Erdogan s-a autoproclamat preşedinte al fondului suveran turc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan s-a autoproclamat preşedinte al fondului suveran turc înfiinţat în 2016 şi care gestionează zeci de miliarde de dolari  şi a concediat întreg managementul superior care l-a condus timp de doi ani, invocând inactivitatea conducerii, potrivit Bloomberg.

Erdogan a fost desemnat drept preşedinte al acestui fond iar ginerele său, ministrul Trezoreriei şi Finanţelor Berat Albayarak, a fost numite vicepreşedinte, potrivit decretului prezidenţial publicat în Monitorul Oficial.

Zafer Sonmez, care conducea diviziile Turcia şi Africa ale structurii de investiţii deţinute de guvernul malezian – Khazanah Nasional Bhd – a fost numit manager general al fondului suveran turc.

Schimbarea vine la doi ani după ce fondul a fost înfiinţat în încercarea de a capitaliza activele statului. În ultimii doi ani, totuşi, scopul şi strategia fondului nu au fost clar definite, iar haosul din instituţie a dus iniţial la concedierea executivului care conducea structura.  

 Decizia lui Erdogan îi oferă influenţă asupra încă unei instituţii financiare cheie în stat. Erdogan a promis în cadrul unui interviu din luna mai să exercite o putere şi mai mare asupra politicilor economice, după ce a fost investit cu puteri executive extinse în urma alegerilor din luna iulie.

Preşedintele turc a livrat imediat pe această promisiune şi a concediat toată garda veche a politicilor economice din ţară, care au ghidat mecanismele financiare încă din 2002, şi s-a autoinvestit cu dreptul de a face numiri la şefia băncii centrale şi la şefia altor organizaţii din stat.

Fondul suveran turc are active în Turkish Airlines, Turk Telekom, creditorii TC Ziraat Bankasi şi Turkiye Halk Bankasi, în companiile petroliere de stat, în serviciul poştal naţional, bursă, loteria naţională şi compania feroviară naţională.

Aceste nominalizări vin în momentul în care Turcia traversează o gravă criză economică marcată de o inflaţie puternică şi de prăbuşirea lirei turceşti.

Economiştii se întreabă despre capacitatea lui Erdogan de a gestiona criza actuală, cu atât mai mult cu cât l-a numit în iulie pe Albayrak în postul esenţial de ministru de Finanţe în ciuda lipsei de experienţă.

Erdogan este ostil majorării dobânzii de intervenţie preconizată de experţi pentru a ţine sub control inflaţia, o poziţie care reduce marja de manevră a Băncii centrale.   

Guvernul turc a decis în februarie 2017 să plaseze zeci de miliarde de dolari active publice în acest fond suveran în cadrul unei vaste reorganizări care are drept scop finanţarea ambiţioaselor proiecte de infrastructură.

Participaţiile guvernamentale în companii privatizate precum Turkish Airlines, unde statul deţine 49,12%, şi banca Halkbank, controlată de stat în proporţie de 51,11%, urmează şi ele să fie transferate la acest fond, care gestionează cele 7% deţinute de stat la Türk Telekom. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite