Ebola se întoarce? Ţara care a înregistrat din nou decese, la cinci ani după ce a eradicat focarele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ebola infectează oamenii care au contact cu animale purtătoare, inclusiv cimpanzei, lilieci de fructe şi antilope de pădure.
Ebola infectează oamenii care au contact cu animale purtătoare, inclusiv cimpanzei, lilieci de fructe şi antilope de pădure.

Cel puţin trei oameni au murit din cauza Ebola în Guineea, iar alţi cinci au fost testaţi pozitiv cu acest virus, au anunţat oficialii sanitari, potrivit BBC.

Cei contaminaţi au început să prezinte simptome după ce au participat la o înmormântare. Între 2013 şi 2016, mai mult de 11.000 de oameni au murit într-o epidemie de Ebola care a afectat vestul Africii şi care a început în Guineea.

Ca răspuns la acea epidemie au fost dezvoltate câteva vaccinuri, care au fost folosite apoi pentru a lupta cu focare în Congo.

Ebola infectează oamenii care au contact cu animale purtătoare, inclusiv cimpanzei, lilieci de fructe şi antilope de pădure.

Apoi se răspândeşte de la om la om prin contact direct cu sângele infectat, fluide sau, indirect, prin contact cu mediul contaminat.

Funeraliile din comunităţi, unde oamenii ajută la spălarea trupului celui decedat, pot reprezenta un factor cheie de răspândire a Ebola. Trupurile victimelor pot în continuare să transmită virusul. Perioada de incubare este de două zile până la trei săptămâni.

Dr. Sakoba Keita, directorul agenţiei naţionale de sănătate, a spus că mai multe teste au fost făcute pentru a confirma situaţia din regiunea sud-estică din apropierea oraşului Nzérékoré, iar lucrătorii sanitari fac eforturi pentru a urmări şi izola cazurile.

Matshidiso Moeti, directorul OMS pentru Africa, a scris pe Twitter că organizaţia urmăreşte cu atenţie situaţia şi intensifică pregătirile şi eforturile de răspuns, având în vedere o posibilă revenire a Ebola în Guineea. 

Un studiu clinic privind un vaccin anti-Ebola a fost efectuat pe parcursul a patru luni, în 2015, în Guineea, demarat de Agenţia de Sănătate Publică din Canada, apoi serul a fost dezvoltat de compania farmaceutică americană Merck Sharp & Dohme (MSD). O sută de pacienţi, apoi contactele apropiate au fost vaccinaţi imediat sau după trei săptămâni. În cazul celor 2.014 contacte apropiate vaccinate imediat boala nu s-a dezvoltat.

Virusul Ebola cauzează, iniţial, febră, stare de slăbiciune, dureri musculare şi senzaţie de gât uscat. Ulterior, apar simptome precum vărsături, diaree şi sângerări interne şi externe. Pacienţii mor din cauza deshidratării şi după ce mai multe organe cedează.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite