Măsuri extreme. O fabrică aparţinând companiei americane Kimberly-Clark, confiscată şi redeschisă de Guvernul venezuelean
0Guvernul venezuelean a anunţat că a confiscat şi redeschis o fabrică aparţinând companiei americane Kimberly-Clark, cu sediul în Texas, care fabrică produse de igienă.
Firma a anunţat că-şi încetează operaţiunile în Venezuela, deoarece nu a reuşit să obţină materii prime. Însă ministrul venezuelean al Muncii a declarat luni că închiderea fabricii este ilegală şi că aceasta a fost redeschisă şi se află „pe mâna muncitorilor“, relatează postul BBC News, citat de news.ro.
Kimberly-Clark, care fabrică produse de igienă, inclusiv hârtie igienică şi scutece, a dat asigurări că a acţionat corect.
Compania a devenit în weekend ultima multinaţională care şi-a închis sau redus operaţiunile în această ţară din America de Sud, invocând un control valutar strict, o lipsă de materie primă şi o inflaţie galopantă.
General Mills, Procter & Gamble şi alte corporaţii şi-au redus operaţiunile în Venezuela, devastată de o criză economică şi ample penurii de bunuri menajere de bază.
Ministrul Muncii Oswaldo Vera, din cadrul Partidului Socialist (PSUV, la putere), a vizitat fabrica societăţii Kimberly-Clark, la Maracay, şi a declarat că a fost închisă ilegal.
Potrivit lui, aproximativ 1.000 de muncitori i-au cerut să repornească producţia.
„Kimberly-Clark va continua să producă, acum pe mâna muncitorilor“, a anunţat Vera. „Tocmai am pornit primul motor“, a adăugat el.
„Dacă Guvernul venezuelean preia controlul asupra instalaţiilor şi operaţiunilor Kimberly-Clark, va răspunde de bunăstrarea muncitorilor şi active, echipament şi maşinile din instalaţie“, a reacţionat într-un comunicat compania americană.
Venezuelenii protestează zilnic faţă de lipsurile cu care se confruntă.
Opoziţia îl acuză pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro de demolarea economiei acestei ţări bogate în petrol şi încearcă să organizeze un referendum prin care să-l îndepărteze de la putere.
La rândul său, Maduro a ameninţat că-i va încarcera pe proprietarii fabricilor care opresc producţia.
Un lanţ privat de supermarketuri şi un magazin de bunuri electronice au fost confiscate în ultimii ani, după ce Maduro a acuzat numeroşi oameni de afaceri că poartă un război economic în complicitate cu opoziţia.