Militari irakieni şi refugiaţi iranieni, morţi într-un atac cu obuze lângă aeroportul din Bagdad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exilaţi iranieni demonstrează la Camp Liberty din Bagdad, în timpul unei vizite oficiale. Cel puţin 16 obuze au lovit fosta bază militară FOTO AP
Exilaţi iranieni demonstrează la Camp Liberty din Bagdad, în timpul unei vizite oficiale. Cel puţin 16 obuze au lovit fosta bază militară FOTO AP

Cel puţin trei militari irakieni şi 20 de exilaţi iranieni au fost ucişi joi, în urma unui atac cu obuze asupra unei foste baze militare de lângă Aeroportul Internaţional Bagdad, care găzduieşte o grupare de refugiaţi iranieni, relatează AP în pagina electronică.

Poliţia irakiană a anunţat că cel puţin 16 obuze au lovit Camp Liberty, o fostă bază americană care în prezent găzduieşte gruparea iraniană în exil Mujahedeen-e-Khalq (MEK) din cadrul opoziţiei iraniene.

Cel puţin 16 militari care păzeau baza au fost răniţi, a anunţat poliţia irakiană. MEK a anunţat că zeci de refugiaţi iranieni au fost de asemenea răniţi în acest atac. Atacul nu a fost revendicat, imediat, de nimeni.

"Din cauza întunericului, numărul exact de morţi şi răniţi nu a fost stabilit" definitiv, a anunţat Mujahedeen-e-Khalq într-un comunicat.

Poliţia irakiană a anunţat că ar putea exista răniţi şi în rândul grupării în exil, însă a notat că aceasta nu a raportat victime autorităţilor locale şi că nu poate stabili câţi civili au fost ucişi în atac. Anunţul MEK cu privire la victime nu a putut fi verificat imediat din surse independente, precizează AP, din cauza orei înaintate şi interzicerii accesului presei în bază.

Un oficial din cadrul poliţiei a declarat că obuzele au căzut destul de departe de aeroport cât să nu afecteze traficul comercial. Un oficial de la un spital a confirmat bilanţurile. Ambii oficiali au făcut declaraţii sub protecţia anonimatului, deoarece nu erau autorizaţi să stea de vorbă cu presa, mai precizează agenţia americană.

Acesta nu este primul atac asupra Camp Liberty, de când baza găzduieşte gruparea, care se opune ferm regimului cleric iranian. Anul trecut, gruparea Statul Islamic (SI) a lansat obuze asupra Aeroportului Internaţional Bagdad cu scopul de a destabiliza capitala irakiană.

Maryam Rajavi, preşedinta-aleasă a Consiliului Naţional al Rezistenţei Iraniene CNRI), cu sediul la Pris, din care Mujahedeen-e-Khalq face parte, a acuzat Iranul că se află în spatele acestui atac.

"Agenţi ai regimul iranian din Guvernul irakian sunt responsabili de ultimul asalt", a declarat ea, citată într-un comunicat. "Statele Unite şi ONU sunt deplin conştiente de această realitate", a adăugat ea.

Secretarul de Stat John Kerry a condamnat, la Washington, atacul, într-un comunicat emis în noaptea de joi spre vineri. "Ne consultăm cu Guvernul irakian pentru a evalua întreaga amploare a acestui atac neprovocat", se arată în comunicat. "Indiferent de circumstanţe, asupra acestui aspect rămânem hotărâţi: Statele Unite rămân angajate să asiste Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) în vederea mutării permanente a tuturor rezidenţilor de la Camp Hurriya într-un loc sigur, în afara Irakului".

Membri Mujahedeen-e-Khalq au fost primiţi în Irak de către Saddam Hussein, în anii '80, în timpul Războiului cu Iranul. Situaţia lor s-a schimbat radical după îndepărtarea de la putere a fostului dictator, în urma invaziei din 2003 conduse de către Statele Unite.

Actualul Guvern irakian, condus de către şiiţi, care şi-a consolidat relaţiile cu Teheranul, consideră ilegală prezenţa grupării pe teritoriul irakian.

Gruparea raportează regulat înăsprirea condiţiilor în domeniul sănătăţii în această tabără izolată şi acuză Guvernul irakian de neglijenţă şi abuzuri în domeniul drepturilor omului.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite