Fotografia de Mediu a Anului: un copil doarme într-o casă distrusă de eroziunea marină, pe o plajă din Ghana

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO epoty.org
FOTO epoty.org

Cea mai bună fotografie de mediu a anului 2021 ilustrează un copil care doarme într-o casă distrusă de eroziunea marină pe o plajă din Ghana. Imaginea a fost realizată de fotograful spaniol Antonio Aragón Renuncio, care a vorbit despre povestea din spatele realizării acesteia.

Pentru această imagine, Antonio Renuncio a obţinut şi un premiu de 10.000 de lire sterline în cadrul concursului Fotograful de Mediu al Anului, ajuns la a 14-a ediţie. 

Imaginea trage un semnal de alarmă cu privire la creşterea nivelului apei din ţările din Africa de Vest, un fenomen care obligă oamenii să-şi părăsească locuinţele.

„Omorâm această planetă frumoasă. Se pare că suntem angajaţi într-un război stupid pentru a încerca să distrugem. Noi, oamenii, nu avem niciun drept să facem asta şi nu putem fi iertaţi dacă o facem", a spus Antonio Renuncio într-un interviu, conform Digi24.

Fotograful a spus că a relaizat poza în timpul călătoriilor pe care le face în Africa, în care întâlneşte numeroase probleme de mediu. 

„Fotografia este o scuză, o scuză bună, pentru a trăi personal anumite realităţi ascunse. Când fac poze, încerc să fiu concentrat să fac treaba în cel mai bun mod posibil. Camera este un mare zid împotriva emoţiilor. O barieră care cred că este foarte necesară. Altfel, lacrimile nu te-ar lăsa să te concentrezi de cele mai multe ori. Când te culci, e altă treabă...

Să lucrezi în această parte a planetei, acoperind probleme sensibile, este foarte complicat. Suntem martori incomozi care trebuie reduşi la tăcere.” a povestit fotograful Antonio Renuncio.

Acesta a spus că a lucrat pe plaja Afiadenyigba unde a întâlnit doi copii care extrăgeau nisip din mare, ajungâng să fie vândut ca material de construcţie.

„O activitate ilegală şi aspru pedepsită de autorităţi. Cei doi copii erau Francis, de 14 ani, şi Eli, de 10 ani. După ce le-am făcut fotografii cu saci cu nisip mai grei decât ei, i-am întrebat de ce nu sunt la şcoală.

Mi-au spus că tatăl lor era bolnav şi că au fost nevoiti să meargă pe plajă să lucreze, ca să poată câştiga nişte bani pentru hrana familiei. De asemenea, mama lor nu avea bani să le plătească taxele şcolare. Cred că acestea sunt realităţile dure care mă fac să revin acolo.” a mai spus fotograful.

Antonio Aragón Renuncio a spus că nu este optimist cu privire la viitorul băiatului din poza câştigătoare, dar speră ca oamenii să reacţioneze şi  copilul să primească şanse mai mari în viaţă decât are acum.

„Mi-ar plăcea ca această imagine să pună pe gânduri cât mai mulţi oameni, chiar dacă doar pentru o clipă. Facem fotografii ca semnal de alarmă despre o problemă sau o situaţie specifică. Dacă reuşesc să fac pe cineva atent măcar cinci secunde, înseamnă că munca mea nu a fost degeaba.” a relatat fotograful.

Eroziunea marină distruge zeci de metri de pământ în fiecare an.

Ca urmare a acestei probleme globale de mediu, mii de oameni (în principal femei şi copii) au fost deja forţaţi să-şi părăsească casele şi să migreze pentru a evita o moarte sigură", a povestit fotograful.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite