
Citeşte mai multe despre Nelson Mandela:
Problemele de sănătate pe care le-a avut Nelson Mandela
În decursul vieţii sale, Nelson Mandela, fostul preşedinte al Africii de Sud, decedat joi seară la 95 de ani, a suferit mai multe intervenţii chirurgicale, necesare în urma deteriorării stării de sănătate a liderului sud-african după cei 27 de ani petrecuţi în închisoare.
Personalităţile politice din întreaga lume şi-au exprimat condoleanţele şi gândurile faţă de mortea primului preşedinte de culoare al Africii de Sud, Nelson Mandela.
VIDEO Legenda Nelson Mandela. Povestea ultimului erou al planetei
Nelson Mandela a murit joi. Condamnat la aproape trei decenii de închisoare, adulat apoi de milioane de oameni, Nelson Mandela a murit la vârsta de 95 de ani. Viaţa lui seamănă cu vieţile personajelor mitologice, iar destinul său lasă o amprentă în istoria lumii moderne.
Preşedintele Senatului şi liderul Partidului Naţional Liberal (PNL), Crin Antonescu, a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care îşi exprimă tristeţea faţă de moartea lui Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud.
Lumea înainte de Mandela: ce a însemnat Apartheidul
Când Warner Bros prezenta primul material video color, în Africa de Sud Apartheidul devenea legal. Când George Orwell publica romanul „O mie nouă sute optzeci şi patru”, relaţiile sexuale interasiale deveneau ilegale în Africa de Sud, iar oamenii erau mutaţi forţat pe criterii etnice. Când s-au lansat Bob Dylan şi The Rolling Stones, Nelson Mandela era arestat. Când se lansa M*A*S*H, negrii din Africa de Sud îşi pierdeau statutul de cetăţeni.