FOTO Soarta tragică a cailor Pur Sânge Arab, afectaţi de războiul din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Karen, iapă Pur Sânge Arab din Siria FOTO AFP
Karen, iapă Pur Sânge Arab din Siria FOTO AFP

Războiul din Siria a omorât peste 360.000 de oameni şi a determinat alte câteva milioane să plece din zonele în care locuiau, din 2011, de când a început cu reprimarea brutală a protestelor antiguvernamentale. Acest lucru a lăsat semne şi pe întreaga populaţie de cai a ţării: peste 3.000 de cai din rasa Pur Sânge Arab au murit în război.

O umbră a ceea ce a fost, după ani de război, Karen, o iapa de Pur Sânge Arab în vârstă de 11 ani, aşteaptă răbdătoare în timp ce un medic veterinar sirian îi face o injecţie.

„Karen era regina frumuseţii tuturor cailor,” spune veterinarul, Ahmad Sharida, citat de AFP.

Însă înăuntrul grajdului din apropiere de Damas, oasele şoldurilor i se văd proeminente prin blana pătată neîngrijită. Slăbită şi retrasă, Karen nu mai poate nici să necheze. După aproape opt ani de război, ea se numără printre zecile de cai Pur Sânge Arab din toată Siria, care se recuperează în urma traumelor fizice şi psihologice pe care le-au îndurat în timpul luptelor.

Karen

FOTO AFP

Premiaţi pentru frumuseţea, rezistenţa şi viteza lor, caii Pur Sânge Arab fac parte din una dintre cele mai vechi rase de cai din lume.

În Siria, beduinii i-au crescut în nordul ţării vreme de secole, căutând să menţină puritatea liniilor genealogice locale.

Înainte de conflict, Sharida a urmărit cu mândrie cum Karen devenea dintr-un mânz cu picioare lungi o frumuseţe cabalină plină de graţie.

„O cunosc foarte bine. Am fost cel care a scos-o din pântecele mamei sale,” a spus veterinarul.

Însă a pierdut contactul cu Karen, după ce iapa a fost furată din grajdul ei din Ghouta de Est, în 2012, în acelaşi an în care rebelii au cucerit regiunea de la nord-est de Damasc.

Zona a suferit cinci ani de bombardament al regimului, precum şi lipsa hranei şi a medicamentelor, sub un asediu devastator, înainte să fie recucerită de către forţele guvernamentale susţinute de Rusia, anul trecut.

Sharida fugise de mult din regiunea în care locuia, dar s-a întors pentru a-i căuta pe caii Arabi care lipseau şi a recunoscut-o imediat pe Karen, atunci când a găsit-o în octombrie.

„Am fost atât de şocat,” a spus medicul veterinar în vârstă de 51 de ani. „Era doar piele şi os şi abia se putea ridica.”

Karen

FOTO AFP

Răpiţi şi ucişi

La fel ca toţi caii care au fost găsiţi, şi ea era fragilă şi bolnavă, după ani de zile în care fusese înconjurată de luptă, de lipsa hranei şi de lipsa asistenţei medicale.

Războiul din Siria a omorât peste 360.000 de oameni şi a determinat alte câteva milioane să plece din zonele în care locuiau, din 2011, de când a început cu reprimarea brutală a protestelor antiguvernamentale. Şi acest lucru a lăsat semne şi pe întreaga populaţie de cai a ţării.

„Caii au suferit foarte mult, la fel ca noi toţi,” a spus Mohammed Ghaith al-Shaib, şeful Biroului pentru Cai Arabi al ţării.

„Şi ei au fost dislocaţi, răpiţi şi ucişi.”

Dintre cei 8.500 de cai pe care Siria îi înregistrase la Organizaţia Mondială a Cailor Arabi, în 2011, a pierdut 3.000 de exemplare în război, a mai spus Shaib.

Însă războiul din Siria s-a schimbat în ultimii ani şi, după o serie de victorii împotriva rebelilor şi jihadiştilor, regimul preşedintelui Bashar al-Assad deţine controlul asupra a două treimi din ţară. Odată cu întoarcerea în regiunile odată pierdute, autorităţile de la Damasc încearcă acum să protejeze caii Pur Sânge Arab ai ţării.

Din 2014, Organizaţia Mondială a Cailor Arabi a recunoscut 2.400 de noi mânji sirieni ca fiind Arabi, după ce mostre din coamele lor au fost trimise pentru testare ADN în Germania, potrivit lui Shaib.

Caii salvaţi din zonele recucerite sunt îngrijiţi la grajdurile administrate de stat, la vest de capitala Damasc. La grajdurile din Dimas, angajaţii acordă o atenţie specială recuperării lui Karen. Iapa provine din linia Hadbaa a cailor Pur Sânge Arab, denumită astfel după genele şi coamele lungi ale exemplarelor.

Karen

FOTO AFP

Însă după ani de război, Karen este singura iapă supravieţuitoare a unei ramure siriene rare ale acelei familii. „Caii Hadbaa Enzahi Fawaeira se aflau deja sub riscul de a dispărea înaintea războiului,” a spus Shaib. „Astăzi, mai există doar Karen.”

Iepele Arabe sunt deseori considerate mai importante decât masculii, pentru că ele duc linia genealogică de la o generaţie la alta.

Odată ce Karen îşi va fi recăpătat sănătatea, îngrijitorii ei speră să o poată insemina artificial, astfel încât să poată da naştere unei alte femele.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite