„El Chapo” a fost recapturat de autorităţile mexicane. Baronul drogurilor evadase din penitenciar în urmă cu şase luni

„El Chapo” a fost recapturat de
autorităţile mexicane. Baronul drogurilor evadase din penitenciar în urmă cu şase luni

Joaquin „El Chapo” Guzman, transportat în urma celei de-a doua sale capturări, în 2014

Preşedintele Mexicului, Enrique Peña Nieto, a anunţat, vineri seara, pe contul său personal de Twitter, că autorităţile federale l-au recapturat pe Joaquin „El Chapo” Guzman Loera - unul dintre cei mai influenţi baroni ai drogurilor din Mexic, evadat în urmă cu şase luni dintr-un penitenciar de maximă securitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Misiune îndeplinită: îl avem. Vreau să informez naţiunea mexicană că Joaquin Guzman Loera a fost prins” se arată în mesajul postat pe contul oficial de Twitter al preşedintelui mexican. Guzman Loera a fost capturat de autorităţile federale vineri dimineaţă, în urma unui schimb de focuri în oraşul Los Mochis din statul Sinaloa, din nord-vestul Mexicului, în zona natală a baronului drogurilor, conform „The New York Times”.
 
Guzman Loera este considerat principalul baron al drogurilor din Mexic şi chiar „cel mai influent traficant de droguri din lume” de Departamentul Trezoreriei din Statele Unite. Reţelele conduse de Guzman Loera sunt principalii importatori de droguri în Statele Unite, iar dosarele aflate în curs de judecare pe numele său i-ar putea aduce condamnări cumulate de peste 300 de ani de închisoare.
 
„El Chapo”, cum este poreclit Guzman Loera – în traducere „Piticul”, din cauza înălţimii sale de doar 1,68 metri – evadase în iulie 2015 dintr-un penitenciar de maximă securitate din oraşul Almoloya de Juarez. Autorităţile federale au declanşat o operaţiune amplă de căutare a lui Guzman Loera, care şi-a folosit reţeaua largă de cartele şi cunoştinţe pentru a se ascunde în ultimele şase luni.
 
Detaliile evadării lui „El Chapo” au făcut vâlvă în rândul populaţiei mexicane şi a presei naţionale şi internaţionale, după ce s-a descoperit că infractorul a evadat printr-un tunel săpat sub penitenciar de dimensiuni imense pentru o lucrare ce trebuia ţinută secretă: întins pe o distanţă de 1,5 kilometri, lat de 60 de centimetri şi înalt de aproximativ 1,70 metri. Tunelul era iluminat, ventilat, şi conţinea chiar şi o motocicletă pe şine – costul construcţiei fiind evaluată la aproximativ 1 milion de dolari.

VIDEO Imagini cu momentul evadării lui „El Chapo” din iulie 2015 şi tunelul folosit de baronul drogurilor, dotat cu aer condiţiat, iluminare electrică şi o motocicletă pe şine. SURSĂ VIDEO Reuters via New York Times Player

Episodul a fost unul umilitor pentru actualul guvern mexican, care considera arestările din ultimii ani ale mai multor lideri de cartele şi reţele criminale ca un pas spre restaurarea normalităţii în ţara central-americană, dominată de zeci de ani de reţelele de crimă organizată; cu atât mai mult cu cât „El Chapo” nu se află la prima evadare de acest fel. 
 
Baronul drogurilor a fost arestat pentru prima dată în Guatemala, în 1993, de unde a fost extrădat în Mexic şi condamnat la 20 de ani de închisoare pentru deţinere de arme de foc, trafic de droguri şi omucidere. În 2001, „El Chapo” a evadat pentru prima dată, dintr-un alt penitenciar de maximă securitate; ancheta în acest caz a arătat că Guzman Loera s-a folosit de ajutorul a doi gardieni pe care i-a mituit cu 2,5 milioane de dolari, şi a fost condus în afara penitenciarului într-un cărucior folosit pentru transportarea rufelor murdare.
 
În aceste condiţii, rămâne de văzut dacă Mexicul are de gând să-l extrădeze pe „El Chapo” în Statele Unite, acolo unde a fost condamnat în absenţă în mai multe state pentru trafic de droguri. După recapturarea sa în octombrie 2014, guvernul mexican a refuzat o cerere de extrădare a lordului  drogurilor în Statele Unite – unde Guzman Loera ar avea şanse mult mai mici de a evada.  Procurorul general al Mexicului de la vremea respectivă a declarat că traficantul trebuie să execute o parte din pedeapsă în Mexic până poate fi luată în considerare extrădarea sa.

 

citeste totul despre: