Evenimentele internaţionale dramatice reflectă bătălia acerbă dintre social media şi presa tradiţională pentru transmiterea ştirilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
social media

Atrocităţile comise în noaptea de joi spre vineri în oraşul francez Nisa şi lovitura de stat eşuată care a avut loc vineri seară în Turcia reflectă o ”bătălie” acerbă care este dusă în această perioadă între presa tradiţională şi presa ”nouă”, pe reţelele de socializare - social media -, în privinţa dominaţiei asupra felului în care evenimentele majore de pe plan mondial sunt relatate din punct de vedere mediatic, comentează Variety.

În contextul în care preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan s-a conectat pe Twitter, vineri, îndemnându-i pe cetăţenii din Turcia să iasă pe străzi pentru a-şi exprima sprijinul faţă de guvernul său, rolul tot mai incisiv al reţelelor de socializare în acoperirea mediatică şi chiar în influenţarea unor evenimente dramatice aflate în plină desfăşurare nu a fost niciodată mai puternic sau mai polemic, afirmă jurnaliştii de la Variety.

În acelaşi registru, într-o perioadă în care Franţa încearcă să îşi revină după atacul comis joi noapte în Nisa, tensiunile dintre social media/smart media şi autorităţile politice şi chiar cele poliţieneşti nu au fost niciodată atât de puternice. 

Miza din Europa acestor zile constă într-o veritabilă ”bătălie” care se duce între site-urile presei tradiţionale şi autorităţi pe de-o parte şi noile formule de social media pe de altă parte, pentru deţinerea controlului asupra felului în care sunt relatate evenimentele importante de pe mapamond. 

Scepticismul care a crescut tot mai mult în ultima vreme în Europa în privinţa clasei politice a intrat şi în domeniul mass-media. Ideea de a considera acoperirea mediatică a unui eveniment doar ca o luptă între principalele posturi de televiziune pare să ţină de acum înainte, iremediabil, de trecut. 

Utilizatorii social media din Franţa au lansat în noaptea de joi hashtag-ul  #CSAcoupeztout, în semn de protest faţă de maniera în care posturile de televiziune franceze au relatat carnagiul petrecut pe bulevardul Promenade des Anglais din Nisa, unde şoferul unui camion frigorific a intrat în mulţimea de spectatori care asistau la un foc de artificii organizat de Ziua Naţională a Franţei, ucigând astfel 84 de persoane. 

Buletinele de ştiri ale posturilor TV au inclus difuzări în buclă ale unor imagini cu persoane decedate ale căror cadavre erau întinse pe asfalt, inclusiv de către postul privat LCI şi cel public France 2, dar şi un interviu realizat de un reporter de la France 2 cu un bărbat aşezat lângă corpul neînsufleţit al soţiei sale. Vineri, postul France 2 a prezentat scuze publice pentru acele relatări, dar riscă să fie sancţionat de Consiliul Superior al Audiovizualului din Franţa. 

Între timp, Poliţia franceză şi autorităţile civile au dus o altă bătălie, online, cu utilizatorii de internet, care propagau zvonuri şi informaţii false pe reţelele de socializare. Ministrul de Interne din Franţa s-a conectat pe Twitter şi a publicat un mesaj prin care a infirmat numeroasele zvonuri care circulau pe această platformă de microblogging, potrivit cărora atacatorul din Nisa a reţinut mai mulţi ostatici. 

Alte mesaje publicate pe Twitter prezentau Turnul Eiffel din Paris înconjurat de mai multe coloane de fum. Prefectura din Paris a fost nevoită să publice pe Twitter un mesaj prin care a explicat faptul că un camion a luat foc în vecinătatea celebrului monument. 

Primăria din Cannes a publicat la rândul ei pe Twitter un mesaj în care a dezminţit informaţiile despre comiterea unui atac terorist în acest oraş, aflat la mică distanţă faţă de Nisa. 

Guvernul francez a mers până într-acolo încât a publicat pe site-ul său oficial un mesaj prin care a cerut în mod direct utilizatorilor de internet să dea dovadă de responsabilitate. 

”Fiţi responsabili! Distribuiţi doar informaţii oficiale şi de încredere. Evitaţi să publicaţi zvonuri. Răspândirea de informaţii false poate să compromită acţiunile echipelor de salvare şi să vă expună - alături de cei dragi - în faţa unui risc suplimentar”, se afirmă în acel mesaj oficial al guvernului francez. 

Utilizatorii reţelelor de socializare din Franţa au fost cuprinşi de mânie după ce mai mulţi utilizatori au publicat imagini false, dintre care unele erau contrafăcute, ale unor presupuşi suspecţi sau chiar ale unor rude apropiate, despre care autorii acelor mesaje afirmau că ar fi dispărut. Una dintre imagini aparţinea unei presupuse victime, ”Robert",  fotografia unui tânăr zâmbitor, însoţită de mesajul autorului, un tânăr care se numeşte Elliot: ”Îl caut pe fratele meu. Numele lui este Robert şi nu pot să îl găsesc”.

Mesajul a fost distribuit de 2.174 de ori pe Twitter, dar cele mai multe dintre acele redistribuiri erau însoţite de mesaje care indicau faptul că fotografia aceluiaşi tânăr a fost deja distribuită după accidentul avionului companiei EgyptAir, după masacrul armat comis în clubul gay din Orlando şi după atacul terorist armat din aeroportul din Istanbul. 

În realitate, tânărul din imagine este un mexican care îi datorează bani fostei sale iubite, a anunţat la începutul acestei luni Mail Online, site-ul tabloidului britanic Daily Mail.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite