Fotomodelele cu albinism vor să schimbe felul în care oamenii care suferă de această afecţiune sunt percepuţi în Africa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pielea fotomodelului Diandra Forrest este complet lipsită de pigment. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu părul său. Totuşi, Diandra este negresă, dar asta pare greu de crezut, atunci când îi priveşti fotografiile.

„Aş vrea să schimb modul în care oamenii le privesc pe fetele cu albinism, în Africa”, spunea Diandra Forrest, într-un interviu acordat, în urmă cu ceva timp, postului „BBC”.

Diandra a crescut în cartierul newyorkez Bronx, cunoscut pentru comunitatea de afro-americani şi este obişnuită ca imaginea ei să fie şocantă pentru oamenii din jur, oriunde s-ar duce.

O singură persoană din 17000 se naşte cu această tulburare genetică, albinismul, care, în timp, poate provoca orbire.

În unele ţări africane oamenii cu albinism sunt, de cele mai multe ori, răpiţi şi mutilaţi, deoarece ce crede că anumite părţi din corpurile lor ar face ritualurile şi poţiunile mai puternice.

Am suferit foarte mult în copilărie, pentru că toţi colegii râdeau de mine. Plecam plângând de la şcoală. Dar asta nu este nimic, faţă de soarta pe care oamenii ca mine o au în Africa, în special în zonele rurale. Când am aflat că în ţări ca Tanzania, albinoşilor le sunt tăiate membrele, am fost şocată. Oamenii ca mine trăiesc în fiecare zi cu teamă. (Diandra Forrest)

                                                         Diandra Forrest, models.com

image

Designerii internaţionali au început să apeleze la modele cu albinism. Pe podiumuri, Diandra a lansat un adevărat „trend”.

Designerul Jacob Kimmie este doar unul dintre cei care s-au declarat fascinaţi de imaginea Diandrei, atunci când au văzut-o pentru prima dată.

„Diandra părea să fie de pe altă lume. Mi-am spus că trebuie neapărat să o aduc în show-urile mele. În acest moment, să foloseşti un asemenea model într-o prezentare de modă este ceva inedit. Dar sperăm ca impactul pe care angajarea unor oameni care arată foarte diferit îl are, să inspire o schimbare pe termen lung”, declară designerul.

                                     

image

Într-o situaţie similară se află şi Refilwe Modiselle, un model din Africa de Sud, care a crescut în Soweto. Tânăra practică modeling de la vârsta de 13 ani. Şi din punctual său de vedere, albinismul este perceput într-un fel negativ, dar a început să devină „mainstream”, cel puţin în lumea modei.

„Cred că munca pe care eu şi Diandra o facem este doar începutul unui lung şir de schimbări”, afrimă Modiselle.

Dar în Kwazulu Natal, o regiune din Africa de Sud, un băieţel albinos a fost răpit şi familia sa nu a mai ştiut nimic despre el, timp de un an. În Tanzania un bărbat de 30 de ani a fost găsit cu membrele tăiate şi exemplele de astfel de cazuri pot continua. Chiar este posibil ca un fotomodel să schimbe modul în care sunt văzuţi oamenii cu albinism, pe continentul african?

                                                      Refilwe Modiselle, poutperfection.com

image
Sunt o negresă care trăieşte în pielea unei femei albe. (Refilwe Modiselle)

Peter Ash, autor al unui raport referitor la această problem răspunde afirmativ şi argumentează: „Cu cât în lume este creată o imagine favorabilă a oamenilor cu albinism, cu atât mai bine. Asta chiar poate să ajute. Problema principală este aceea că există o atitudine de acceptare a violenţelor împotriva acestor oameni, pentru că în Africa ei sunt stigmatizaţi. Pentru africani, persoanele cu albinism sunt fiinţe malefice, inferioare, reprezentări ale diavolului sau purtători de blesteme. De aceea, este esenţial ca societatea africană să înceapă să aibă modele de astfel de oameni care fac ceva pozitiv, pentru ca mentalităţile şi comportamentele deviante să se schimbe.”

Potrivit rapoartelor organizaţiei non-guvernamentale „Undert the Same Sun”, în jur de 71 de persoane cu albinism au fost ucise în Tanzania, între 2006-2012, în timp ce alte 31 au supravieţuit, deşi au fost atacate cu săbii sau cuţite. 17 oameni au fost omorâţi în Burundi, şapte în Kenya şi alţi trei în regatul Swaziland.

Din păcate, cazurile nu sunt întotdeauna identificate sau luate în seamă, potrivit specialiştilor.

„În primul tând, africanii nu îi consideră oameni pe albinoşi. Este datoria noastră să le vorbim tuturor despre asta, pentru le scoate toate prejudecăţile din minte. Astfel, orice fată cu albinism care păşeşte pe podiumurile internaţionale sau chiar şi doar pe stradă, mândră şi lipsită de frică, trebuie să devină un model pentru societatea africană”, spune Namasonto Mazibuko de la „Societatea pentru Albinism” din Africa de Sud.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite