Julian Assange îl dă în judecată pe ministrul britanic de externe pentru că nu-l lasă să se căsătorească în închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Julian Assange / FOTO dw.com
Julian Assange / FOTO dw.com

Julian Assange şi logodnica sa, Stella Moris, îl dau în judecată pe ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, dar şi pe şeful închisorii Belmarsh, pe ambii acuzându-i că i-au împiedicat să se căsătorească în spatele gratiilor, informează The Guardian.

Pe lângă Raab, acţiunea îl vizează şi pe Jenny Louis, cel care conduce închisoarea în care se află fondatorul WikiLeaks. Cei doi susţin în motivarea lor că nu au primit niciun răspuns la solicitările repetate în care au cerut acordul să se căsătorească după gratii. 

Unul dintre avocaţi săi, Morris, a legat lipsa de răspuns din partea oficialilor britanici de ostilitatea faţă de WikiLeaks din partea SUA, unde autorităţile au fost acuzate recent că au complotat pentru a-l ucide sau răpi pe Assange în anii în care a stat la ambasada ecuadoriană de la Londra.

"Am iniţiat acţiuni în justiţie pentru că autorităţile britanice au ridicat o barieră totală şi nedeterminată nu numai pentru căsătorie, ci chiar şi pentru începerea procesului statutar de căsătorie. Acest comportament al guvernului britanic este nedrept, iraţional şi sinistru", a transmis Assange prin avocatul său.

Pe 7 octombrie, Assange a făcut o solicitare oficială către biroul şefului închisorii unde se află, pentru a putea avea loc nunta. Câteva zile mai târziu, avocaţii cuplului au cerut închisorii să acorde permisiunea lui Moris şi unui registrator de la Greenwich Register Office să viziteze închisoarea, astfel încât cuplul să poată anunţa intenţia lor de a se căsători, însă nu au primit niciun răspuns. 

Julian Assange este încarcerat la Belmarsh de la răsunătoarea sa arestare în aprilie anul trecut în Ambasada Ecuadorului la Londra. El se refugiase acolo în 2012, când se temea că va fi extrădat spre SUA sau Suedia, unde era acuzat de viol.

Assange a respins mereu aceste acuzaţii, iar urmărirea penală în acest caz a fost abandonată, după mai multe răsturnări de situaţie.

Acuzat mai întâi de piraterie informatică, Julian Assange a fost inculpat în mai 2019 pentru alte 17 capete de acuzare de justiţia americană, pe baza legislaţiei antispionaj. Susţinătorii lui afirmă că aceste inculpări constituie un pericol grav pentru libertatea presei. SUA îl acuză în special pentru că a pus în pericol unele dintre sursele lor prin faptul că în 2010 a publicat, pe WikiLeaks, 250.000 de telegrame diplomatice şi 500.000 de documente confidenţiale despre activităţile armatei americane în Irak şi Afganistan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite