Israelul cercetează o posibilă legătură între vaccinul Pfizer şi probleme cardiace la bărbaţii sub 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccin Pfizer / 18 ian 2021 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

O cercetare a Ministerului Sănătăţii din Israel ridică îngrijorări, cu privire la 62 de cazuri de miocardită descoperite la cinci milioane de vaccinuri anto-Covid Pfizer, cele mai multe după a doua doză. A fost înregistrate două decese, dar nu s-a stabilit nicio legătură directă. Raportul divulgat de Canalul 12 TV survine în momentul în care Israelul şi-a marcat prima zi în 10 luni, fără a se raporta decese zilnice noi COVID-19.

Detaliile dintr-un raport divulgat în presă al ministerului israelian al sănătăţii despre efectele secundare ale vaccinului Pfizer-BioNtech au ridicat îngrijorarea că ar putea exista o legătură între a doua doză şi câteva zeci de cazuri de miocardită, o inflamaţie a muşchiului cardiac, în special la bărbaţii sub 30 de ani, a raportat Canalul 12 TV vineri.

Preocupările provin dintr-un raport intermediar care subliniază că cercetătorii nu au dovedit în mod concludent o legătură, dar că aveau îngrijorări semnificative.

Raportul a spus că din peste cinci milioane de persoane vaccinate în Israel anti-Covid, au fost înregistrate 62 de cazuri de miocardită în zilele de după inoculare. Acesta a constatat că 56 dintre aceste cazuri au venit după a doua doză şi majoritatea celor afectaţi erau bărbaţi sub 30 de ani.

Raportul spunea că 60 dintre pacienţi au fost trataţi şi externaţi din spital în stare bună. Doi dintre pacienţi, despre care se spune că erau sănătoşi până la vaccinare, inclusiv o femeie de 22 de ani şi un bărbat de 35 de ani, au murit.

“Constatările au fost prezentate companiei Pfizer, care a răspuns că nu avuseseră relatări similare în restul lumii şi că vor examina datele”, se spune într-un extras din raport,

“A apărut o îngrijorare specială cu privire la frecvenţa apariţiei observate la bărbaţi sub 30 de ani în zilele imediat următoare celei de-a doua doze”, scrie raportul. “În acest stadiu, conform constatărilor iniţiale care mai trebuie verificate, există impresia că numărul (de cazuri) este mai mare decât s-ar fi aşteptat, în special pentru cei sub 30 de ani”.

Raportul a constatat că dintre cei care au primit a doua doză, 1 din 100.000 au avut posibile efecte secundare ale miocarditei; cu toate acestea, acest număr a crescut la 1 din 20.000 în rândul celor cu vârste cuprinse între 16 şi 30 de ani.

“În acest moment credem că planul de vaccinare ar trebui să se desfăşoare în mod normal pentru cei cu vârsta peste 16 ani. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că există posibilitatea să vedem aceleaşi rezultate şi în vaccinările celor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani”, a avertizat raportul. Israelul doreşte să continue vaccinarea celor sub 16 ani de îndată ce vaccinul este autorizat.

Compania americană Johnson & Johnson a cerut producătorilor rivali de vaccinuri anti-COVID-19 să i se alăture în eforturile ce vizează studierea riscurilor de cheaguri sangvine asociate utilizării acestor seruri, a anunţat vineri cotidianul The Wall Street Journal, citând surse familiarizate cu această chestiune, relatează Reuters.

AstraZeneca, o companie britanico-suedeză, afectată la rândul ei de mai multe săptămâni din cauza îngrijorărilor similare legate de riscurile de coagulare, a acceptat invitaţia, în timp ce companiile americane Pfizer şi Moderna au refuzat-o, spunând că vaccinurile lor par să fie sigure, scrie Agerpres.

Autorităţile federale americane din domeniul sănătăţii au recomandat marţi sistarea utilizării vaccinului Johnson & Johnson cel puţin pentru câteva zile, după ce şase femei cu vârste mai mici de 50 de ani au dezvoltat o formă rară de cheaguri sangvine după ce au fost inoculate cu acest ser.

Săptămâna trecută, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat că examinează patru cazuri de forme rare de cheaguri sangvine raportate la persoane din Statele Unite inoculate cu vaccinul Johnson & Johnson. După acel anunţ, afirmă jurnaliştii de la WSJ, compania Johnson & Johnson a început să îi contacteze pe ceilalţi producători de vaccinuri anti-COVID-19.

Pfizer şi Moderna au obiectat considerând că nu este nevoie să dubleze eforturile depuse de agenţiile federale americane care analizează deja cazurile de cheaguri sangvine şi investighează cauzele lor, potrivit articolului publicat în The Wall Street Journal.

Astfel de efecte adverse specifice nu au fost raportate în rândul persoanelor care au fost imunizate cu vaccinurile Pfizer şi Moderna, au precizat reprezentanţii celor două companii americane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite