Keiko sau Kuczynski: un descendent de imigranţi va fi următorul preşedinte al Republicii Peru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre rarele strângeri de mână între Pedro Pablo Kuczynski şi Keiko Fujimori FOTO andina.com.pe
Una dintre rarele strângeri de mână între Pedro Pablo Kuczynski şi Keiko Fujimori FOTO andina.com.pe

Peruvienii sunt chemaţi mâine la urne pentru a-şi alege următorul preşedinte al ţării. Ei au de ales între populista Keiko Fujimori, fiica fostului preşedinte Alberto Fujimori, şi elitistul Pedro Pablo Kuczynski, născut dintr-un evreu fugit de nazişti şi o franco-suedeză.

Fiica lui Alberto Fujimori, care a condus Peru în perioada 1990-2000, este, la 41 de ani, favorita scrutinului prezidenţial, fiind creditată în cel mai sumbru scenariu cu 50,3% în intenţiile de vot, faţă de 49,7% în cel mai bun scenariu pentru fostul premier Pedro Pablo Kuczynski, în vârstă de 77 de ani.

Pe 10 aprilie, Keiko a câştigat detaşat primul tur al alegerilor prezidenţiale din Peru, la capătul unui scrutin care a decurs calm în pofida a două atacuri sângeroase comise cu o zi înainte de rămăşiţele gherilei maoiste „Calea Luminoasă“. Ea a obţinut atunci 39,86% din voturi, în timpul ce rivalul său politic a acumulat 21,05%.

Urmaşa „Chinezului“

Dar trecutul politic al tatălui său, condamant la 25 de ani de închisoare pentru crime de război şi acte de corupţie, planează acum mai mult ca niciodată asupra viitorului său politic, avantajând-o şi dezavantajând-o în acelaşi timp.

Alberto Fujimori, în vârstă de 77 de ani, poreclit „Chinezul“ în Peru, este salutat de o parte a populaţiei peruviene pentru rolul său decisiv în combaterea gherilei „Calea Luminoasă“. Cu toate acestea, el ispăşeşte în prezent o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru acte de corupţie şi pentru că a ordonat două masacre comise de un escadron al morţii în perioada 1991-1992.

Încă de la revenirea sa în politică, în 2006, Keiko Fujimori, care ar putea deveni prima femeie preşedinte din Peru, s-a străduit să spele onoarea familiei sale, pătată de acuzaţii de corupţie şi deturnări de fonduri.

Revendicând moştenirea tatălui său, criticat de unii pentru stilul său autoritar şi asociat de către alţii cu bunăstarea economică, Keiko i-a susţinut nevinovăţia în timpul campaniei electorale prezidenţiale din 2011, pledând pentru graţierea lui. Ea a fost învinsă atunci de actualul preşedinte Ollanta Humala.

Între timp, Keiko Fujimori, căsătorită cu un italiano-american şi mamă a două fiice, a recunoscut unele „erori“ ale tatălui său, precum sterilizarea forţată pentru controlul naşterilor, şi s-a angajat „la respectarea ordinii democratice şi a drepturilor omului“ în Peru, o ţară din America de Sud populată de peste 31 de milioane de locuitori.

De asemenea, descrisă ca fiind o fire rigidă, ea a încercat să-şi îmbunătăţească imaginea, călătorind în toată ţara, zâmbind larg şi dansând alături de oamenii obişnuiţi. Joi seara, ea şi-a încheiat campania electorală cu câţiva paşi de dans la Lima şi l-a atacat pe adversarul său din turul doi.

„Adversarul meu şi-a elaborat programul dintr-un birou confortabil, în timp ce noi am străbătut toată ţara“, a declarat ea, reproşându-i lui Pedro Pablo Kuczynski că nu îşi cunoaşte conaţionalii.

PKK elitistul

„Da democraţiei! Nu dictaturii!“, i-au răspuns simpatizanţii fostului premier peruvian.

Cunoscut cu iniţialele PKK, Pedro Pablo Kuczynski este un fost bancher de pe Wall Street şi angajat al Băncii Mondiale, funcţii care i-au adus imaginea de „gringo“ elitist.

Fiu al unui fizician evreu care s-a născut în Polonia şi a fugit din Germania din cauza regimului nazist şi al unei franco-suedeze, PKK are o experienţă solidă în politică. El a fost ministru al Energiei şi Minelor în perioada 1980-1982, ministru al Economiei şi Finanţelor în perioadele 2001-2002 şi 2004-2005, prim-ministru în perioada 2005-2006 şi candidat la alegerile prezidenţiale din 2011.

Deşi este verişor cu scenaristul şi regizorul de film francez Jean-Luc Godard, PKK afişează mereu o figură serioasă.

Ajuns la 77 de ani, el consideră că mai are încă multe de făcut.

Dând asigurări că nu este un om politic, ci „un economist care vrea să facă ceva pentru ţara sa“, Pedro Pablo Kuczynski vrea o piaţa liberă şi pentru scăderea impozitelor, în vederea relansării economiei şi creării a trei milioane de locuri de muncă în Peru.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite